Crosst.hr

Konferencija za medije o ponovnom emitiranju Županijske panorame iz dopisništva HRT-a Bjelovar

2017 1 BAJS HRT 11

Mi želimo da se naša Županijska panorama uvrsti u tu shemu, jer imamo sve uvjete koje smo naznačili, a govorimo o prostoru i opremi, imamo i vrsne novinare koji su radili u tom studiju.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je u ponedjeljak, 16. siječnja konferenciju za medije na temu ponovnog emitiranja Županijske panorame iz dopisništva Hrvatske radiotelevizije iz Bjelovara.

Naime, na prijedlog župana Damira Bajsa Županijska skupština prihvatila je Rezoluciju vezanu uz emitiranje Županijske panorame – dopisništva HRT-a Bjelovar u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije.

Rezolucija Bjelovarsko-bilogorske županije upućena je na znanje čelništvu Hrvatske radiotelevizije Programskom vijeću, Nadzornom odboru i Glavnom ravnatelju i za očekivati je da se Županijska panorama uvrsti u programsku shemu javne medijske kuće.

Podsjetimo, nakon dvije godine zalaganjem upravo Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa ponovno je otvoreno dopisništvo HRT-a u gradu Bjelovaru, te su se tako stekli kako prostorni, tako i kadrovski uvjeti za emitiranje Županijske panorame iz dopisništva u Bjelovaru. Na taj način u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije bilo bi zastupljeno više vijesti, reportaža, ne samo iz našeg kraja, već i okolnih županija.
Trenutno se s kontinenta Hrvatske Županijske panorame emitiraju samo iz studija u Osijeku i Čakovcu, čime su gledatelji ovog dijela Hrvatske zakinuti za informacije o događanjima na njihovom području, a koje su imali prilike vidjeti i informirati se putem većeg broja priloga i u većoj minutaži upravo u Županijskoj panorami.

Podsjetimo, župan Bajs i tadašnji v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora od strane HRT-a, a koji je u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, za potrebe dopisništva HRT-a u gradu Bjelovaru. Naime, Hrvatska radiotelevizija javila se na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije i ostvarila pravo najma prostora za potrebe svog dopisništva na adresi Trg Eugena Kvaternika 13 u samom centu grada Bjelovara.

Povodom svih ovih informacija održana je konferencija za medije, na kojoj je župan Damir Bajs rekao da je konferencija sazvana vezano za zahtjev koji je županija uputila za povratak Županijske panorame u programsku shemu Hrvatske televizije.
– Kada govorimo o tome, onda govorimo o činjenici da je prije dvije godine za ravnateljstva bivšeg ravnatelja Radmana došlo je do odluke da se ukinu praktički sva dopisništva i gotovo svi studiji na kontinentu. Unatoč našem protivljenju, to se zbilja i dogodilo. Moram naglasiti da smo time ostali bez javnog servisa i das u naši zahtjevi postali stalni za povrat Hrvatske televizije na ove prostore. Za vrijeme v.d. ravnatelja Siniše Kovačića promijenila se politika i za to vrijeme su osnovana tri dopisništva u Hrvatskoj. Jedno od ta tri osnovana je i u Bjelovaru. Kada govorimo o tome, temeljem dogovora s Hrvatskom televizijom Županija je našla mogućnost da se nađe prostor u centru Bjelovara, da taj prostor od 135 kvadrata bude na javnom natječaju i na tom javnom natječaju Hrvatska radiotelevizija se javila i omogućila da se osnuje dopisništvo u Bjelovaru, u centru naše županije. Naglasit ću da je dopisništvo i opremljeno i da kao takvo ima mogućnost studijskog emitiranja, da ima opremu koju je osigurala Hrvatska radiotelevizija. Kao takvo dopisništvo, to je logičan potez prema onome što svi zajedno očekujemo, a očekujemo povratak Županijske panorame u programsku shemu Hrvatske radiotelevizije. Vezano za to, govorimo o činjenici da dvije županijske panorame na kontinentu pokrivaju ukupnost skoro oko petnaest županija. Mi želimo da se naša Županijska panorama uvrsti u tu shemu, jer imamo sve uvjete koje smo naznačili, a govorimo o prostoru i opremi, imamo i vrsne novinare koji su radili u tom studiju. Time bi dobili ne samo javni servis za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, nego i za Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku. To je gotovo svaki deseti stanovnik Hrvatske. Moram naglasiti da je to i obveza Hrvatske radio televizije da imamo jednako izvještavanje s područja cijele Hrvatske. Ovo nije samo usmeni zahtjev i zahtjev naše županije i mene kao župana, već imamo potporu i drugih županija. Donesena je Rezolucija Županijske skupštine i ja sam kao župan zatražio da dobijem sastanak i da prezentiram sve ovo što smo naznačili prema onima koji to trebaju donijeti, a to su Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, Nadzorni odbor i Programsko vijeće. To govorim zato, što će u ovo vrijeme tijekom ljeta raditi se programska shema koja će krenuti na jesen kao i svake godine. Ulaskom Županijske panoramu u programsku shemu i ako počne emitiranje na jesen, dobili bismo bolju i kvalitetniju informaciju s ovih prostora, a s druge strane imamo materijalne uvjete za studio i pretvaranje dopisništva u novi status studija. Time bi se i ta zadnja institucija, koja je otišla iz naše županije, u cijelosti vratila na naše područje, rekao je župan Damir Bajs na konferenciji za novinare.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.