Crosst.hr

Koalicija koja čini većinu u ŽS BBŽ-a o zahtjevu oporbe za izvanrednom sjednicom Skupštine: To je politički potez oporbe koja treba medijski prostor s ovom sjednicom

2018 bajs koalicija 3

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predstavnici stranaka županijske koalicije, koja čini većinu u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije održali su u ponedjeljak, 12. studenoga konferenciju za medije. Tema konferencije bila je zahtjev oporbenih stranaka u Županijskoj skupštini HDZ-a, HSS-a i HSLS-a za sazivanjem izvanredne sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Damir Bajs je objavio da će se izvanredna sjednica Županisjke skupštine održati u četvrtak, 15. studenoga.  Napominje kako im je zahtjev za izvanrednom sjednicom ŽS upućen prošlog tjedna, te da s time ne treba ni na koji način odugovlačiti. Župan je također izrazio iznenađenje zbog nagle potrebe oporbe za sazivanjem Sjednice.

2018 bajs koalicija 35

Kada smo predsjednica skupštine i ja dobili prijedlog oporbe, začudilo nas je zbog čega se saziva izvanredna sjednica Županijske skupštine. Naime, oni su mogli s bilo kojom točkom dnevnog reda ući u redovitu sjednicu za što bi im trebala jedna trećina potpisa vijećnika, kao i u ovom slučaju. Međutim, oni su izabrali da to bude izvanredna sjednica. Naglasit ću da to nije uobičajeno, da je to vrlo rijetko i da bi zahtjev za sazivanjem izvanredne Skupštine trebao biti vezan uz neke situacije koje su od velikog značaja za ljude našega kraja. Oni mogu biti političke naravi; primjerice promjenu predsjednika skupštine ili mogu biti vezani uz neka događanja koja se nikako ne mogu riješiti na redoviti način, rekao je župan.

 

Župana je iznenadio sadržaj prijedloga u kojem se ne nalazi ništa što bi zahtjevalo hitnu intervenciju.

– U prijedlogu su zapravo izvješća naših tvrtki za 2017. godinu i izvješća o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Kada govorimo primjerice o šestomjesečnom izvješću,  mi kao Županija smo predali to izvješće na Ministarstvo financija, na Državnu reviziju i na FINU. Dapače, to izvješće se nalazi na web stranicama Bjelovarsko- bilogorske županije. To izvješće je svakome dostupno, i naravno da bismo to stavili na iduću sjednicu Županijske skupštine, pojasnio je Bajs i dodao da su županijske tvrtke, također svoja izvješća za 2017. godinu predale nadležnim tijelima.

– Shodno tome, ne vidimo nikakvu hitnost. Naravno da ćemo vidjeti u čemu je stvar-zbog čega je bilo potrebno sazvati izvanrednu sjednicu Županijske skupštine. Koje su to izvanredne okolnosti nastupile kada govorimo o tim točkama dnevnog reda i bilo kojim drugima.

U Županijskoj skupštini, koalicija je ta koja čini većinu, i to 24:17, a što se pak nje tiče; malo je reći da je i ona začuđena ovom situacijom.

Naime, sazivanje Županijske skupštine, proračun stoji između 90 i 100 tisuća kuna. S toga je dogovoreno da stranke koalicije podrže dnevni red, ali i da dodaju jednu točku dnevnog reda, onu u kojoj bi se svi vijećnici trebali odreći svojih naknada za taj dan i za odbore koji su prethodili sazivanju tog sastanka.

– Moram reći da me to veseli i kada govorimo o tome, svi moramo postupati racionalno. Sazivanje izvanredne Županijske skupštine za tri točke koje čine ovaj dnevni red nisu ništa izvanredno. Županijska većina je stabilna, problema ne bi trebalo biti i mi očekujemo da će na izvanrednoj skupštini biti samo redovne točke, rekao je župan.

2018 bajs koalicija 20

Predsjednik ŽO SDP-a, Tihomir Jaić dao je do znanja da je stav Županijskog kluba vijećnika SDP-a sličan županovom.

Naime, i oni smatraju kako ova izvanredna sjednica Županijske skupštine nije potrebna te da su se navedene točke mogle uvrstiti u dnevni red redovne skupštine.

 –  Nažalost, naši građani su navikli da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima puno stvari radi na njihov trošak. Kako na državnoj politici, tako nažalost i na lokalnoj. Znači, njima nije toliko stalo do stava građana; u biti, koliko im je stalo vidjet ćemo na skupštini-hoće li se odreći svojih naknada, ili će pokazati da je skupština možda bila sazvana samo da se pokupe koju naknadu? Što se tiče stava naše koalicijske većine, ona je stabilna i neće biti iznenađenja na skupštini; kako na izvanrednoj, tako vrlo vjerojatno i na onoj redovnoj. Koalicija unutar sebe je živo tijelo koje funkcionira i koja u dogovoru radi sve stvari koje služe boljitku naše županije, kazao je Jaić.

2018 bajs koalicija 21

Županijski vijećnik Tomislav Kozina (MOST) i drugi vijećnici MOST-a podržavaju pravo vijećnika za sazivanjem izvanredne skupštine, ukoliko je to potrebno – što ne smatraju slučajem u ovome primjeru.

