Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Kreće obnova ambulante i Dječjeg vrtića u Hercegovcu

2017 1 zupanija hercegovac dom skola 37

Župan Damir Bajs obišao Dom zdravlja, Osnovnu školu Slavka Kolara i Područni vrtić Maslačak u Hercegovcu

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima i načelnikom Općine Hercegovac Borom Bašljan u ponedjeljak 23. siječnja, obišao je Dom zdravlja Garešnica – Ispostava Hercegovac, te Osnovnu školu Slavka Kolara i Područni vrtić Maslačak u Hercegovcu.

Povod obilaska ambulante u Hercegovcu vezan je za projekt obnove 39 ambulanti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim ambulante, župan je obišao i Osnovnu školu u Hercegovcu, sklopu koje se nalazi Dječji vrtić koji je smješten na katu starog dijela Osnovne škole. Dječji vrtić pohađa 38 djece s područja općine Hercegovac i susjedne Velike Trnovitice, a kako se nalazi na katu potrebno je isti preseliti u prizemlje zgrade.

Župan je prvo obišao prostor Doma zdravlja u Hercegovcu na kojem će uskoro krenuti obnova ambulanti, opće medicine i stomatološke ordinacije. Naime, pri kraju je izrada projekta za obnovu ovih ambulanti u cilju podizanja standarda tamošnjim pacijentima koji svakodnevno koriste ambulante, bilo da je riječ o općoj medicini ili pak stomatologiji.
Što se tiče obnove ambulante u Hercegovcu, ali i drugih na području županije, župan Damir Bajs je rekao da je obnova započeta i da će do polovice 2017. godine sve ambulante biti obnovljene.
– Želimo da naši pacijenti u ruralnim područjima imaju jednak standard u zdravstvu, odnosno da dolaskom kod liječnika opće prakse i stomatologa imaju adekvatne uvjete. Što se tiče ambulante ovdje u Hercegovcu, za dva do tri tjedna bude raspisan natječaj za izvođače radova i obnova bi trebala biti gotova do početka travnja. Radovi će između ostalog obuhvatiti izgradnju novog sanitarnog čvora, jer do sada su pacijenti koji su koristili usluge stomatologa morali izlaziti iz zgrade, rekao je župan i nastavio da je od ukupno 39 ambulanti, do sada obnovljeno nešto malo manje od polovice.
– Uređenje i obnova ambulanti je priprema za ono što slijedi. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je dobila sredstva od Europske unije vezano za opremu primarne zaštite. To znači da će naši doktori, pa i ovdje u Hercegovcu ući u obnovu aparature, i to će pomoći našim pacijentima da dobar dio pregleda riješe na licu mjesta, odnosno da ne putuju u Bjelovar ili u neke druge bolnice.

Župan je također rekao da je unutarnje uređenje ambulanti posao koji odrađuje Županija, a uređenje okoliša oko ambulanti dogovoreno je sa općinama i gradovima.
– Također, moram naglasiti da u Domu zdravlja u Hercegovcu imamo i višak prostora, pa ćemo neke prostorije urediti za Udruge, koje će sigurno koristiti ljudi ovoga kraja.

Osim posjete vezane za obnovu ambulante, župan je obišao i Osnovnu školu Slavko Kolar i Dječji vrtić koji se nalazi u sklopu škole, a problem je što se vrtić nalazi na prvom katu.
– Naime, Općina Hercegovac obratila se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sa zahtjevom korištenja većeg prostora za potrebe dječjeg vrtića u prizemlju školske zgrade u kojem su puno prikladniji uvjeti za djecu. Što se tiče Županije, mi smo dali dozvolu za korištenje prostora bez najamnine, a riječ je o prostoru veličine 271 četvorni metar. Prenamjenom tog prostora, Dječji vrtić dobit će veći prostor i bolje uvjete za rad prvenstveno bolju pristupačnost, uređeniji sanitarni čvor i izlaz na dvorište.

