Crosst.hr

Krenuo projekt dogradnje Češke osnovne škole i Češkog dječjeg vrtića u Daruvaru

dasklDSC 0568

U Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog i Češkom dječjem vrtiću Ferde Mravenca krenuo je projekt dogradnje i rekonstrukcije zahvaljujući suradnji i partnerskom odnosu same škole, Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Saveza Čeha, Grada Daruvara, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Vlade Republike Češke.

Naime, svi zajedno uključili su se u projekt dogradnje i rekonstrukcije Češke škole i vrtića u Daruvaru vrijedan 4.133.748,50 kuna, a sve s ciljem proširenja smještajnih kapaciteta za potrebe škole i vrtića.

Bjelovarsko-bilogorska županija od samog početka uključila se u projekt koji je prije svega tražio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i samim time je za otkup dijela zemljišta na kojem se škola i vrtić dograđuju i tehničku dokumentaciju osigurala 77 tisuće kuna.

Samu financijsku konstrukciju dogradnje škole i dječjeg vrtića u iznosu od 1,2 milijuna kuna pokriva Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a Vlada Republike Češke s 2,2 milijuna kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva preostalih 700 tisuća kuna čime je napravljen i posljednji korak i zatvorena je financijska konstrukcija te su se stekli preduvjeti za potpisivanje ugovora s izvođačem radova i za sam početak dogradnje.

Dogradnjom i rekonstrukcijom škole stvorit će se preduvjeti za bolji standard 229 učenika, a dječji vrtić koji pohađa 150 mališana napokon će dobiti adekvatan prostor za rad budući da sada djeca vrtić pohađaju u dijelom prilagođenom prostoru.

No, dogradnja Češke osnovne škole samo je jedna od investicija u školstvo na području Grada Daruvara od strane Bjelovarsko-bilogorske županije. Kada se zbroje planirana ulaganja u školstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na područje grada Daruvara dolazimo do ukupnog iznosa od preko 30 milijuna kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je je županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među 25 odobrenih projekata u školstvu u posljednjem natječaju je i 4 školske ustanove s područja grada Daruvara.

Tako su do sada već odobrena financiranja obnove  škola i to Osnovne škole Vladimira Nazora u Gajevoj projekt vrijedan 14 milijuna kuna, Područne škole Vladimira Nazora u Frankopanskoj projekt vrijedan 7 milijuna kuna,  Područne škole Vladimira Nazora u Doljanima projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna i Tehničke škole Daruvar projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna – ukupno gotovo 24 milijuna kuna.

Ako tome pridodamo i trenutne radove na obnovi daruvarske Glazbene škole Brune Bjelinskog dolazimo do ulaganja od preko 30 milijuna kuna u školstvo grada Drauvara od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Ovo nam puno znači kako školi, tako i vrtiću jer ćemo dobiti itekako potrebne dodatne prostore. Imamo nove učenike, nova dva razredna odjela, tako da su nam izuzetno potrebni novi prostori. Nadam se da ćemo kroz godinu dana, koliko bi trebali trajati ti građevinski radovi, poštovati zajedno s izvođačima i da ćemo biti spremni za novu školsku godinu da imamo nove prostore, zapravo novi dio nadograđene škole.  Što se tiče radova trenutno je faza rušenja, a od sljedećeg tjedna bi se trebalo početi s temeljima i s izgradnjom, naglasila je ravnateljica Češke osnovne škole J.A. Komenskog Marija Valek.

– Ulaganje u djecu, prvenstveno u vrtiće i škole znači opstanak grada Daruvara, a i naše županije. Mi smo dali dio zemljišta, zahvaljujem i saborskom zastupniku koji je povezao dvije vlade, a Županija je dala razliku i to je jedan pravi primjer suradnje. Dva nova razredna odjela su tu u Češkoj školi i nije se smanjio broj razrednih odjela što je važno, rekao je gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček.

– Kao što je nedavno bilo potpisivanje ugovora, uvođenje građevinaca u posao i sad možemo reći da je konačno nakon gotovo desetgodišnjeg perioda od kada je krenula ideja, priprema projekta, sam projektni zadatak, građevinska dozvola i sve ostalo počelo s gradnjom. Ja mogu reći da sam stvarno izuzetno zadovoljan i zahvalan prije svega što su ovako jedan veliki međunarodni projekt za nas za Češku manjinu podržali i Republika Češka, Vlada Republike Hrvatske koji su izdvojili velika sredstva za ovu dogradnju. Zahvala ide  i Savezu Čeha koji je distribuirao sredstva i pripremao sve ugovore i naravno gradu Daruvaru koji je dao jedan dio zemljišta, ali i prije svega Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, županu gospodinu Damiru Bajsu na velikoj pomoći na ovih zadnjih 700 tisuća kuna koje su osigurali da se može i krenuti s izvođenjem radova, istaknuo je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek

– Kada govorimo o gradu Daruvaru, to je sada postalo jedno gradilište gdje Županija ulaže u narednu godinu dana oko 40 milijuna kuna. Tri gradilišta su otvorena, a ovo treće danas obilazimo. To je zapravo projekt dogradnje Češke osnovne škole i Češkog dječjeg vrtića. Moram zahvaliti i saborskom zastupniku Vladimiru Bileku, Uredu za ljudska prava, posebice Vladi Republike Češke. To je projekt koji bi trebao riješiti pitanje jednog novog standarda za učenike koji su u našoj Osnovnoj školi, dakle, njih gotovo 230 i ne treba zaboraviti i 150 mališana koji idu u dječji vrtić. Ukupna investicija je  4.2 milijuna kuna,  2.2 milijuna daje Češka Republika na čemu zahvaljujemo.  Republika Hrvatska daje 1.2 milijuna kuna preko Vladinog ureda za nacionalne manjine, a ostatak daje Bjelovarsko-bilogorska županija u iznosu od 700 tisuća kuna s tim da smo mi učestvovali u pripremi projekta rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i sve što je uz to da danas možemo biti na ovom gradilištu. Kada govorimo o tome, moram naglasiti da teku radovi na trećem gradilištu u gradu Daruvaru, lijepo je vidjeti ponovno radnike, lijepo je vidjeti ponovno našu građevnu industriju, ali ono što je ključno, lijepo je vidjeti taj standard koji će to donijeti. Veseli me da smo u rokovima i da izvođači su počeli radom i nadam se da će dobar dio nabave biti u tijeku 2018. godine. U interesu nam je da radovi idu onim tempom kakvim su i zamišljeni . Ja bih zahvalio naravno i ravnateljicama kako Češke škole, tako i Češkog dječjeg vrtića koje su tu, županija stoji kao osnivač u ukupnosti prati financijski, ali i kroz tijek radova koji sada upravo teku, naglasio je župan Bajs.

Izvor informacija: bbz.hr

 • daruvar4
 • daruvar3
 • daruvar2
 • daruvar1

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.