Crosst.hr

Mali Bjelovarčani uživaju u zabavnim eksperimentima u novootvorenoj školi ‘Tinker Labs’

2021 11 11 tinklabs 121

Početkom jeseni, u Bjelovaru je u okviru franšize “Tinker Labs” otvoren veseli laboratorij za djecu u dobi između 4 i 12 godina, koji kroz praktičan rad i zabavne eksperimente djeci omogućava jedinstven pogled na učenje i STEAM vještine. Riječ je o franšizi koja je u potpunosti hrvatski proizvod, a osnovana je 2016. godine kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i rada. Suočeni sa situacijom obrazovnog sustava koji još uvijek ne odgovara potrebama suvremene nastave, osmišljen je program koji vrtićance i školarce uvodi u zanimljiv STEAM svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

Stvaratelji ove predivne priče primijetili su da dječja prirodna znatiželja još uvijek ne pronalazi odgovarajuće programe u školstvu te su zaključili da će individualnim pristupom u malim grupama omogućiti svakome djetetu da otkriju svoj potencijal te se zainteresira za zanimanja budućnosti. Programe koje se provode u okviru “Tinker Labsa” verificirani su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivno stručno mišljenje za sve tečajeve na temelju čega je resorno ministarstvo dalo preporuku za provedbu “Tinker Labs” programa.

2021 11 11 tinklabs 261Voditeljica škole naglašava kako je oduševljena gradom Bjelovarom, djecom, njihovim roditeljima i ljudima općenito.

Kao poduzetnica koja djeluje na području Koprivnice, jako sam željela proširiti program i na ostale gradove. Smatrala sam da je Bjelovar idealan i da će bjelovarski mališani, kao i njihovi roditelji biti zainteresirani za ovaj oblik učenja. Upravo tako je i bilo. Cijela priča u meni je od početka budila pozitivan osjećaj, jer je moja osmogodišnja kćer polazila tečaj “Tinker Town” u Varaždinu, kaže Snježana Anić, voditeljica škole.

2021 11 11 tinklabs 89

PRAKTIČNA ZNANOST I ZABAVNI EKSPERIMENTI ZA DJECU UZRASTA 4-12 GODINA

U “Tinker Labsu” naglasak je stavljen na praktičnu nastavu, dok se program provodi po principu da djeca tijekom svakog tjedna obrađuju razne zanimljive teme pri čemu se radi u malim grupama do 10-ero djece. Za obradu veselih, inspirativnih i atraktivnih tema u veselom laboratoriju u Bjelovaru, zadužena je učiteljica Glorija Vuković.

2021 11 11 tinklabs 302
Glorija Vuković, učiteljica u novootvorenoj školi ‘Tinker Labs’ u Bjelovaru

“Tinker Labs” je jedan sasvim drugačiji program. Radionice se održavaju jednom tjedno i u manjim grupama kako bi se voditelji jednako mogli posvetiti svakom djetetu. Atmosfera je opuštenija nego u školi, svi se  jako dobro razumijemo i slažemo. Ocjene kod nas ne postoje, već se kroz igru i pokuse zabavljamo i učimo. Teme koje obrađujemo dolaze iz raznih područja, od znanosti, tehnologije, inženjerstva, geologije, do umjetnosti, forenzike, životinjskog svijeta i matematike. Djeca uče o raznim pojmovima koja su itekako prilagođena njihovoj dobi. Tečaj “Tinker Tots” namijenjen je za djecu od 4 do 6 godina, a “Tinker Town” školarcima između 7 i 12 godina. Ono što kroz dosadašnji rad mogu zaključiti je to da djecu svih dobnih skupina jako puno toga zanima, imaju brojna pitanja, vode diskusije, druže se, znatiželjna su bez obzira koju temu u tom trenutku obrađujemo. Najzanimljiviji im je praktičan rad jer tada rade sami i ponosni su kada eksperiment odrade bez većih poteškoća. Veseli laboratorij je podjednako privlačan svoj djeci, a ipak najviše vole kemijske reakcije i eksperimente  Čim obuku kute i stave zaštitne naočale, oni su na svom terenu, kaže učiteljica Vuković i dodaje kako u “Tinker Labsu” trenutno imaju 70-tak polaznika, dok je od sljedeće školske godine u planu i proširivanje programa u smislu organiziranja naprednih tečajeva za sadašnje polaznike.

