03. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Kvalitetniji školski obroci – Grad Bjelovar angažirao nutricionisticu te najavio učestale kontrole u kuhinjama

SKOLSKI OBROCI 1

Nakon nekoliko održanih sastanaka s ravnateljima bjelovarskih osnovnih škola, kojima je Grad Bjelovar osnivač, na inicijativu upravo ravnatelja te školskih kuhara, usuglašeno je povećanje cijene školskog obroka na devet kuna. 

Razlog povećanju cijene je veliko povećanje cijena namirnica, radi čega je nemoguće, kažu u školama, djeci ponuditi zdrav i cjelovit obrok za samo šest kuna, koliko je iznosio do sada. 

Kako bi obroci bili što bolji, angažirana je i nutricionistica, a Grad Bjelovar je najavio učestale i nenajavljene kontrole u kuhinjama. Sukladno tome, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić sa suradnicima i svim ravnateljima osnovnih škola, posjetio je I. OŠ u Bjelovaru u četvrtak, 16. rujna 2021.

Zajednički su obišli kuhinju, vidjeli kako se pripremaju obroci te najavili daljnje planove vezane uz prehranu bjelovarskih osnovnoškolaca. 

SKOLSKI OBROCI 4
Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika

Poduzeli smo apsolutno sve mjere kako bi naša djeca jela što kvalitetnije obroke, u najvećem dijelu napravljene od domaće lokalne hrane. Jedan od glavnih segmenta na koje je Grad Bjelovar fokusiran upravo je prehrana djece u školama. Školska kuhinja nije poskupila od 2008. godine, dakle čak 13 godina. Svjestan sam da podizanje cijena nije nikada popularna odluka, no zalažemo se da djeca jedu kvalitetnije. Svi govorimo o razvoju poljoprivrede, domaćim proizvođačima, lokalnom i domaćem. Primjerice, danas je u I. OŠ na jelovniku saft sa tjesteninom sa mesom iz jedne lokalne mesnice, salatom i namirnicama iz domaćeg uzgoja i mislim da je to sasvim u redu. Svi jelovnici su objavljeni, tako da su dostupni javnosti. Jasno da će se nekim danima nuditi i pašteta, neki namaz i slično, jer budimo iskreni i doma se ponekad pojede takva vrsta hrane. Ukoliko roditelji imaju određene primjedbe, pozivam ih da mi se osobno jave, poručio je Igor Brajdić. 

I. OŠ Bjelovar je i tijekom prošle školske godine obroke pripremala prema jelovniku sastavljenom od strane bjelovarske nutricionistice. 

SKOLSKI OBROCI 5
Martina Supančić, ravnateljica I. OŠ Bjelovar

Smatram da je prehrana u našoj školi dobra i drago mi je da se konzumiraju domaće namirnice. Nažalost, došlo je do poskupljenja energenata te živežnih namirnica, zbog čega smo se i mi morali prilagoditi cijenom. Prije poskupljenja, cijena mjesečne kuhinje iznosila je oko 120 kuna, a sada 160 kuna. Uspoređujući rujan 2020., ove godine imamo više učenika koji se hrane u školskoj kuhinji, poručuje Martina Supančić, ravnateljica I. OŠ Bjelovar. 

Kada je u pitanju povećanje cijena školskih obroka, u bjelovarskoj II. OŠ nisu zabilježene pritužbe od strane roditelja. Interes za kuhinjom postoji, što dokazuje i povećanje broja učenika, sa 460 na 500. 

SKOLSKI OBROCI 2
Ines Kapša, ravnateljica II. OŠ Bjelovar

Interes je veći u nižim razredima, od prvog do četvrtog, ali isto tako imamo i dosta veliki broj učenika viših razreda. Školska kuhinja se redovito posjećuje i mislim da su zadovoljene sve potrebe. Ukoliko primijetimo da neka vrsta jela baš ne prolazi, u dogovoru s nutricionisticom mijenjamo jelovnik. Djeca nešto manje vole variva, no to nije razlog da ih u kuhinji ne nudimo. Sve naše školarce učimo da su to zdravi obroci, potrebni za njihov rast i razvoj, ističe Ines Kapša, ravnateljica II. OŠ Bjelovar.

Glavna nutricionistica, zadužena za osmišljavanje školskih jelovnika smatra da se oko novog poskupljenja ne treba raditi pretjerana pompa, jer je očito da su roditelji itekako svjesni poskupljenja svega, ne samo obroka u školama. 

SKOLSKI OBROCI 3
Margita Zlatić, magistra nutricionizma

Mi na jelovnicima nemamo nikakve ekstra obroke, već su  oni osmišljeni u skladu sa nutricionističkim potrebama kod djece. Glavni cilj je ponuditi što kvalitetnije, domaće namirnice, koje su objedinjene u kompletne obroke. Nažalost, nikako ne možemo omogućiti kuhani obrok ponedjeljkom, jer je nedjelja neradni dan i djelatnici kuhinje nemaju dovoljno vremena za pripremu. Varivo se nudi jednom tjedno, dva dana u tjednu se servira meso sa prilogom i salatom, naravno tu su i mliječni obroci, voćni sokovi i voće, a petkom imamo bezmesni obrok na bazi lakto vegetarijanskog menija, zaključuje Margita Zlatić, magistra nutricionizma. 

Na području grada Bjelovara, u školskoj kuhinji se ukupno hrani 2 925 djece, od čega se 998 školaraca hrani besplatno putem projekta “Djetinjstvo bez gladi” za koje je sredstva osigurao Grad Bjelovar. 

  • ŠKOLSKI OBROCI (4)
 • ŠKOLSKI OBROCI (5)
 • ŠKOLSKI OBROCI (2)
 • ŠKOLSKI OBROCI (3)
 • ŠKOLSKI OBROCI (6)
 • ŠKOLSKI OBROCI (7)
 • ŠKOLSKI OBROCI (1)

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.