Crosst.hr

IV. osnovnoj školi Bjelovar otvoren dvosmjenski produženi boravak

2016 09 četvrtaškola 32

Prvi puta nakon dvadest godina 4. Osnovna škola Bjelovar ima pet prvih razreda

Za sve učenike, a posebno za naše male prvašiće počela je nova školska godina 2016./2017. Kako bi svima bilo ugodno u školi, roditeljima, nastavnicima, a posebno prvašićima, bjelovarska IV. osnova škola započela je novu školsku godinu sa puno pozitivnih novina. Tako je u IV. osnovnoj školi Bjelovar uveden redovni program produženog boravka za prvašiće od 8:00 sati do 16:30. Zanimljivo je i to da je ovu školsku godinu u IV. osnovnoj školi upisano više prvašića, pa je tako uz razrede a, b, c i d, otvoren i „e“ razred.

Povodom toga održana je i konferencija za novinare 5. rujna u učionici produženog boravka na kojoj su govorili predstavnici Grada Bjelovara i IV. osnovne škole.

Lidija Novosel, zamjenica gradonačelnika je svim učenicima, roditeljima i nastavnicima zaželjela sretan početak nove školske godine i puno uspjeha u radu.
-Grad Bjelovar ima puno razloga za zadovoljstvo zajedno sa svojim osnovnim školama. Jedan od razloga i najvažniji je veći broj upisanih učenika u osnovne škole. Tako je u novu školsku godinu 2016./2017. upisano 3.125 učenika više, a to je za 2,81% učenika više nego u prošloj školskoj godini. Od toga je 442 prvašića, što je za 10,5% više od broja upisanih prvašića u prošloj školskoj godini. Tako je u IV. osnovnoj školi upisan i jedan više razredni odjel, istaknula je Novosel i nastavila da je Gradu izuzetno važno da imaju kvalitetan i dobar smještaj za učenike.
– Mi ne možemo utjecati na zapošljavanje, na kurikularnu reformu, ali možemo raditi na boljim prostornim i materijalnim uvjetima u školama. Kao što znate, skrbimo o pet matičnih i 18 područnih škola. U 2016. godini uloženo je više od 2 milijuna kuna za uređenje samog prostora. Radi se o sredstvima Grada Bjelovara, decentraliziranim sredstvima te sredstvima osiguranim putem natječaja za sufinanciranje određenih projekata. Tako smo u 2016. godini imali tri velika ulaganja, prvo je bilo u II. osnovnoj školi, a radilo se na sanaciji vlage, zamjeni parketa, te nabavi namještaja za Područnu školu u Ždralovima gdje je osigurana jednosmjenska nastava. Drugo ulaganje vezano je za V. osnovnu školu, a riječ je o prvoj fazi projekta i to uređenje fasade, izmjena stolarije, parketa i tu napominjem da je Ministarstvo kulture prvi puta sufinanciralo sto tisuća kuna za osnovne škole. U IV. osnovnoj školi gdje se danas nalazimo, uloženo je 1.140.000,00 kuna, a riječ je o energetskoj obnovi škole. Napravljena je izmjena stolarije, izolacija stropa i završetkom tog projekta predviđena je ušteda od 58%. I ovdje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao sa 456 tisuća kuna. Mislim da je to jako dobar projekt jer nakon ulaganja u energetsku obnovu u III. osnovnoj školi ovo je nastavak jedne dobre priče, rekla je Lidija Novosel zamjenica gradonačelnika što se tiče projekata koji su vezani za škole.

O novitetima u IV. osnovnoj školi, osim energetske obnove škole, Lidija Novosel je istaknula i početak rada produženog boravka.
-Vjerujem da je to jedna od rijetkih dvosmjenskih škola koja će imati dvosmjenski produženi boravak za učenike s ovog područja. Za provođenje ovog projekta, Grad Bjelovar će uložiti 60 tisuća kuna za ovu školsku godinu s napomenom da produženi boravak u gradu Bjelovaru postoji u prvoj, drugoj, petoj i sada četvrtoj osnovnoj školi.

