05. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Hrvatski ratni veterani – Nakon pet godina rada vidljivi su rezultati i otvaraju se novi projekti

Prva XII. izložba braniteljskog stvaralaštva i poduzetništva na Bjelovarskom sajmu 31. ožujka, dok je druga na bjelovarskoj Gradskoj tržnici pred Uskrs, 13. – 15. travnja.

Hrvatski ratni veterani bjelovarsko bilogorske županije prije pet godina, 15. veljače 2012., odlučili su teritorij svoga djelovanja proširiti izvan granica jedne županije. Udruga je već tada imala preko 50 članova iz cijele Hrvatske ali i Češke republike i Norveške. Sve je više bivših ratnika pristupalo udruzi zbog posebnog projekta koji je udruga netom prije pokrenula.

Naime, udruga od tada provodi projekt koji su jednostavno nazvali Ratnici u miru. Ovdje je ključan faktor bio rad i radne aktivnosti u svrhu psiho-socijalizacije i to ne samo branitelja već i članova njihovih obitelji. Projekt je uspio i svake godine se razvija na sve veću razinu. Upravo ovih dana udruga je potpisala ugovore i s drugom grupom volontera koji su nakon odslušane edukacije u Bjelovaru odlučili sudjelovati u projektu svojim znanjem i radom za boljitak ne samo udruge već i šire društvene zajednice. Svojim izložbama širom Hrvatske, svakoga tjedna udruga dobije po kojeg novog člana koji donese neko novo znanje ili vještinu u krug ljudi koji ovdje vrijedno rade i svoje proizvode pokušavaju dovesti do krajnjih korisnika. Pomoć udruge u tome im je neophodna i nužna jer se oni zbog pripadnosti ovome projektu osjećaju sigurno i samopouzdanje im je na zavidnom nivou.

Tehnička podrška udruge u tome im još više daje podršku za rad i druženja te za aktivnosti na podjeli toga znanja i drugima, posebno djeci i mladima.

Uz petu godinu djelovanja dolaze i nove aktivnosti i zamisli. Prva od njih je želja članova da udruga postane i humanitarna organizacija koja će omogućiti sakupljanje i podjelu humanitarne pomoći svim onim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovim obiteljima ako im je ta pomoć potrebna. Podjela i posebnih uvjeta za to neće biti rekao je Nenad Šantalab, predsjednik udruge i pokretač većine projekata i aktivnosti.

Uvjeti za dobiti pomoć su da osoba ili obitelj u potrebi ima člana koji je upisan u registar branitelja iz Domovinskog rata te da obitelj doista ima potrebu za jednokratnu financijsku pomoć ili pomoć u nekim stvarima bilo da se radi o teškim životnim uvjetima, liječenju članova obitelji ili neke druge opravdane potrebe. Teško je danas vidjeti bilo kojeg čovjeka u Hrvatskoj koji ne može živjeti život slobodnog, zdravog i sretnog ljudskog bića, dodaje Šantalab, a posebno je teško kada se tu radi o suborcima i njihovim obiteljima. Ovo je za branitelje pionirski projekt koji ima svoju budućnost jer će to biti ako uspije do kraja, prva nevladina socijalna aktivnost pokrenuta kao stalno djelovanje od strane jedne braniteljske udruge. Nakon provedenih humanitarnih aktivnosti unutar same udruge u protekle dvije godine sa više od 300 dana humanitarnog djelovanja udruga je stekla određeno iskustvo i spremni su na povećavanje aktivnosti tim više jer već sada imaju osiguranih preko 40 volontera za rad.

Pred članovima udruge koji djeluju kroz projekt Ratnici u miru dvije su velike izložbe.

Prva XII. izložba braniteljskog stvaralaštva i poduzetništva na Bjelovarskom sajmu 31. ožujka, dok je druga na bjelovarskoj Gradskoj tržnici pred Uskrs, 13. – 15. travnja.

Hrvatski ratni veterani
Predsjednik: Nenad Šantalab

Povezani članci

newsend_hgk