26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Laboratoriji u Čazmi, Garešnici, Daruvaru i Grubišnom Polju nastavljaju s radom

2016 06 zupanija2016 64

Očekuje se potpisivanje ugovora za nastavak rada ova četiri laboratorija do 31. prosinca, 2016. godine

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 29. lipnja, 2016. godine, a vezano za nastavak rada medicinsko-biokemijskih laboratorija u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici govorio je župan Damir Bajs, Ljubica Čaić v.d. ravnateljica Doma zdravlja BBŽ te predstavnice laboratorija iz Čazme, Daruvara, Grubišnog Polja i Garešnice.

Kako bi javnost bila upoznata s planovima vezanim uz rad i organizaciju medicinsko-biokemijskih laboratorija na području ova četiri grada i produženju ugovora za rad istih od strane HZZO-om, župan Damir Bajs je ukupnost svega onog što se dešava predviđeno Mrežom javno zdravstvene službe Republike Hrvatske koju donosi Ministarstvo zdravlja.
-Nova Mreža javno zdravstvenih službi je stupila na snagu 1. listopada, 2015. godine, i koja je što se tiče naše Županije NIJE predvidjela rad medicinsko-biokemijskih laboratorija u Čazmi, Garešnici i Grubišnom Polju. Mi smo u javnoj raspravi reagirali na izmjenu i dopunu Mreže zadržavanja laboratorija, i taj dio nije prihvaćen, ali je zahtjev da se zadrže dva tima obiteljske medicine u Bereku i Čazmi dobio zeleno svijetlo. Međutim, mi smo u međuvremenu, Dom zdravlja BBŽ i Bjelovarsko-bilogorska županija zatražili da se produži ugovor od 1.1.2016 do 31.6.2016. godine, što je prihvaćeno i Ugovor je potpisan za nastavak rada laboratorija do kraja lipnja 2016. godine. To je izuzetno važno, naglasio je župan i nastavio da bi se ti uzorci morali prikupljati i prevoziti oko 90 kilometara. Mi imamo starije stanovništvo i praktičnije je uzimati uzorke u njihovim gradovima, rekao je Bajs i dodao da se to moralo riješiti, ali je isto tako postalo upitno što nakon 30. lipnja, 2016. godine kada istekne Ugovor s HZZO-om.

-Iskoristio sam mogućnost da na sastanku s ministrom zdravlja Dariom Nakićem između ostalog popričam i o tome, te zatražio produljenje Ugovora. Županija je zaprimila dopis ministra, koji je on uputio prema HZZO-u, u kojim je na daljnje postupanje dao naš prijedlog i mi očekujemo da se Ugovor produlji i na narednih šest mjeseci. Zahvaljujem ministru na trudu, a ključno je da se u međuvremenu ta stvar razriješi do kraja. Tih šest mjeseci nam daje mogućnost da vidimo je li moguće da se mreža promjeni na taj način, i da se ti laboratoriji ponovo uvrste gdje su i bili. Veliki je korak što je naša inicijativa prihvaćena, i što smo dobili ovih šest mjeseci, i što nadležna Komora medicinskih biokemičara smatra da je naš zahtjev osnovan – rekao je župan Bajs.

Na temu se osvrnula i Ljubica Čaić v.d. ravnateljica Doma zdravlja BBŽ, rekavši kako je podnešen prigovor na Mrežu javno zdravstvenih službi, i sretni su zbog pisane suglasnosti Komore medicinskih biokemičara koja ima najključnije mišljenje u donošenju Mreže javno zdravstvene službe.
– Obavijestili su o tome i Ministarstvo zdravlja i HZZO. Prema svim inicijativama koje je poduzela Županija zajedno s Domom zdravlja, očekujemo da laboratoriji ostanu u Mreži.

Ankica Kanižaj iz laboratorija u Garešnici rekla je kako laboratorij svakodnevno obavlja hematološke, biokemijske i pretrage mokraće. – Uzorke skupljamo na terenu i dnevno bude 50 do 70 pacijenata odnosno 350 do 600 analiza i postupaka.

Isti broj postupaka otprilike je svakodnevno i u Čazmi, rekla je Ljiljana Mihalić, ing. laboratorijske dijagonstike u Čazmi. – Radim s jednom kolegicom koja ima srednju stručnu spremu, usput kupim materijale u Ivanskoj i Štefanju jer putujem dnevno gotovo 100 kilometara. Uvijek gledamo da radimo korektno, kvalitetno, i pacijenti su s nama zadovoljni, a nemamo prigovora ni od liječnika, ni medicinskih sestara, što je za obujam posla koji nas dvije obavljamo dosta značajno – napominje Ljiljana Mihalić.

-Svaki laboratorij ima određen broj osiguranih osoba koje mu pripadaju i s kojima je ta djelatnost dogovorena. CEZIH je 2011. godine omogućio pacijentu smanjenje broja dolazaka u ordinaciju za potrebne usluge sustavom e-uputnice i e-nalaza. Reforme smo proveli u potpunosti kao što je bila naša obveza, i ispoštovali smo institucije. Županija i Uprava Doma zdravlja nas u svemu prate – rekla je Sanja Dželajlija, mag. medicinske biokemije laboratorija Daruvar.

Slične objave