Crosst.hr

Kako znanost može biti zabavna osvjedočili su se bjelovarski osnovnoškolci koji su na virtualan način učili povijest i matematiku

2019 djeca znanost 81

U Bjelovaru su, u petak 18. siječnja održane radionice „Znanost u kvartu“, u organizaciji udruge „Virtualci“. Radionice su bile namijenjene učenicima svih razreda osnovnih škola, a cilj im je bio približiti znanost što većem broju građana, a osobito djeci i mladima, te popularizirati znanost. Kako znanost može biti zabavna, prikazano je kroz različite radionice, predavanja te interaktivno sudjelovanje posjetitelja. Ovo su prve radionice takve vrste, a sama ideja je nastala u svibnju 2018. godine.

Sve radionice su bile prilagođene starosnoj dobi posjetitelja, a na njima se je na virtualan način učila povijest, a pomoću proširene stvarnosti i matematika; 3D olovkama su se izrađivali hijeroglifi, klinasto pismo i glagoljica. Također, dobiven je uvid u 3D printanje i modeliranje, ali i kriptografiju.  

Radionicama je prisustvovao i bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak:

– Grad  Bjelovar ulaže jake napore u to da podigne razina standarda obrazovanja u gradu jer nam je upravo obrazovanje jedno od temeljnih stupova na kojima zamišljamo da jedan grad treba počivati. Ovo je super projekt koji udruga Virtualci radi prvi put izvan grada Zagreba, popularizacija znanosti. Mi želimo i na više načina popularizirati znanost i obrazovanje u gradu Bjelovaru, jer je to budućnost našeg grada. Ovdje će se klinci iz više bjelovarskih osnovnih škola upoznati s nekim osnovnim temeljnim načelima znanosti, provodit će se i zanimljivi eksperimenti; od naprednih tehnologija pa sve do klasičnih znanstvenih metoda. Želimo upravo da naš grad bude jedan od primjera kako i na koji način se na znanosti i obrazovanju može temeljiti moderno gospodarstvo. Upravo na ovaj način želimo biti jedan od predvodnika gradova koji će u idućih 10 ili 15 godina biti lideri u svojem području, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Hano Uzeirbegović – predsjednik udruge Virtualci i organizator radionica Znanost u kvartu, pojasnio je što se konkretno želi postići ovim projektom.

– Znanost u kvartu je projekt nekoliko udruga, odnosno mreže popularizatora znanosti, između kojih su i Virtualci i Udruga Profesor Baltazar, udruga FabLab, ZEZ centar i neke od škola, kao bjelovarske Hoteljersko-turistička škola i 3. osnovna škola. Cilj nam je decentralizirati znanost ; znanost je uvijek bila centralizirana u većim mjestima, a naš je cilj dovesti znanost u ona mjesta u kojima se to do sada još nije održavalo. Ovo je prvi put u povijesti da smo izašli malo dalje od grada Zagreba i ovim putem bih se zahvalio gradonačelniku Hrebaku koji je prepoznao ovu ideju i nadam se da će nas podupirati i u daljnjem radu ove popularizacije znanosti.

Što se tema tiče, njih biramo na način što bi djeci moglo biti zanimljivo; tu je gospodin Vikić-Topić, koji djeci objašnjava meteorologiju. Želimo se baviti STEM područjem, ali i s ostalim društvenim predmetima; tako imamo i virtualnu povijest – šetnja kroz Tutankhamonovu grobnicu uz pomoć VR naočala, izrada hijeroglifa, izrada različitih pisama uz pomoć 3D olovaka – imamo internet arheologe, znači cijeli niz različitih znanstvenih tema koje pokušavamo popularizirati posebno djeci u nižim razredima, ali i cjelokupnom građanstvu kojeg to zanima.  Osim ovoga, glavni cilj je i ideja da se borimo protiv pseudo-znanosti, i zato želimo da visoki stručnjaci govore o odabranim temama tako da učenici od malena mogu shvatiti što je to znanost i kako se treba baviti znanošću. Nije nam cilj stvoriti znanstvenike već probuditi ljubav među učenicima za znanost i znanstvena pitanja, rekao je Uzeirbegović i dodao:

– Sami stručnjaci, znanstvenici, su jako zainteresirani za projiciranjem znanosti djeci, na njima jedan prihvatljiv način. Duboko se nadamo da će ovaj projekt obići cijelu Hrvatsku; sada smo u pregovorima i s Krapinsko- zagorskom županijom gdje ćemo u dvorcu Novi Golubovec u rujnu ove godine organizirati znanstveni piknik. Hrvatska se trenutno budi oko ideje popularizacije znanosti, u Ljubljani je lijep znanstveni centar, u Nizozemskoj i Beču također, dakle svi veći gradovi u Europskoj uniji imaju takve nekakve centre, u Hrvatskoj još ne postoji; mi se nadamo da će to biti Novi Golubovec, ali o tome treba pričati gospodin Komerički, on je u tome stručnjak, naglasio je predsjednik udruge Virtualci i organizator radionica Znanost u kvartu, Hano Uzeirbegović.

Davor Komerički, začetnik Znanstvenog piknika i ZEZ centra najavio je gradnju prvog hrvatskog znanstveno- edukativno- zabavnog centra.

– Ova ideja za osnivanjem znanstveno- edukativno- zabavnog centra je stara već skoro 10 godina – već smo pokušali to napraviti, zato i radimo znanstvene piknike već osmu godinu za redom i komuniciramo kako je znanstveni piknik znanstveni centar bez krova, kako bismo na taj način senzibilizirali javnost i objasnili što želimo napraviti. Unatrag godinu dana, ekipa iz Krapinsko- zagorske županije, na čelu sa županom Kolarom je prepoznala ovaj projekt i ovih dana očekujemo raspis natječaja za arhitektonsku dokumentaciju jer je cilj do 1.7 ove godine iskompletirati sve i predati to za iskorištenje sredstava iz EU fonda. Najbolji primjer za to je Centar Kopernik u Varšavi s kojim surađujemo, gdje je Centar Kopernik dignuo 65 milijuna eura za izgradnju Centra. Ono što čini jedinstvenim Centar Zagorje je to što će to biti prenamjena dvorca Stubički Golubovec u jedan takav centar, i to će biti prvi takav slučaj u svijetu uopće. Imat ćemo jedinstvenu priliku pokazati što možemo napraviti i bez obzira što je to u Zagorju, ovo je hrvatski projekt i iza njega će stati i hrvatska Vlada i ovo radimo za Hrvatsku, istaknuo je Komerički i dodao:

– Nama je drago što smo danas i u Bjelovaru, jer je bjelovarski gradonačelnik isto prepoznao koliko je važno raditi ovakve stvari i cilj nam je da sve ne bude u Zagrebu; ovo je zapravo lijepo vidjeti, kako klinci uživaju u ovakvom nečemu, vidi se da je potrebno imati centralno mjesto za svakodnevnu edukaciju uz zabavu. Znanost može biti jako zabavna; to sad vidite ovdje. Znanost je zabavna, ali nije smiješna i to je ono što želimo dokazati već sve ove godine. Mi smo svi ovdje volonteri, svoje slobodno vrijeme koristimo kako bismo napravili nešto korisno, zaključio je Davor Komerički.

 • 2019_djeca_znanost_13
 • 2019_djeca_znanost_19
 • 2019_djeca_znanost_21
 • 2019_djeca_znanost_35
 • 2019_djeca_znanost_41
 • 2019_djeca_znanost_54
 • 2019_djeca_znanost_56
 • 2019_djeca_znanost_63
 • 2019_djeca_znanost_64
 • 2019_djeca_znanost_71
 • 2019_djeca_znanost_80
 • 2019_djeca_znanost_81
 • 2019_djeca_znanost_90
 • 2019_djeca_znanost_12

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.