Crosst.hr

Konferencija – Podrška učenicima i studentima s invaliditetom

2016 12 utib2016 21

Znajući što im je činiti, članovi Udruge i sudionici projekta krenuli su u realizaciju i osiguravanje potreba svakog djeteta s invaliditetom koje se školuje.

U prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar održana je u utorak 27. prosinca 2016. tiskovna konferencija pod nazivom Podrška učenicima i studentima s invaliditetom. Konferencija je održana u okviru programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“. Program se provodi treću godinu, financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, partneri su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Bjelovar, a tema konferencija bila je razmjena iskustava, potrebe i problemi korisnika, te prijedlozi.

– Ovaj projekt je infrastrukturno podupro rad Udruge, i kroz njega smo aktivnosti usmjerili prema mladima koji se školuju, osobama koje imaju radni potencijal ali nemaju kvalifikacije, i osobama s najvećim stupnjem invaliditeta. Danas izdvajamo prvu skupinu, koju smo ohrabrivali na daljnje školovanje odnosno studiranje. Osnovali smo „Klub 18“, a to je klub roditelja i djece do 18 godina, kroz koji smo istraživali njihove potrebe. Proučavajući njihovu situaciju i zakone, došli smo do zaključka da su im potrebni pomoćnici u nastavi na koje imaju pravo, da je potrebno pojedine prostore škola prilagoditi osobama s invaliditetom, i slično – rekao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i voditelj projekta Tomislav Novosel.

Znajući što im je činiti, članovi Udruge i sudionici projekta krenuli su u realizaciju i osiguravanje potreba svakog djeteta s invaliditetom koje se školuje. Od osiguravanja instrukcija, prilagodbe školskog prostora do osiguravanja asistenta, svaka od aktivnosti je bila sasvim konkretna i na temelju njih djeca su ostvarivala vidno bolje rezultate u školi što je dovelo do lakšeg upisa i daljnjeg nastavka školovanja.
-Upravo za ovu komponentu, ukupno je dosad ostvareno oko 2,5 milijuna kuna preko projekata. Planiramo i nastavak sličnih projekata i s drugim udrugama, pa čak i osnivanje socijalnog poduzeća koje će pružati intelektualne usluge, odnosno izradu, distribuciju i održavanje specijalnog software-a za potrebe udruga – dodao je Tomislav Novosel.

Na konferenciji su uz predstavnike Udruge tjelesnih invalida Bjelovar nazočili i predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i Centra za socijalnu skrb Bjelovar, učenici, studenti i njihovi roditelji te ostali stručni suradnici.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.