Crosst.hr

Jan Murić učenik IV. Osnove škole Bjelovar osvojio zlatnu medalju za inovaciju – ARCA 2016.

2016 10 janmuric2016 4

Učenik IV. Osnovne škole Bjelovar Jan Murić osvojio zlatnu medalju za inovaciju VREMENSKA STANICA, mentor Branko Raičković

Na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016, održanoj u Zagrebu, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, od 20. – do 22. listopada 2016. u konkurenciji 180 radova iz desetak zemalja prestižnu nagradu ZLATNA MEDALJA ARCA 2016, osvojio je Jan Murić učenik 8. razreda naše škole. Nagrađeni uređaj – Vremenska stanica rezultat je izvrsnog rada na području vannastavne aktivnosti robotike mentora Branka Raičkovića.

VREMENSKA STANICA je uređaj koji služi za mjerenje vremenskih elemenata, kao što su tlak, temperaturu i vlažnost zraka. Uređaj se temelji na microcomputeru naziva Raspberry-Pi veličine kreditne kartice, senzora, prikaznog display-a, te još nekih komponenti. Podatke sa senzora možemo pratiti na pripadajućem ekranu u realnom vremenu. No vrijednost ovovg uređaja je u tome, da pored mogućnosti spajanja stotinu senzora, njihovu vrijednost možemo pratiti i preko interneta. Naime u samom uređaju je pored osnovnog programa isprogramiran i WEB server, koji svoje podatke može putem interneta i w-lan mreže prikazati na bilo kojem prijenosnom računalu i mobilnom telefonu. Programiranje je izvedeno na platformi raspbian – linux distribucije, s korištenjem programskih jezika Python i C++.
Jan Murić, kao učenik IV. osnovne škole nije ovaj uspjeh postigao slučajno. Pohađanjem izborne nastave informatike i robotike pod mentorstvom Branka Raičkovića već više godina postiže zapažene uspjehe na raznim natjecanjima. Ujedno i kao član Udruge informatičara BBŽ natječe se u programiranju na HONI-u i programiranju robota Croatia Makers lige. Novi projekt je i LEGO robot EV-3.

Uspjeh su zapazili i promotori prestižnog međunarodnog skupa elektroničara MIPRO. Tako je IV. osnovna škola Bjelovar pozvana na pokazno predavanja 2017. godine u Opatiji na jubilarno 40 izdanje. Naravno da će je predstavljati učenik Jan Murić i njegov mentor Branko Raičković.

Kao najmlađem sudioniku ovog međunarodnog natjecanja, kojem je bila pokroviteljica predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Janu Muriću pripala je čast uručiti najveću nagradu izložbe GRAND PRIX ARCA 2016.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.