U sklopu ove radne posjete, župan je spomenuo i sportske dvorane, točnije dvoranu u Hercegovcu i Velikoj Pisanici koje se nalaze u stanju “roh-bau”, dakle poludovršene.
– Kada govorimo o tome, moram istaknuti da ni Županija, ali ni općine nemaju dovoljno sredstava kako bi projekt završili u cijelosti. Jedino rješenje je kroz projekt Javno – privatnog partnerstva i zato je Županija ušla u taj program, i tu moram naglasiti da smo dobili zeleno svjetlo i sada je ostala politička odluka vlade hoće li se krenuti s realizacijom tog programa.

Vezano za Dječji vrtić, ravnateljica vrtića Maja Jurković je istaknula da je najveći problem što je vrtić na katu i kada izlaze s djecom u šetnju ili na tjelovježbu, potrebno je svako dijete posebno spuštati niz stepenice, a onda ponovo nazad.
– Imamo 14 beba i rade samo dvije tete. Možete zamisliti koji je to problem, jer se radi o djeci koja još ne hodaju i treba ih nositi. Čvrsto se nadamo se da će se taj problem riješiti i da ćemo imati izlaz na otvoreno, tako da svi budemo sretni i zadovoljni. Zasad imamo 14 beba u jaslicama, dakle djecu do dvije godine života i 24 djece u mješovitoj skupini, pojasnila je ravnateljica Maja Jurković.

Ravnateljica OŠ Slavka Kolara Hercegovac Vera Obrovac istaknula važnost jednosmjenske nastave u školi i kako bi se za učenike mogao organizirati produženi boravak.
– Naša škola ima 153 učenika raspoređenih u 12 razrednih odjela. Imamo matičnu školu u Hercegovcu gdje su 4 razredna odjela razredne nastave i 5 razrednih odjela predmetne nastave. Bilo bi dobro da imamo jednosmjensku nastavu i produženi boravak za učenike u školi. O tome razmišljamo i to je naša vizija budućnosti. Osim toga, želimo da se što prije dovrši sportska dvorana. Jako ćemo biti zahvalni gospodinu županu jer znamo koliko je uložio napora da taj projekt stigne dokle je stigao, istaknula je ravnateljica i dodala da se škola uključila u projekt “e-škole” i da će dobiti sve ono što je potrebno kako bi škola bila jedna od 150 e-škola u Republici Hrvatskoj.
– Stoga nam je važno da se dovrši dvorana i da se vrtić preseli, jer se sve ove godine nalazi na katu zgrade, što nije dobro za tako malenu djecu. Škola ima dovoljno prostora i za učenike i za predškolsku djecu, tako da ćemo biti sretni da što prije zaživi ovaj projekt i da se otvori vrtić u prizemlju, kazala je ravnateljica Vera Obrovac.

Vezano za radni posjet župana Damira Bajsa općini Hercegovac i njezinim ustanovama, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan je rekao da je došlo do preklapanja zajedničkih interesa na području općine Hercegovac gdje Županija, naša škola i Općina Hercegovac imaju stvari koje bi mogli rješavati zajednički.
– Kada je riječ o uređenju ambulante i opremanju tog prostora, u to bi se uključila i Općina sa svojim udjelom, odnosno s vanjskim uređenjem prostora i pristupa samoj liječničkoj ambulanti. Što se tiče osnovne škole i vrtića, općina ima vrtić već od 1972. godine i trenutno smo pripremili i imamo važeću građevinsku dozvolu za rekonstrukciju jednog dijela škole u novi vrtić. Nakon te rekonstrukcije, vrtić bi se preselio s kata škole u prizemlje škole i to bi olakšalo rad i djelatnicima vrtića, ali i našim roditeljima s malom djecom s obzirom da smo jedini vrtić od općina u županiji koji ima vrtić s dvije grupe, a to je i veliki godišnji financijski trošak, rekao je načelnik Boro Bašljan.

1229280813828247.1073742884.

Pročitajte još