Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Institut za turizam radit će na izradi Plana razvoja turizma Grada Bjelovara

2021 12 06 bjelovar turizam 3

Gradsko vijeće Grada Bjelovara donijelo je u srpnju 2021. godine Odluku o pokretanju postupka izrade Plana razvoja turizma Grada Bjelovara za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Naime, riječ je o srednjoročnom strateškom dokumentu koji će definirati viziju daljnjeg razvoja turizma, vodeći računa o svim aktivnostima, planovima razvoja, proširenjima smještajnih kapaciteta i unapređenju turističke ponude Grada Bjelovara do 2027. godine.  

Također, Plan razvoja turizma Grada Bjelovara značit će i lakše privlačenje novca iz europskih fondova i natječaja resornih ministarstava. Nakon završenog postupka jednostavne nabave, izrada Plana razvoja turizma povjerena je Institutu za turizam iz Zagreba.

2021 12 06 bjelovar turizam 7
Grad Bjelovar – Sastanak s predstavnicima Instituta za turizam

U skladu s tim gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak održao je u ponedjeljak 6. prosinca sastanak s predstavnicima Instituta za turizam, ravnateljem Damirom Krešićem, voditeljicom izrade Plana razvoja turizma za Grad Bjelovar Izidorom Marković Vukadin i članovima njihovog radnog tima. 

2021 12 06 bjelovar turizam 6
Gradonačelnik Hrebak o razvoju turizma u Gradu Bjelovaru

– Što se tiče faze izgradnje Termi Bjelovar, znate da smo s tim projektom dogurali jako daleko. Stoga, cijelu viziju turizma grada Bjelovara želimo podići na jednu još višu razinu. Želimo da naše toplice jedan dan budu generator povezivanja svih ostalih turističkih aktivnosti na području grada. Bio sam na službenom sastanku u Ministarstvu turizma i doznao da će natječaj najvjerojatnije krenuti u prvoj polovici sljedeće godine. U procesu je izdavanje građevinske dozvole, što će trajati otprilike dva tjedna. Danas smo razgovarali o potencijalnim smještajnim kapacitetima, iskazali namjeru da napravimo rješenje po pitanju glamping kućica koje ne iziskuju puno novca, a u vrlo kratkom vremenu mogu rezultirati velikim efektom. Za izgradnju toplica očekujemo financiranje između 70 i 80 posto. One će biti kruna cijele priče turističkog razvoja Bjelovara. Ugovor s Institutom za turizam potpisan je 17. studenog 2021. godine na iznos od 118 tisuća i 750 kuna s PDV-om, dok je rok izvršenja usluge pet mjeseci, dakle do 17. travnja 2022. godine. Vjerujem da ćemo u tom vremenu imati i natječaj pri Ministarstvu turizma na koji ćemo se moći prijaviti vezano za toplice. Nakon izrađenog Plana razvoja turizma, Bjelovar bi se trebao gledati kao brend za okružene i logično oblikovane turističke regije, a razvoj i razvitak turizma svakako mora biti usklađen s načelom održivog razvoja, što smo i pokazali na primjeru samih toplica. Prema službenim brojkama, vidljivo je da rastemo u turizmu. Porast dolazaka u naš grad je značajan, međutim moramo biti realni i reći da je cijeli proces još uvijek u laganim povojima. Tek izgradnjom toplica ćemo moći vidjeti veći napredak, a s time će biti povezan i razvoj gospodarstva grada. Prošlog petka smo saznali da u Hrvatskoj trenutno još uvijek ne postoji projekt poput Termi Bjelovar, za kojeg je već dobivena građevinska dozvola, zaključuje gradonačelnik Dario Hrebak. Institut za turizam jedini je znanstveni javni institut u Hrvatskoj specijaliziran za istraživanje i konzalting u turizmu. Svoje iskustvo temelji na znanstvenom radu, kontinuiranim istraživanjima i stalnom usavršavanju multidisciplinarnog radnog tima. Integrirani pristup turističkom razvoju i upravljanju koji uvažava razvojne aspekte poduzeća, turističke destinacije i nacionalnu turističku politiku, strateška je odrednica djelovanja Instituta. IT je partner nositeljima turističke aktivnosti u ostvarivanju zajedničkog cilja – postizanja veće konkurentnosti hrvatskog turizma. Institut za turizam je potpisnik Deklaracije o pristupanju Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača, a prihvaćena je i Strategija za upravljanje ljudskim resursima za istraživače koja se temelji na Povelji i Kodeksu.

