20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

IV. osnovnoj školi Bjelovar otvoren dvosmjenski produženi boravak

2016 09 četvrtaškola 32

Prvi puta nakon dvadest godina 4. Osnovna škola Bjelovar ima pet prvih razreda

Za sve učenike, a posebno za naše male prvašiće počela je nova školska godina 2016./2017. Kako bi svima bilo ugodno u školi, roditeljima, nastavnicima, a posebno prvašićima, bjelovarska IV. osnova škola započela je novu školsku godinu sa puno pozitivnih novina. Tako je u IV. osnovnoj školi Bjelovar uveden redovni program produženog boravka za prvašiće od 8:00 sati do 16:30. Zanimljivo je i to da je ovu školsku godinu u IV. osnovnoj školi upisano više prvašića, pa je tako uz razrede a, b, c i d, otvoren i „e“ razred.

Povodom toga održana je i konferencija za novinare 5. rujna u učionici produženog boravka na kojoj su govorili predstavnici Grada Bjelovara i IV. osnovne škole.

Lidija Novosel, zamjenica gradonačelnika je svim učenicima, roditeljima i nastavnicima zaželjela sretan početak nove školske godine i puno uspjeha u radu.
-Grad Bjelovar ima puno razloga za zadovoljstvo zajedno sa svojim osnovnim školama. Jedan od razloga i najvažniji je veći broj upisanih učenika u osnovne škole. Tako je u novu školsku godinu 2016./2017. upisano 3.125 učenika više, a to je za 2,81% učenika više nego u prošloj školskoj godini. Od toga je 442 prvašića, što je za 10,5% više od broja upisanih prvašića u prošloj školskoj godini. Tako je u IV. osnovnoj školi upisan i jedan više razredni odjel, istaknula je Novosel i nastavila da je Gradu izuzetno važno da imaju kvalitetan i dobar smještaj za učenike.
– Mi ne možemo utjecati na zapošljavanje, na kurikularnu reformu, ali možemo raditi na boljim prostornim i materijalnim uvjetima u školama. Kao što znate, skrbimo o pet matičnih i 18 područnih škola. U 2016. godini uloženo je više od 2 milijuna kuna za uređenje samog prostora. Radi se o sredstvima Grada Bjelovara, decentraliziranim sredstvima te sredstvima osiguranim putem natječaja za sufinanciranje određenih projekata. Tako smo u 2016. godini imali tri velika ulaganja, prvo je bilo u II. osnovnoj školi, a radilo se na sanaciji vlage, zamjeni parketa, te nabavi namještaja za Područnu školu u Ždralovima gdje je osigurana jednosmjenska nastava. Drugo ulaganje vezano je za V. osnovnu školu, a riječ je o prvoj fazi projekta i to uređenje fasade, izmjena stolarije, parketa i tu napominjem da je Ministarstvo kulture prvi puta sufinanciralo sto tisuća kuna za osnovne škole. U IV. osnovnoj školi gdje se danas nalazimo, uloženo je 1.140.000,00 kuna, a riječ je o energetskoj obnovi škole. Napravljena je izmjena stolarije, izolacija stropa i završetkom tog projekta predviđena je ušteda od 58%. I ovdje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao sa 456 tisuća kuna. Mislim da je to jako dobar projekt jer nakon ulaganja u energetsku obnovu u III. osnovnoj školi ovo je nastavak jedne dobre priče, rekla je Lidija Novosel zamjenica gradonačelnika što se tiče projekata koji su vezani za škole.

O novitetima u IV. osnovnoj školi, osim energetske obnove škole, Lidija Novosel je istaknula i početak rada produženog boravka.
-Vjerujem da je to jedna od rijetkih dvosmjenskih škola koja će imati dvosmjenski produženi boravak za učenike s ovog područja. Za provođenje ovog projekta, Grad Bjelovar će uložiti 60 tisuća kuna za ovu školsku godinu s napomenom da produženi boravak u gradu Bjelovaru postoji u prvoj, drugoj, petoj i sada četvrtoj osnovnoj školi.

