19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Kraj školske godine Centra izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika pokazuje odlične rezultate

2017 3 centarizvrsnost 59

Rezultati odlični, župan najavio da je u planu pokretanje i Centra izvrsnosti iz kemije

Školska godina 2016./2017. završava za Centar izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tim je povodom župan Damir Bajs posjetio učenike kako bi se upoznao s radom u protekloj godini i saznao koliko su zadovoljni.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija prije tri godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike, a godinu kasnije s radom je krenuo i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika. Interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja dodatnih znanja je više i nego dobar, a i rezultati polako dolaze do izražaja. Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo, jer popularizira se matematika i engleski jezik te omogućuje kvalitetnije i brže napredovanje nadarenih učenika iz navedenih predmeta. Na projektu radi 11 mentora iz matematike i 11 mentora iz engleskog jezika, a obuhvaćeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih, te svi razredi srednjih škola. U županijskom proračunu za rad Centara u ovoj školskoj godini osigurano je pola milijuna kuna.

U ovoj školskoj godini, Centar izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika pohađalo je ukupno 160 učenika s područja cijele naše županije. Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je sredstva, organizirala je prijevoz i užinu za sve profesore i učenike. Županija ne vodi projekt, ona je samo podrška kako bi osigurala nadarenim učenicima da dodatno napreduju i podignu razinu svog znanja, i za sve to zajedno u svom proračunu za ovu školsku godinu osigurala je 500.000,00 kuna.

U posjeti Gimnaziji Bjelovar, gdje se svake subote održavao Centar izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika, župan Damir Bajs je rekao da Centar odlično radi i to zahvaljujući voditeljima, profesorima i mentorima.
– Oni su ti koji su zaslužni za ovako dobre rezultate i stoga im zahvaljujem, naglasio je župan i dodao da je sretan što Županija ulaže u profesore i učenike.
– Znanje je važno i bitno. Županija izdvaja pola milijuna kuna za rad Centra, ali ta su ulaganja opravdana kada vidite koliko su naši učenici napredovali, od županijskog do državnog natjecanja. Tako dobri rezultati govore da se možemo nadati i državnim prvacima u engleskom jeziku i matematici, rekao je Bajs i dodao da ove godine planiraju proširiti program Centra izvrsnosti na još jedan predmet, a to je kemija.

Centar izvrsnosti iz matematike i engleskog je pokazao da je interes učenika veliki za ovaj vid stjecanja dodatnog znanja. Koliko su zadovoljni rekli su i učenici koji redovno dolaze subotom na matematiku i engleski iz svih općina i gradova Bjelovarsko-bilogorske županije. Učenica sedmog razreda Martina Krešić dolazi iz Daruvara i pohađa Centar izvrsnosti iz matematike. Matematiku voli i na prijedlog učiteljice odlučila je dolaziti u Bjelovar kako bi stekla još više znanja.
– Jako sam sretna što sam se upisala i nije mi problem putovati. Ovdje rješavamo dodatne zadatke iz matematike, ali i one koje radimo u školi, ovdje dodatno obradimo, rekla je zadovoljno Martina Krešić.

S matematikom je zadovoljan i Luka Ćurić, učenik 2. razreda Opće Gimnazije Bjelovar.
– Centar izvrsnosti iz matematike pohađam već treću godinu i zadovoljan sam s profesorima jer radimo puno više nego na redovnoj nastavi, a to je najvažnije za nas koji posebno volimo matematiku, rekao je Luka i dodao da je napredovao sa znanjem, da je u prvom razredu bio na županijskom natjecanju, a ove godine možda ima šanse i za državno natjecanje.

Učenici su zadovoljni s matematikom, a voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike Zora Glavač je dodala da su ove godine imali jednu lijepu i stabilnu grupu od 60.-ak učenika.
– Naši učenici su vrijedni i nije bilo odustajanja, osim kada je bilo natjecanje jer se naši učenici natječu iz više predmeta. Mogu reći da sam jako zadovoljna jer smo ranije na županijskim natjecanjima imali rezultate u jednoznamenkastim brojevima, a sada su to dvoznamenkasti i to je veliki pomak, naglasila je profesorica Glavač i dodala da su i profesori zadovoljni kada su rezultati odlični.

Osim matematike, svoje zadovoljstvo izrazili su i učenici koji pohađaju Centar izvrsnosti iz engleskog jezika. Tako je Ivan Kralj Bistrički, učenik 4. razreda Opće Gimnazije u Grubišnom Polju rekao, da je zadovoljan s učenjem engleskog jezika i da mu nije problem putovati kada zna da će naučiti više.

Putovanje nije problem ni za učenicu 1. razreda Srednje škole u Čazmi, Danu Fortuna. Ona putuje iz Donjeg Miklouša i kaže da je zadovoljna s učenjem engleskog jezika jer od malena voli engleski i ništa joj nije problem ako može naučiti više.

Svoje zadovoljstvo s učenicima podijelila je i voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika, profesorica Irena Pavlović.
– Imali smo ukupno 88 učenika neravnomjerno raspoređenih u četiri skupine, točnije od 16 do 24 kandidata u grupi. Od toga je njih 60 dobilo certifikate za redovno sudjelovanje na nastavi engleskog jezika. Što se tiče odaziva, mi smo prezadovoljni jer još uvijek imamo veći odaziv učenika nego što možemo primiti, rekla je profesorica Irena Pavlović i dodala da učenici u Centru nadograđuju znanje i da nemaju problema s učenjem i krpanjem rupa u engleskom jeziku jer Centar izvrsnosti pohađaju učenici najbolji od najboljih.

U proračunu za 2017. godinu, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je 700 tisuća kuna za potrebe Centra izvrsnosti. Naime, pored uhodanih Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika i prema riječima župana Damira Bajsa u slijedećoj školskoj godini u planu je pokretanje Centra izvrsnosti iz kemije.

Slične objave