27. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Hrvatski seljački savez BBŽ – Bit ćemo primorani boriti se za svoja prava

2016 06 hss 7

Nama je dosta Romićevog i Jakovininog prepucavanja, tko je kriv !

Hrvatski seljački savez Bjelovarsko-bilogorske županije održao je u Bjelovaru 2. lipnja tiskovnu konferenciju na temu ponovo prevareni seljaci. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza BBŽ-a Marijan Šinko obratio se nazočnim novinarima u sali Centra udruga Grada Bjelovara, napomenuvši kako godina nije dobro počela uz elementarne nepogode, međutim jedna od većih briga je njihovo Ministarstvo.

– Moramo podsjetiti da je naš ministar posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju na jednom radnom sastanku, te je obećao da će isplata poticaja krenuti 1. svibnja. Datum je bio pomican i rok prolongiran sve do 1. lipnja kada su krenule isplate. Također je obećao i rok za iduću godinu najkasnije do kraja veljače, što tek treba vidjeti. Nezadovoljni smo s kašnjenjem isplata i praznim obećanjima. Ljudi su morali posuđivati novac, a pojedini su se i kreditno zadužili kako bi mogli nastaviti s potrebnim radovima proljetne sjetve. Međutim, imamo saznanja da su potpore, koje su krenule s isplatom od 1. lipnja, smanjene za 38% te da će ostati takve do 2020. godine – napomenuo je Marijan Šinko te dodao kako ni ova Vlada ne mijenja transparentnost poticaja za proteklu godinu, te upozorio kako će seljaci biti primorani organizirati se i boriti za svoja prava ako do 30. lipnja ne dobiju sve što im je od sredstava obećano, a kasni. Dio seljaka ima i investicijski problem iz mjera ruralnog razvoja. – Programi su napravljeni, ali pojedinci do danas nisu dobili odgovor što je od njihovih programa, u koje je uložen velik vlastiti ili posuđen novac, što je prihvaćeno. Nama je dosta Romićevog i Jakovininog prepucavanja, tko je kriv. Želimo da pravna država neovisno o tome počne normalno funkcionirati – poručio je Marijan Šinko.

Željko Šuveljak na svom primjeru istaknuo je koliko je teško raspolagati novcem na ovaj način, usporedivši svoju isplatu poticaja u 14 navrata sa isplatom plaće 15 puta tijekom mjesec dana. – Kod nas se bez ikakvog dogovora donio zakon o isplati poticaja do 30. lipnja, a bio sam osobno prisutan na razgovoru s predsjednikom odbora za poljoprivredu u Bruxellesu koji je rekao da je politika EU isplata poticaja za tekuću godinu. Općenito, nama političari plasiraju jednu priču o Europskoj uniji, a ako imate direktnu informaciju možete se uvjeriti da nije tako – upozorio je Željko Šuveljak, rekavši kako je tek nedavno javno obznanjen poticaj za 2014. godinu, te da ovakav način isplate koji je i u njegovom slučaju krenuo od studenog 2015., a još uvijek nije završio doista nema smisla u usporedbi s primjerom Slovenije kojoj je zakonski krajnji rok za isplatu poticaja siječanj za tekuću godinu.

Slične objave