2021 12 06 bjelovar turizam 24
Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam

– Glavni cilj razvoja turizma je podizanje standarda, kvalitete života one destinacije i onog kraja u kojem se taj turizam razvija. Institut se tim načelima vodi već duže od 60 godina. Sudjelovali smo u svim važnim fazama razvoja turizma u Hrvatskoj. Između ostalog, bavimo se i makroekonomskim analizama i istraživanjima tržišta. Na godišnjoj razini, Hrvatska od turizma uprihodi između 10 i 12 milijardi eura. U istraživanja samo od 2019. godine uključili i kontinentalni dio zemlje. U slijedećoj godini, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom planiramo provesti drugi dio istraživanja na razini cijele države. Jako puno ulažemo u znanja i kompetencije u održivi razvoj turizma. Izdavači smo drugog najstarijeg znanstvenog časopisa na svijetu koji se bavi pitanjima turizma i izdaje se od 1953. godine, rekao je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam. 

U nastavku su predstavljeni prvi koraci u izradi Plana razvoja turizma Grada Bjelovara. 

2021 12 06 bjelovar turizam 31
Izidora Marković – Vukadin iz Instituta za turizam, voditeljica izrade Plana razvoja turizma za Grad Bjelovar

– Nažalost, turizam u Bjelovaru se još uvijek događa sporadično. Imamo nekoliko manifestacija, od kojih su neke istaknutije i imaju regionalni karakter, međutim trenutno govorimo o turizmu u razvoju gdje je zapravo ruralno okruženje počelo preuzeti primat u smislu razvoja novih sadržaja. Za Bjelovar je to jako dobro. Dakle, postoji jače ruralno okruženje i veća kvaliteta destinacija, no u konačnici samom gradu je potreban pomak prema održivom i kvalitetnom turizmu koji će lokalnom stanovništvu pružiti veću kvalitetu života. Isto to se odnosi i na turiste za koje je potrebno osigurati sadržaj, ponudu i smještajne kapacitete. Jedan od prvih koraka je da se za svaku destinaciju osmišljavaju projekti, proizvodi i usluge. Upravo to se može postići kroz Terme Bjelovar. Sama prepoznatljivost i inovativnost je dobra i potrebna, no važno ju je kontinuirano razvijati. Mi ćemo napraviti detaljnu analizu stanja, što obuhvaća terenski obilazak cijelog prostora grada, sagledavanje svih postojećih razvojnih planskih dokumenata i projekata, gradske i županijske strategije turizma te strategije razvoja Termi Bjelovar. Kroz razgovore s dionicima i stručne radionice slijedi osmišljavanje vizije grada Bjelovara i ciljeva razvoja koje želimo postići. Primjerice, u usporedbi s Bjelovarom, Koprivnica ima puno manje noćenja, dok ih Varaždin ima deset puta više. Stanovnici Čakovca u domeni turizma prepoznaju iste vrijednosti kao i turisti koji tamo dolaze, dok građani Bjelovara ne prepoznaju iste vrijednosti kao njihovi turisti. To je vidljivo iz znanstvenog istraživanja kojeg smo proveli. Kao bivša građanka Bjelovara, ja kao najvažniji element percipiram glavni park i paviljon koji su svakako estetski vrlo važni segmenti. Međutim, ljude puno više zanimaju doživljaj ili gastronomija. Bjelovar ima dugu tradiciju kulture, raznih festivala, glumaca, glazbenika i umjetnika. Mi naglasak svakako moramo staviti i u tom pogledu. Na nacionalnoj razini, grad Bjelovar nema niti jedno zaštićeno prirodno dobro, ali sadrži prirodne vrijednosti koje bi se potencijalno mogle pretvoriti u turistički element. Svakako je dobro da se trendovi kreću u smjeru intenzivnog razvoja kontinentalnog turizma, pojasnila je Izidora Marković – Vukadin iz Instituta za turizam, voditeljica izrade Plana razvoja turizma za Grad Bjelovar. 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.