Crosst.hr

Husarski susreti povodom 260. obljetnice grada Bjelovara

2016 09 husari2016 11

Bjelovarski i mađarski husari pokazali svoje vještine

Grad Bjelovar svoju je 260. obljetnicu od osnutka ove godine obilježio na razne načine, međutim uoči samog Dana grada kulminacija proslave tek slijedi a ove subote 17. rujna svoj doprinos dali su i Husari organiziravši Husarske susrete Bjelovar 2016.

U središnjem parku na Trgu Eugena Kvaternika mađarski husari su u dopodnevnim satima priredili scenski prikaz mačevanja i novačenja husara. Prizor je organiziran u suradnji s Povjesnom postrojbom Bjelovarski graničari – Husari 1756., a topom je najavljen i posjet carice s njenom svitom. U popodnevnim je satima na Šetalištu dr. Ivše Lebovića održano predavanje o Povjesnoj postrojbi Bjelovarski graničari – Husari 1756. i o njihovom službenom konju postrojbe, gidranu. Nakon toga su bjelovarski i mađarski husari održali prikaz dresurnog jahanja.

-Povijesna postrojba nastaje s utemeljenjem grada 1756. kao vojna postrojba Habsburške monarhije. Postojali su kroz razne husarske pukovnije do 1919., a raspadom Austro-Ugarske dolazi do raspuštanja te vojske. Tek završetkom Domovinskog rata časnici vojske donesli su odluku da Bjelovaru treba vratiti autentičnu priču kroz vojnu povijest grada. Gradonačelnik Antun Korušec imao je razumijevanja za to pa je pomogao u nastojanju da se formira povijesna postrojba Hrvatske vojske. Bjelovar je bio poznat po husarskim postrojbama, i mi smo ih ponovo oformili u turističkom i povijesnom smislu. Husari nose odoru banske hrvatske vojske tog vremena. 35-ero nas je u Bjelovaru, i imamo 26 gidrana konja za koje provodimo selektivni uzgoj od 2006. godine – rekao je zapovjednik husara Josip Trogrlić.

Husari – Povijesne postrojbe još ne znaju svi mačevanje, ali moraju imati jahačku dozvolu i proći obuku unutar Povijesne postrojbe, te imati 18 godina i biti žitelji Bjelovarsko-bilogorske županije. S obzirom na povijesni karakter postrojbe, husari mogu biti i žene i muškarci. Grad predstavljaju u najboljem svjetlu na brojnim manifestacijama i kao takvi uživaju veliku podršku Grada Bjelovara.

-Husari kao povijesna postrojba su prepoznati kao stvarna povijesna činjenica i objektivna potreba. U smislu tradicije, kulture, običaja i načina života Bjelovar je preuzeo taj dio prošlosti i husari su postali nezamjenjivi u svim kulturnim, turističkim i gospodarskim manifestacijama. Postali su prepoznatljivi i izvan Hrvatske, pa su pozivani i u okolne zemlje Europe. To je zapravo povijesna priča koja mora biti osnovica svih događanja koja radimo u Bjelovaru. Nastavit ćemo tako raditi, sretan sam i veselim se upravo zbog suradnje koju oni ostvaruju izvan granica. Upravo zato su danas kod nas husari iz grada Kaposvára, s kojima smo potpisali povelju prijateljstva i s kojima razvijamo suradnju dokazujući kako zapravo dijelimo istu kulturu, istu povijest, isti prostor, i iznova dokazujemo da su Mađari i Hrvati prijateljski narod koje puno toga veže, a ništa ne razdvaja – poručio je gradonačelnik Antun Korušec.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.