Crosst.hr

Informatička edukacija i računala za branitelje Velikog Grđevca

2017 2 velikigrdevac inf 170

Uručena priznanja povodom uspješno završene informatičke edukacije polaznicima i računala velikogrđevačkim obiteljima

Bjelovarsko-bilogorska županija, Općina Veliki Grđevac i Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata organizirali su informatičke radionice koje su pohađali branitelji s područja Općine Veliki Grđevac i njihove obitelji.

Trideset osoba je prošlo informatičku edukaciju, a u četvrtak 23. veljače su u prostorijama Centra udruga Veliki Grđevac dobili priznanja o završenom tečaju.

Šest obitelji s većim brojem članova dobilo je i računala. Računala i priznanja su im uručili župan Damir Bajs, načelnik Marijan Dautanac, te predstavnici Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata.

– Drago mi je da je provedena ova akcija na području naše županije jer ni danas ne smijemo zaboraviti branitelje i njihove obitelji. Tako su ovim korisnim programom edukacije nova znanja dobili i branitelji i njihova djeca. Iduće godine ćemo nastaviti s ovim istim programom u Općini Velika Pisanica. Županija inače ima puno programa vezanih za naše branitelje i udruge branitelja. Na kraju krajeva, i ja sam branitelj pa prepoznajem potrebu za tim. Mnoge organizirane aktivnosti i programi nisu vezane samo uz Domovinski rat, iako je to prvenstveno, nego na pomoć braniteljima u sadašnjem trenutku. Trenutno smo prepoznali potrebu za informatičkim opismenjavanjem, a sudjelujemo i u donaciji računala obiteljima kojima su najpotrebnija, rekao je župan Damir Bajs.

Kako je akcija provedena u partnerstvu s Općinom Veliki Grđevac, načelnik Marijan Dautanac također je izrazio svoje zadovoljstvo provedenom edukacijom.
– Na inicijativu udruge branitelja Općina Veliki Grđevac je pružila svoju podršku i iskazala interes da u tome sudjeluje. Ponudili smo našim braniteljima i njihovim obiteljima da sudjeluju na informatičkom tečaju na kojem su usvojili osnovna znanja. Zadovoljni smo projektom koji je prošao, a i branitelji su zadovoljni ovim oblikom pomoći, dodao je načelnik Dautanac.

Edukaciju je kroz projekte osmislila Dubravka Herljević, pročelnica Odjela za humanitarnu djelatnost iz Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata. Edukacija je osmišljena tako da branitelji i njihova obitelj prođu tečaj, a po završenom tečaju višečlane obitelji dobivaju računalo.
– S današnjim danom je kroz ovaj program informatički opismenjeno 350 osoba i podijeljeno je 148 računala. Kroz projekt „Od Iloka do Cetine“ osigurali smo 280 laptopa za studente iz braniteljskih obitelji. Također smo omogućili i učenje engleskog jezika, i općenito smo se okrenuli prema edukaciji kroz Udrugu. Djeca jako zdušno primaju ta znanja i drago nam je što uspijevamo pomagati na ovakav način, rekla je Dubravka Herljević.

http://www.bjelovar.info/images/uploads/2017_2_velikigrdevac-inf_6.jpg
Koliko je jedna ovakva akcija informatičke edukacije bitna za osobe koje ju prolaze rekao je Đuro Baranašić, branitelj i jedan od polaznika programa u Velikom Grđevcu.
– Ranije sam se nešto malo koristio računalom, ali minimalno jer nisam imao potrebna znanja. Ovdje smo učili o osnovama korištenja računala, zadovoljni smo s edukacijom i onim što smo naučili, i svima nam je drago da smo dobili ovu priliku jer smo dobili dojam da se nitko više ne brine o nama, objasnio je Đuro Baranašić.

Uoči podjele priznanja i računala, nazočne je pozdravio Đuro Crkvenac, koji je rekao nešto više i o radu Udruge veterana i dobrovoljaca Domovinskog rata. Zahvalio se posebno pročelnici Dubravki Herljević na njenom velikodušnom nastojanju da pomogne braniteljima diljem Hrvatske.
– Uz ove projekte koje Dubravka otvara, namijenjene za područja od posebne državne skrbi, imamo široko područje djelovanja. Tu su brojni programi edukacije i donacija koji obuhvaćaju branitelje, njihovu djecu ali i unučad. Naša županijska podružnica također ne bi mogla izvršavati neke od ovih programa da nema podrške vodstva naše Županije i financijskih sredstava. Otkako je na čelu župan Damir Bajs, naša udruga ponovo ima velik zalet, radi na brojnim programima, i jedino tako možemo funkcionirati. Županija je i u ovom projektu naš partner, pa je voditelj informatičkog opismenjavanja bio županijski djelatnik. Zahvaljujem se tako ovim putem i županu Damiru Bajsu i načelniku Dautancu što su nam pomogli u organizaciji programa, rekao je Đuro Crkvenac.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.