Nikola Margetić, ravnatelj IV. osnovne škole pozdravio je sve učenike i roditelje na početku nove školske godine, istaknuvši da je ponosan ravnatelj u svom kratkom mandatu.
-Ovo je najsretnijiji dan u životu jednog ravnatelja. Energetska obnova škole, uštede, puno se toga napravilo. Škola je plaćala velike račune, a sada će se taj iznos prepoloviti. Ta sredstva će biti usmjerena za djecu, nastavna pomagala, nastavna sredstva, ali i za provođenje kurikularne reforme. Osim energetske uštede, sretni smo jer imamo i dvosmjenski produženi boravak, i to sve zahvaljujući Gradu Bjelovaru. Sada smo isti i ne zaostajemo za drugim školama, a dalje ćemo raditi da budemo još bolji. Sretan sam jer imamo i veći broj prvašića i prvi puta nakon dvadeset godina 1,e razred. Povećanje je za 6% u odnosu na prošlu školsku godinu. Stoga će dvosmjenski produženi boravak biti pravo olakšanje za sve prvašiće, ali i njihove roditelje, rekao je zadovoljno ravnatelj Nikola Margetić.

Romana Bićan, psihologinja u IV. osnovnoj školi govorila je o produženom dnevnom boravku, istaknuvši da se posljednjih nekoliko godina susreću sa smanjenjem broja djece, odnosno djeca su prelazila u druge škole.
-Jedini način da spriječimo odlazak djece je bilo otvaranje dvosmjenskog produženog dnevnog boravka. Osim organizacijskih faktora, važno je razmišljati i o djeci. Kada dijete upišete u školu koja nije njegovo upisno područje, onda ga odvajate od njegovih prijatelja, susjeda sa kojima je prirodno da budu zajedno u školi. Mi smo srećom naišli na podršku Grada Bjelovara koji je prepoznao važnost ovakvog načina organizacije i zato je ovaj naš projekt zaživio. Djeca koja će koristiti produženi boravak, ovdje će biti od 8 sati do 16:30. S tim da će, ukoliko su u školi u prvoj smjeni koristiti dnevni boravak od 11:30 do 16:30, a djeca koja idu u popodnevnu smjenu mogu koristiti dnevni boravak već od 8 sati ujutro. Popodnevna nastava počinje u 13 sati i to je isto jedna od novosti koju smo uveli u našu školu. Djeca će u produženom dnevnom boravku imati i tri dnevna obroka. Što se tiče aktivnosti sa djecom za to će biti zadužen učitelj koji će raditi s njima. U školi postoji i brojna stručna služba koja će naravno biti uključena u individualne aktivnosti sa djecom ako se za to ukaže potreba, kazala je Romana Bićan i dodala da će financiranje dnevnog boravka iznositi 30 kuna dnevno i da je u tu cijenu uključena i hrana.
Bićan je također rekla da je škola zaposlila jednu osobu koja će voditi produženi dnevni boravak.
– Do sada to nismo imali, ali sada imamo stalno zaposlenu osobu i vjerujem da ćemo sve aktivnosti koje smo zamislili provesti u toku školske godine.

Branko Raičković, profesor informatike u IV. osnovnoj školi govorio je o uspjesima u njihovoj školi posebno kada je riječ o informatici i robotici.
-U protekloj godini, naša škola se plasirala među prvih deset škola u Hrvatskoj u oba područja. Ono što je sada najzanimljivije, a to je STEM područje, točnije, riječ je o jednom malom inženjeringu koji će se provoditi u suradnji matematike, informatike i ostalih srodnih disciplina. To je jedno vrlo zanimljivo područje i u svijetu vrlo priznato. Naša škola je počela s tim projektom i natječu su učenici od prvog do osmog razreda i to sa vožnjom robota. Ovo područje se proširuje s novim područjem, a riječ je o upravljanju uređajima preko interneta, i u tome su naši učenici aktivno uključeni već od trećeg razreda osnovne škole, rekao je profesor Raičković i nastavio o natjecanju u lego robotici u kojem će sudjelovati i učenici IV. osnovne škole.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.