Crosst.hr

Kreće još povoljnija kreditna linija za proljetni sjetvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2016 06 sjetva 19

Natječaj za ovu kreditnu liniju kreće u ponedjeljak, trajat će 6 mjeseci i poljoprivrednici se mogu javiti već od idućeg tjedna.

U petak, 10. veljače u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisani su ugovor s predstavnicima poslovnih banaka o kreditiranju proljetne sjetve poljoprivrednicima. Ugovore je potpisao župan Damir Bajs s četiri poslovne banke, Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom i Podravskom bankom.

Prema riječima župana Damir Bajsa, od ove godine kreditna linija za kreditiranje proljetne sjetve biti će još povoljnija za naše poljoprivrednike, jer većina poslovnih banka smanjila je kamatnu stopu.
– Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a poljoprivrednicima u određenim slučajevima, točnije poslovnim bankama, nudi se kamatna stopa od svega 2,5%. Najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj i time se omogućava našim poljoprivrednicima da još povoljnije i lakše obave proljetnu sjetvu. Prema ovim uvjetima očekujemo još veći odaziv poljoprivrednika za proljetnu sjetvu, rekao je župan i naznačio da su od ove godine proširili kreditnu liniju i na sve one koji se bave ratarstvom.

Župan je također rekao da je najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna.
– Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci, točnije kada poljoprivrednici prodaju svoje proizvode. Natječaj za ovu kreditnu liniju kreće u ponedjeljak, trajat će 6 mjeseci i poljoprivrednici se mogu javiti već od idućeg tjedna. O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 165,8 milijuna kuna za 4.427 kreditna zahtjeva tijekom 13 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Godišnje se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava za oko 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila gotovo 4 milijuna kuna, rekao je Bajs i dodao da je sada vrijeme za otvaranje kreditne linije kada poljoprivrednici mogu povoljnije kupiti repromaterijal.

Kako smo čuli danas u županiji poljoprivredni proizvođači lakše će obaviti proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a od ove godine i poljoprivrednici koju se bave povrtlarskim kulturama.

Da je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije i dobro osmišljenom potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih Županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače. Kako bi oni sami rekli kroz godine korištenja – da kreditna linija nije dobra, ne bi je sigurno koristili. Također, kroz tu kreditnu liniju Bjelovarsko-bilogorska županija je omogućila svojim poljoprivrednicima da se pripreme za ratarsku sezonu na vrijeme kada je agromaterijal i repormaterijal najpovoljniji na tržištu.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.