–  Župan je sve jako dobro objasnio, kolega Tihomir je također naglasio kako stavke nisu materijal za izvanrednu skupštinu, već da su se sve mogle uvrstiti u prošlu skupštinu ili u sljedeću redovnu. Osobno smatram da nije potrebno imati neku izvanrednu skupštinu, ali kao znak poštovanja prema vijećnicima ćemo se odazvati, istaknuo je predstavnik MOST-a.

2018 bajs koalicija 23

Zlatko Barila je u ime stranke HSU, stao na stranu koalicijskih partnera te se izjasnio:

– Normalno da Klub županijskih vijećnika Hrvatske stranke umirovljenika potpuno podržava ovakav stav. Sjednica se zbog tema koje će biti na raspravi ne treba održati. Međutim, pružit ćemo zadovoljstvo našim članovima Županijske skupštine: HDZ-u, HSLS-u i HSS-u, da otvore svoju priču. Možda je to njima dodatni argument prema javnosti da nešto rade, ili su možda kivni na uspjehe koje Županija postiže u svim sferama.

Barila je dodao da se i vjećnici HSU-a odriču naknade.

– Vodimo računa o troškovima, o kojima nažalost ovi tražioci izvanredne skupštine ne vode. Na ovaj način želimo dati do znanja građanima – svima, da ništa ne želimo skrivati; ništa ne izbjegavamo, nego dapače, pružiti ćemo im taj užitak da se malo ispričaju o temama koje su prošlogodišnje i koje više nemaju nikakvog efekta, istaknuo je Zlatko Barila.

2018 bajs koalicija 25

Marijan Dautanac, u ime HNS-a izjasnio se da smatra kako je sazivanje izvanredne skupštine s temama za koje je uobičajeno da se odrađuju na redovnim skupštinama, zapravo jedan politički potez, gdje se nakon možda godišnjih odmora, želi pokazati da i te stranke koje su u oporbi, teže  popularnosti. Smatra da je tome tako zbog oporbenog nedostatka pravih ideja i poslova, ali i zbog ne podržavanja svih županijskih projekata koji su u tijeku, a kojih je mnogo.

– U ovom trenutku radimo i u školstvu i u graditeljstvu, i u svim drugim projektima potrebnim za Županiju. Ta inicijativa će samo potrošiti dan. Htjelo se možda i doći do određenih naknada. Evo, mi smo prihvatili inicijativu da za tu sjednicu nećemo uzeti naknade. Očekujemo poslije toga redovnu sjednicu na kojoj ćemo odlučivati o bitnim stvarima za Županiju, a to je sigurno proračun, i to su sve one investicije koje HNS i njeni dužnosnici i na državnoj razini podržavaju i u buduće će podržavati, napomenuo je Dautanac.

2018 bajs koalicija 27

U ime stranke GLAS, Ines Šarić je isto izrazila nezadovoljstvo prema zahtjevu oporbe, odnosno prema nerazumijevanju HDZ-a prema obavezama drugih vijećnika koji su zaposleni i u privatnom sektoru.

– Sve navedene točke mogle su biti i na našoj sljedećoj skupšini. Smatram da stvarno nije u redu, da zbog svoje vlastite promocije jeftinog populizma, svi mi zapravo trošimo jedan dan i moramo doći zbog tih točki dnevnog reda. Što se tiče naknade, naravno da se odričemo, naglasila je Šarić.

2018 bajs koalicija 29

Nezavisna vijećnica Sandra Frčo također se nadovezala na temu u istom tonu. Naime, ona također smatra da je Županijska skupština nepotrebna.

– Točke koje imamo sada, mogli smo uključiti u sljedeću sjednicu, uštediti novce koje i inače budemo, obzirom da prihvaćamo ovaj prijedlog da za sjednicu ne uzmemo naknadu. Ako netko od opozicije treba medijski prostor s ovom sjednicom, eto zaslužio je i to. Podržavamo župana, podržavamo Županijsku skupštinu i mislim da će se pokazati da župan ima većinu koju je imao i na početku, tako da doista ne razumijem što se htjelo postići s ovom izvanrednom sjednicom, poručila je Frčo.

Na samom kraju presice, župan Damir Bajs se ponovno osvrnuo na moguće povode iznenadnog sastanka:

2018 bajs koalicija 35

– Meni je jasno da oporba ima problema, naime ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska županija nalazi se, kada govorimo o gospodarstvu, među prvih pet županija Hrvatske po porastu investicija, po izvozu, bilanci, možda ponajviše po smanjenju nezaposlenosti. Naravno da te brojke, koje su dobre za nas ponekad oporbu malo nerviraju, jer kad gledamo na iduće izbore, vjerojatno se pitaju kako će ih dobiti. Prije pet godina bili smo zadnja županija po plaćama u Europskoj uniji, a sada imamo preko 400 milijuna potpisanih ugovora. Svakim danom se otvaraju gradilišta. Cijela županija je postala jedno gradilište samo županijskih projekata. Imamo više potpisanih ugovora nego sve općine i gradovi zajedno, i to dva puta. To pokazuje kako mi radimo, zaključio je Bajs.

 • 2018_bajs_koalicija_3
 • 2018_bajs_koalicija_9
 • 2018_bajs_koalicija_11
 • 2018_bajs_koalicija_12
 • 2018_bajs_koalicija_13
 • 2018_bajs_koalicija_35
 • 2018_bajs_koalicija_20
 • 2018_bajs_koalicija_21
 • 2018_bajs_koalicija_23
 • 2018_bajs_koalicija_25
 • 2018_bajs_koalicija_27
 • 2018_bajs_koalicija_29

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.