2021 11 11 tinklabs 142

OD IGRE DO STRASTI DO ZANIMANJA BUDUĆNOSTI

Prvi stupanj obrazovne “Tinker Labs” piramide, Tinker Tots predviđen je da djecu predškolskog uzrasta od 4 do 6 godina te obuhvaća nastavu koja se održava jednom tjedno u trajanju od 45 minuta. Polaznici na ovom tečaju obrađuju osnove STEAM područja i to na zabavan način, uz mnoštvo pokusa i praktične nastave te vježbaju grafomotoričke sposobnosti. Tečaj “Tinker Town”osnovni je tečaj Tinker Labs franšize i predviđen je za učenike školskog uzrasta 7 do 12 godina. Na ovom tečaju, koji traje nešto duže, točnije 60 minuta tjedno, učenici se upoznaju s različitim zanimanjima STEAM spektra i kroz mnoštvo pokusa imaju priliku neposredno i učiti.

2021 11 11 tinklabs 12

POLAZNICI VESELOG LABORATORIJA U BJELOVARU

Kako se osjećaju i što im je najzanimljivije u “Tinker Labsu” rekli sam nam redoviti polaznici veselog laboratorija.

Na “Tinker Labsu” mi je jako lijepo i zanimljivo. Ovdje radimo razne pokuse, puno toga naučimo. U “Tinker Labsu” mi je bolje nego u školi. Sve je skroz drugačije. O nekim pokusima sam učio i prije, a s puno njih sam se susretao tek sada. Naša učiteljica je vesela, dobra, super nam sve objašnjava. Ovdje sam upoznao nove prijatelje, svi se lijepo družimo, rekao je Borna Jakić, učenik 4. razreda iz III. OŠ Bjelovar.

“Tinker Labs” je jako dobra stvar i laboratorij bih preporučio svima. Najviše se veselim pokusima, kada naučim nove zanimljive stvari, s prijateljima igram edukativne igre. Volio bih da ovdje mogu dolaziti svaki dan, poručuje devetogodišnji Roko Janda.

U “Tinker Labsu” sam od početka i super mi je. Ovdje radimo pokuse. Sa mnom ide i moja starija sestra, kaže petogodišnja Petra Pavlinić dok starija sestra Josipa naglašava kako se prije nikada nije susrela s ovakvom vrstom učenja.

Večeras su mi svi pokusi bili jednako zanimljivi, a najbolje mi je bilo kada smo kroz mikroskop promatrali krv i pamuk, ističe ova osmogodišnjakinja.

POKUSI U TINKER LABSU

Učiteljica Glorija zajedno nas je s djecom uvela u praktičan rad i zabavne instrumente.

2021 11 11 tinklabs 310 Prvo smo danas u epruveti napravili kemijsku reakciju između octa i sode bikarbone. Svatko je svoju epruvetu bojao u svoju boju, da bi na kraju reakcija imala efekt lave.

Drugi pokus bio je sa suhim ledom. Vidjeli smo kako se suhi led kroz proces sublimacije pretvara u vodenu paru. Pritom smo dodali sapunicu i stvorili sapunicu koja je također bila vrlo atraktivna.

Treći pokus je spajanje jednostavnog strujnog kruga s limunom i krumpirom koji su nam omogućili dovoljno električne energije za paljenje naše male lampice.

Na samom kraju radionice smo pod mikroskopom promatrali malu kapljicu ljudske krvi, ljuskicu luka i presjek stabljike pamuka, pojašnjava Gloria Vuković.

Tinker Labs stvara pozitivno akademsko okruženje u kojem se podržavaju kreativnost, samopouzdanje i upornost djece. Odlučite se i vi, upišite vaše dijete. Upisi traju tijekom cijele godine.

☎️099 2508042
📧 bjelovar@tinkerlabs.hr
 • 2021_11_11_tinklabs_42
 • 2021_11_11_tinklabs_41
 • 2021_11_11_tinklabs_44
 • 2021_11_11_tinklabs_121
 • 2021_11_11_tinklabs_206
 • 2021_11_11_tinklabs_224
 • 2021_11_11_tinklabs_265
 • 2021_11_11_tinklabs_269
 • 2021_11_11_tinklabs_297
 • 2021_11_11_tinklabs_263
 • 2021_11_11_tinklabs_261
 • 2021_11_11_tinklabs_12
 • 2021_11_11_tinklabs_142
 • 2021_11_11_tinklabs_89
 • 2021_11_11_tinklabs_302
 • 2021_11_11_tinklabs_310

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.