Crosst.hr

Izaslanstvo Plzenske županije iz Češke republike u dvodnevnom posjetu našoj županiji – nastavak suradnje i povezivanje gospodarstava dvaju županija

2018 cesi plzenskazupanija 86

Bjelovarsko-bilogorsku županiju na dva je dana posjetilo izaslanstvo Plzenske županije iz Republike Češke na čelu sa županom Josefom Bernardom. Uzvratni susret prijateljske češke županije temeljen je na planu proširenja daljnje suradnje i međusobnom povezivanju gospodarstava dvaju županija.

Posjet je započeo u utorak 12. lipnja susretom gospodarstvenika obiju županija u prostoru Županijske gospodarske komore, pri čemu su goste dočekali predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić i župan Damir Bajs.

– Za nas je suradnja sa Hrvatskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom korisna iz dva razloga. Kao prvo imamo slično okruženje i također smo tako reći regija na periferiji, a druga stvar je što u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji aktivno djeluje češka nacionalna manjina što je za nas veoma važno. Osim sličnog okruženja i mi imamo cilj formirati se u dobrom svjetlu prema Europskoj uniji. Nešto ranije smo ušli u Europsku uniju pa smo prošli više iskustava iz kojih želimo pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji da ne ponavlja naše greške nego da prosperira u okviru Hrvatske i dođe u prvotni plan prema Europskoj uniji. Pristup ne treba komplicirati jednako kao ni prijave na projekte s administrativnim i ostalim zavrzlamama. Treba omogućiti što je više moguće jednostavan pristup gospodarstvenicima, i drugim subjektima, te kasnije što jednostavnije pravdanje projekata. Isto tako je važno da imate sredstva za ono što imate vi a ne ono što imaju velike zemlje. Prioriteti i interesi nisu isti za nas i za Francusku i Njemačku primjerice. Mi trebamo primjerice još riješiti prometnu i komunalnu infrastrukturu, socijalne probleme, i slično kako bismo uopće došli na razinu razvijenih zemalja zapada, objasnio je Ivo Grüner, dožupan Plzenske županije, najboljeg mjesta za život u Češkoj prema njegovim riječima.

Novoizabrani predsjednik gospodarske komore Plzenske županije, Ota Rubner upoznao se s dosadašnjom suradnjom, međutim rado je prisustvovao sastanku uz napomenu kako misli da bi suradnja mogla biti i bolja.

2018 cesi plzenskazupanija 5

– U razgovoru s predsjednikom vaše Županijske gospodarske komore već smo dotakli neke teme u smjeru poboljšanja suradnje. Plzenski region je jak po pitanju industrijske proizvodnje, strojne obrade, a iz razgovora sam saznao da je ta grana kod vas u opadanju pa bi se Česi mogli aktivirati u tom segmentu. Isto tako moramo razgovarati o raspoloživoj radnoj snazi, pošto mi imamo nedostatak radne snage pa bismo mogli angažirati ljude bilo u sektoru gastronomije, bilokakve proizvodnje i na raznim drugim područjima.

Predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić rekao je kako prema vidljivim podacima o robnoj razmjeni suradnja između Češke i Hrvatske je tek u začetku.

– Trendovi su unatrag protekle dvije godine ipak pozitivni tako da se nadam da će se tu dogoditi sinergijski učinak i te brojke da će se prenijeti i na županijsku razinu. Teško je definirati točno koje bi robe tu najbolje bile uklopljene u razmjenu, međutim, radi se o prehrambenoj i drvnoj industriji, zaključio je Jakov Ćorić.

 

2018 cesi plzenskazupanija 6

 

– Kada govorimo o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenske regije rekao bih da su odnosi izvrsni. Ovog trenutka mi imamo i provodimo sporazum o prijateljstvu, u sklopu kojeg imamo dešavanja vezana uz kulturu, razmjenu u sportu i školstvu gdje se međusobno posjećujemo, i s te strane suradnja je na visokoj razini. Ono što želimo napraviti je da nadogradimo to kroz pojačane gospodarske odnose. Stoga smo danas ovdje u HGK gdje ćemo u međusobnoj suradnji pokušati iznaći mogućnosti u prijavama na zajedničke projekte. Istaknuo bih da smo mi jaki u drvnom sektoru, metalurgiji, i u preradi hrane. Plzenska regija je pak druga najrazvijenija regija u Češkoj nakon Praga. Mogućnosti postoje, vjerujem da će i ovaj skup dati rezultate i zahvaljujem objema komorama što su omogućile ovaj sastanak, rekao je župan Damir Bajs.

