24. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Još danas traje najslađi vikend u godini: Međunarodni pčelarski sajam

2020 2 8 pčelarski sajam 118

Na sajamskom prostoru Gudovac pored Bjelovara, otvoren je 16. Međunarodni pčelarski sajam i 7. Izložba vina i vinogradarske opreme. Ovaj sajam okupio je više od 180 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Grčke, Mađarske, Poljske, Slovenije i Južne Koreje.  Kroz dva dana sajma održat će se niz aktivnosti, od predavanja, degustacije meda, vina i tradicionalnih domaćih proizvoda do natjecanja u pripremi medenjaka, izbora najljepše uređenog izložbenog prostora te izbora najljepše vinske etikete.

Po običaju, prvi dan sajmovanja okupio je velik broj pčelara, vinogradara, ali i mnoštvo osoba iz političke scene koji su također obišli izložbene prostore proizvođača pčelinjih proizvoda i opreme te Izložbu vina i vinogradarsku opremu.

Goste je tom prigodom prvi pozdravio direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Ovogodišnji sajam odvija se na ukupno 5 tisuća kvadratnih metara i njega puni 180 izlagača. Poznato je da se na ovom sajmu odvija velika prodaja alatki za pčelarstvo, ali moram reći da je krasotica ove manifestacije edukativna komponenta koja će se odvijati 2 dana u aukcijskoj dvorani. To je prilika da naši pčelari dobiju sve važne informacije za unaprjeđenje svoje proizvodnje, poručio je Posavac

Okupljenima se je obratio i predsjednik pčelarske Udruge Bilogora-Bjelovar Goran Pranjić.

Broj pčelara i košnica pozicionira nas na sam vrh hrvatskoj pčelarstva te već sad možemo govoriti o našem medu, ali i pčelarstvu, kao uspješnom brendu našeg kraja. Međutim, svjedoci smo posljednjih godina sve većih izazova vezanih uz ugrozu opstanka pčela, već je i znanstveno dokazano koliko štetni utjecaji na pčele imaju razni neprirodni ometači u tretiranju pčelinjih prirodnih staništa. Prigoda je ovo podsjetiti sve nas koliko smo odgovorni osobno, ali i kao pčelari i nositelji struke, da svojim neprekidnim angažmanom osvješćujemo javnost o važnosti pčela za opstanak čovječanstva, rekao je Pranjić.

U ime Grada Bjelovara, otvorenju ovogodišnjeg Sajma prisustvovao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Drago mi je što se ovaj sajam odvija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje se 21 posto stanovništva bavi poljoprivredom. Pčelari i poljoprivreda su struka, a mi smo ovdje samo da provodimo ono što vi predlažete. Saslušali smo naše pčelare, naše poljoprivrednike i sa zadovoljstvom danas mogu reći da već treću godinu zaredom uspješno provodimo mjere Grada Bjelovara koje smo radili u suradnji s pčelarima i koje su jedne od najboljih mjera koje smo napravili. Danas naši pčelari, na njihov prijedlog, imaju 30 kuna po košnici do 4 tisuće kuna po pčelaru. Grad Bjelovar poljoprivrednim udrugama pomaže i prilikom održavanja različitih manifestacija i priredbi. Naši pčelari se redovno javljaju na javne pozive Grada Bjelovara gdje mogu ostvariti do 7 tisuća kuna potpore i svaki put uspješno apliciraju. Nadalje, naši poljoprivrednici za vrijeme trajanja brojnih gradskih manifestacija imaju besplatan izložbeni prostor. Isto tako, drago mi je da pčelari već treću godinu zaredom uspješno sudjeluju u projektu Bjelovarskog doručka, kazao je Brajdić.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs također je prisustvovao svečanom otvorenju Sajma.

Kad govorimo o Hrvatskoj, govorimo o zemlji mogućnosti. Hrvatska poljoprivreda, a pogotovo pčelarstvo, je dio našeg gospodarstva koji može dati kvalitetu koju malo tko u Europi ima. Pčelari i pčelarke su iznimno samozatajni ljudi koji puno rade, koji se stalno školuju, koji prate sve što se događa i tek na takav način možemo govoriti o mogućnosti da Hrvatska bude predvodnik meda koji se može okarakterizirati kao izvrsne kvalitete. Naša županija je upravo takva, mi smo vodeća županija u pčelarstvu u Hrvatskoj. Županija podupire kroz niz mjera aktivnosti koje uz vezane uz pčelare našeg kraja, niz potpora koje svake godine dogovaramo zajedno sa strukom, sredstva koja osiguravamo, sve ono što mislimo da moramo raditi. Mi se konzultiramo, a struka predlaže, istaknuo je Bajs.