Nikola Margetić, ravnatelj IV. osnovne škole pozdravio je sve učenike i roditelje na početku nove školske godine, istaknuvši da je ponosan ravnatelj u svom kratkom mandatu.
-Ovo je najsretnijiji dan u životu jednog ravnatelja. Energetska obnova škole, uštede, puno se toga napravilo. Škola je plaćala velike račune, a sada će se taj iznos prepoloviti. Ta sredstva će biti usmjerena za djecu, nastavna pomagala, nastavna sredstva, ali i za provođenje kurikularne reforme. Osim energetske uštede, sretni smo jer imamo i dvosmjenski produženi boravak, i to sve zahvaljujući Gradu Bjelovaru. Sada smo isti i ne zaostajemo za drugim školama, a dalje ćemo raditi da budemo još bolji. Sretan sam jer imamo i veći broj prvašića i prvi puta nakon dvadeset godina 1,e razred. Povećanje je za 6% u odnosu na prošlu školsku godinu. Stoga će dvosmjenski produženi boravak biti pravo olakšanje za sve prvašiće, ali i njihove roditelje, rekao je zadovoljno ravnatelj Nikola Margetić.

Romana Bićan, psihologinja u IV. osnovnoj školi govorila je o produženom dnevnom boravku, istaknuvši da se posljednjih nekoliko godina susreću sa smanjenjem broja djece, odnosno djeca su prelazila u druge škole.
-Jedini način da spriječimo odlazak djece je bilo otvaranje dvosmjenskog produženog dnevnog boravka. Osim organizacijskih faktora, važno je razmišljati i o djeci. Kada dijete upišete u školu koja nije njegovo upisno područje, onda ga odvajate od njegovih prijatelja, susjeda sa kojima je prirodno da budu zajedno u školi. Mi smo srećom naišli na podršku Grada Bjelovara koji je prepoznao važnost ovakvog načina organizacije i zato je ovaj naš projekt zaživio. Djeca koja će koristiti produženi boravak, ovdje će biti od 8 sati do 16:30. S tim da će, ukoliko su u školi u prvoj smjeni koristiti dnevni boravak od 11:30 do 16:30, a djeca koja idu u popodnevnu smjenu mogu koristiti dnevni boravak već od 8 sati ujutro. Popodnevna nastava počinje u 13 sati i to je isto jedna od novosti koju smo uveli u našu školu. Djeca će u produženom dnevnom boravku imati i tri dnevna obroka. Što se tiče aktivnosti sa djecom za to će biti zadužen učitelj koji će raditi s njima. U školi postoji i brojna stručna služba koja će naravno biti uključena u individualne aktivnosti sa djecom ako se za to ukaže potreba, kazala je Romana Bićan i dodala da će financiranje dnevnog boravka iznositi 30 kuna dnevno i da je u tu cijenu uključena i hrana.
Bićan je također rekla da je škola zaposlila jednu osobu koja će voditi produženi dnevni boravak.
– Do sada to nismo imali, ali sada imamo stalno zaposlenu osobu i vjerujem da ćemo sve aktivnosti koje smo zamislili provesti u toku školske godine.

Branko Raičković, profesor informatike u IV. osnovnoj školi govorio je o uspjesima u njihovoj školi posebno kada je riječ o informatici i robotici.
-U protekloj godini, naša škola se plasirala među prvih deset škola u Hrvatskoj u oba područja. Ono što je sada najzanimljivije, a to je STEM područje, točnije, riječ je o jednom malom inženjeringu koji će se provoditi u suradnji matematike, informatike i ostalih srodnih disciplina. To je jedno vrlo zanimljivo područje i u svijetu vrlo priznato. Naša škola je počela s tim projektom i natječu su učenici od prvog do osmog razreda i to sa vožnjom robota. Ovo područje se proširuje s novim područjem, a riječ je o upravljanju uređajima preko interneta, i u tome su naši učenici aktivno uključeni već od trećeg razreda osnovne škole, rekao je profesor Raičković i nastavio o natjecanju u lego robotici u kojem će sudjelovati i učenici IV. osnovne škole.

Slične objave