Bajs se također osvrnuo i na euro-projekt izgradnje zajedničkog ljetovališta u Tkonu. Radi se o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj. Uređenjem odmarališta omogućilo bi se da djeca iz Češke dođu u Hrvatsku na ljetovanje, i naravno da djeca iz naše županije imaju uvjete ljetovati u novom standardu. Radi se projektna dokumentacija i čeka se građevinska dozvola a Bjelovarsko-bilogorska županija je spremna biti partner na prijavi na strukturne fondove Europske unije.

__________________________________________________________

SASTANAK DVAJU ŽUPANA I RAZGOVOR O SURADNJI NA PROJEKTIMA

 

Dvodnevni posjet nastavljen je u poslijepodnevnim satima sastankom župana Damira Bajsa i župana Josefa Bernarda, gdje su župani predstavili svoje županije, a nakon toga razgovarali o suradnji.

2018 cesi plzenskazupanija 41

Tako je župan Plzenske županije iz Republike Češke, Josef Bernarda rekao da je novi župan i da je na čelu županije godinu i pol, a isto tako da ne dolazi iz politike, već iz gospodarstva. Također je rekao da Plzenska županija ima dugogodišnju suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, i da to posebno cijene, jer tu živi velika češka manjina, i stoga želi zahvaliti svim građanima Bjelovarsko-bilogorske županije za zajednički suživot s češkom manjinom.

– Danas, na sastanku sa županom Damirom Bajsom i predsjednicom Županijske skupštine Đurđicom Ištef Benšić razgovarao sam o mnogim aktivnostima, na kojima bi mogli surađivati. Prije svega, htjeli bi smo pojačati gospodarsku suradnju jer Plzenski kraj je industrijska regija i vaša županija bi to mogla koristiti, pa je tim povodom u vašu županiju došla i delegacija naše Gospodarske komore. Također smo razgovarali o našem zajedničkom projektu koji će biti financiran iz Europske unije, a to je izgradnja edukacijskog centra na otoku Pašman, a koji će ujedno služiti i za rekreaciju. Razgovarali smo o obrazovanju i zdravstvu, jer mi u Plzenskom kraju radimo na jačanju prirodnih i tehničkih znanosti. Imamo oko desetak projekata koje bi mogli predložiti i vama, rekao je župan Josef Bernarda i dodao da imamo prekrasnu zemlju jer iz godine u godinu divi se našem razvoju i kako radimo na tome.

Nakon razgovara s delegacijom Plzenske županije i županom Josefom Bernardom, župan Damir Bajs se zahvalio na dolasku predstavnicima Plzenske regije na čelu s novima županom.

2018 cesi plzenskazupanija 33

– Ono što je važno, suradnja se nastavlja jer već deset godina surađujemo na području školstva, kulture i športa, a sada ćemo to nadograditi suradnjom na području gospodarstva. Posebno me veseli zanimanje naših domaćih poduzetnika za suradnju s češkim gospodarstvenicima s naglaskom na Plzensku regiju. Međutim, u sklopu ovog posjeta rješavamo pitanje zajedničkog europskog projekta koji trebamo prijaviti na strukturne fondove Europske unije, a riječ o projektu vrijednom nekoliko milijuna eura i koji će se odvijati na otoku Pašmanu, u mjestu Tkonu, točnije u odmaralištu Češke osnovne škole iz Končanice, rekao je župan Damir Bajs i dodao da bi to bio prvi zajednički euro projekt u Hrvatskoj kojeg će provesti dvije županije iz dvije države, zajedno sa svojim regionalnim agencijama.

– Cilj je da odmaralište dobije novi sadržaj, da postane obrazovni centar koji će koristiti, kako za naše školarce tako i za školarce iz Plzenske županije.

cesi1

Nakon sastanka u županiji, delegacija Plzenske županije u pratnji domaćina Bjelovarsko-bilogorske županije posjetila je Češku obec Bjelovar u kojoj je održan kulturni program. Za srijedu 13. lipnja predviđen je posjet Končanici, točnije Češkoj osnovnoj školi Josipa Ružičke u Končanici, u sklopu kojeg je planirana i prezentacija Obrazovnog centra u Tkonu. Nakon toga planiran je posjet Daruvaru gdje će plzensko izaslanstvo obići Savez Čeha u Republici Hrvatskoj u Daruvaru, te Daruvarske toplice.

 • cesi1
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_3
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_5
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_6
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_7
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_11
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_13
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_14
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_15
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_20
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_21
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_22
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_23
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_27
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_29
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_33
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_34
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_35
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_38
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_40
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_41
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_47
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_50
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_53
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_56
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_66
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_73
 • 2018_cesi_plzenskazupanija_86
 • cesi_2
 • cesi_3
 • cesi_4
 • cesi_5
 • cesi_7
 • cesi_8_

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.