Okupljenima se je obratio i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Pčela je uvrštena na listu ugroženih životinja, što znači da toj vrsti u dogledno vrijeme prijeti izumiranje. U posljednjih 100 godina broj pčela smanjio se za 90 posto, mi moramo nešto poduzeti. Europa poduzima niz aktivnosti, svjesna je toga gdje se trenutno nalazimo, tako da u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Europa mijenja sustav potpora, napokon će biti ustrojena naknada za oprašivačku djelatnost kao primarna zadaća pčelarstva, rekao je tim povodom predsjednik pčelarskog saveza, istaknuvši:

Upravo smo pred potpisom ugovora da će svi pčelari, članovi Hrvatskog pčelarskog saveza, neovisno o tome imaju li registrirana gospodarska vozila za prijevoz pčela ili ne, imati mogućnost koristiti subvenciju po litri goriva. To se neće odnositi samo na plavi dizel i biti će neovisno o količini i broju automobila koje imaju na svoje ime, najavio je Vrbos, koji je za kraj poručio:

Nadam se da ćemo pčelarstvo, kao gospodarsku granu, uspjeti prikazati kao iznimno osjetljiv i važan sektor za sve druge poljoprivredne sektore jer je pčela dobro došla u svakoj grani svoje industrije, naglasio je Vrbos.

Bitno je naglasiti kako se Sajam održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a službeno ga je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

PROGRAM ZA NEDJELJU

Nedjelja, 9. veljače 2019. (paviljon 4)
10:00 mr.sc. Nevija Čirko: „Zahtjev za sufinanciranje mjera iz NPP za 2019. – iskustva i preporuke“
10:45 Žaklin Acinger, dr.vet.med.: „Osvrt na trenutno važeću legislativu u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj po pitanju zdravlja pčela“
11:30 dr.sc. Marin Kovačić: „Selekcija i uzgoj matica“
12:15 Igor Petrović, dipl.ing.agr.: „Utjecaj pašnih prilika na tehnologiju pčelarenja“

OSTALA DOGAĐANJA TIJEKOM SAJMA:

Medni doručak (paviljon 1, I. kat, Velika sajamska dvorana)
• MEDNI DORUČAK S HRVATSKIH PČELINJAKA – MED HRVATSKIH PČELINJAKA U NACIONALNOJ STAKLENCI
• organizatori: Ministarstvo poljoprivrede (MP), Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), te Hrvatski pčelarski savez (HPS)
• promocija meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, zaštićenih znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“, te promocija nacionalne staklenke
• termin: subota, 9:00 sati

Degustacija meda (paviljon 2 i paviljon 4)
• Degustacije meda za posjetitelje, sa ocjenjivanja meda Bjelovarsko-bilogorske županije
• organizatori: Pčelarski savez BBŽ i Bjelovarski sajam
• termini:
   paviljon 4 – subota, 10:45-11:15h
   paviljon 2 – subota, 12:00-15:00h; nedjelja, 10:00-14:00h

Inovacije u pčelarstvu (paviljon 8)
• sudionici: pčelari inovatori iz regije
• termini: subota i nedjelja, tijekom radnog vremena za posjetitelje

Natjecanje u pripremi medenjaka (paviljon 9)
• sudionici: kuhari amateri
• termin dostave medenjaka: nedjelja do 10,00h

Natjecanje u izboru najljepšeg štanda Pčelarskog sajma
• sudionici: svi izlagači Pčelarskog sajma

Izložba vina i vinogradarske opreme (paviljon 9)
• izložba, degustacija i prodaja vina i vinogradarske opreme
• izbor najljepše etikete vinske boce na Izložbi vina
• vinogradarska diorama („Vinogradarstvo nekad i sad“)
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_131
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_166
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_156
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_155
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_153
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_151
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_124
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_118
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_114
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_109
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_100
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_98
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_97
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_88
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_85
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_64
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_53
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_49
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_45
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_43
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_30
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_28
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_22
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_15
 • 2020_2_8_pčelarski_sajam_12

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.