24. srpnja 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić s gradonačelnikom Hrebakom o prednosti e-grada

2019 bjelovar istra 2

Grad Bjelovar je prošle godine započeo s projektom e-Bjelovar u sklopu kojega je planirana digitalna transformacija Gradske uprave, odnosno digitalizacija stotinjak procesa koji se odvijaju unutar zgrade. U tijeku su edukacije i prelazak na novi način rada, a u svemu tome suradnja s drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave je od velike koristi.

U skladu s tim u četvrtak 31. siječnja, Grad Bjelovar su posjetili predstavnici Istarske županije i Grada Pule – župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima.

Sastanak s bjelovarskim gradonačelnikom Darijom Hrebakom vezan je uz razmjenu iskustava upravo na polju digitalizacije, IT sektora te povezivanja digitalizacije s poljoprivredom.

Gradonačelnik Dario Hrebak napomenuo je što je zajedničko dvjema regijama, ali je i predstavio jedan novi koncept u digitalizaciji Grada.

2019 bjelovar istra 11

– Imamo puno toga zajedničkog i nema razloga da ove dvije regije i naša dva grada ne surađuju. Jedno od onoga što nas zajednički veže je projekt digitalizacije Grada; naime Grad Pula je jedan od prvih gradova koji su krenuli u ovaj proces, a mi sada koristimo upravo njihova iskustva, pogotovo Istarske županije, jer zajednička tvrtka koja je radila digitalizaciju Istarske županije sada radi za Grad Bjelovar. Mi smo u završnoj fazi, u sljedeća 2 tjedna ćemo prezentirati javnosti kako to funkcionira u Gradu. Na ovome iskustvu Grada Pule želimo ići korak dalje – digitalizirati ćemo petnaestak procesa prema građanima, da oni iz svojih domova mogu obavljati određene poslove zbog kojih su do danas morali ići u Gradsku upravu.

Što se tiče naše suradnje na nekim drugim područjima, to je prvenstveno IT; Istarska županija ima najveću IT firmu u Hrvatskoj – Infobip iz Vodnjana, koja je pokupila nagrade svjetskog tipa. Stoga su to ambiciozna i ohrabrujuća iskustva koja nam daju za pravo da sve ovo što radimo za razvoj IT-a u Bjelovaru, ima smisla.

Također, još jedna poveznica između nas i Pule je naše Veleučilište; i oni, isto tako, imaju mehatroniku i računalstvo.

Treća tema koja se je otvorila je tema pametnih gradova; Grad Pula teži k tome, mi smo još daleko da budemo tako tako pametan grad kao što je to Pula, ali ćemo uložiti sve da u što većim segmentima to. Također, novost na tržištu, i ono čemu težimo, je Internet of thing, pomoću čega se sve manje pametne cjeline spajaju u jednu i stvara se sustav koji se može kontrolirati iz jedne sobe.

Ono što nas isto veže je poljoprivreda; u Hrvatskoj više ne možemo živjeti samo od turizma, a to shvaćaju i u Istri. Moramo stvarati nove vrijednosti, bazirane na istraživanjima i na razvoju znanosti i obrazovanja. Gledamo na to da Hrvatska mora ići još dalje, a ne zadovoljiti se samo s onime što imamo, a tu su prvenstveno nove tehnologije, nove dodane vrijednosti, obrazovanje i znanost, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.  

 

 Valter Flego, župan Istarske županije istaknuo je prednosti e-grada.

2019 bjelovar istra 1

– Čuli smo na koji se način digitalizira javna uprava, a mi smo dobili niz priznanja da smo najdigitaliziranija Županija. Trenutno provodimo pilot projekt Ministarstva graditeljstva, vezan uz izdavanje građevinskih dozvola, a ono što mislim da je jako važno za napomenuti, mi smo u to krenuli pred cijeli niz godina i postigli vrlo konkretne i mjerljive rezultate; godišnje smo uštedjeli preko milijun kuna na poštanskim uslugama, tonerima, papiru. Također,  povećala se je transparentnost rada, proces je slijedljiv, odnosno točno znamo koji predmet je na rješavanju kod kojeg službenika. Ne želimo ovdje stati, trenutno radimo odličan projekt Digitalizacija radiologije; želimo umrežiti sve naše domove zdravlja. Digitalno gospodarstvo 7 puta brže raste od običnog gospodarstva, i samim time znamo da je jedna od glavnih infrastruktura internet.

U našoj županiji radimo strategiju razvoja ICT sektora, želimo analizirati gdje smo danas i što trebamo učiniti da imamo više ovakvih tvrtki koje zapošljavaju mlade obrazovne kadrove, rekao je župan Istarske županije.

 

Gradonačelnik Pule, Boris Miletić, smatra da je i Državu potrebno motivirati na takvu promjenu.

2019 bjelovar istra 18

 – Grad Pula je digitalni proces započeo još 2006. godine, a čim više gradova će pristupiti tim procesima e-uprave i digitalnih gradova, vjerujem da će to natjerati i državu kako bi se pogurala u tom smjeru, jer još uvijek dio državnih tijela ne koristi te usluge.

Filozofija je jednostavna; kako smanjiti troškove, ubrzati procese, biti transparentan i ponuditi građanima bolju uslugu; na taj način građani mogu iz svog doma iskoristiti sve ono što Grad pruža. S druge strane, pametni gradovi idu i za tim da digitalnim procesima smanjimo troškove električne energije, zalijevanja zelenih površina, omogućimo brži pristup parkiralištima, odnosno olakšavamo život građanima, zaključio je gradonačelnik Miletić.

Slične objave

1 Komentar

 1. Dragutin Novaković

  Pa…imamo nešto zajedničko…npr. Uljanik Vinković i Česma 3. Maj…ali kod nas…bez galame! Sad još da naši političari nauče galamiti kao Flego Miletić i plakati za teškoindustrijsko-proleterskom prošlosti!

  Odgovor

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.