21. svibnja 2018

Hrvatska demokršćanska stranka: Stvara li se temelj za regiju s centrom u Varaždinu?

Hrvatska demokršćanska stranka održala je u Bjelovaru konferenciju za medije čija je glavna tema bila pitanje: Stvaraju li župani sjeverozapadnih županija regiju sa središtem u Varaždinu?

Konferenciji je uz povjerenicu za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Ivanu Djedović nazočio Branko Hrg, zamjenik predsjednika HDS-a i saborski zastupnik, i na konferenciji je predstavljen povjerenik HDS-a za Grad Bjelovar Zdenko Kramarić.

– HDS vrijedno radi na osnivanju ogranaka diljem Hrvatske pa tako i Bjelovarsko-bilogorske županije. Naš krajnji cilj je ojačati stranku na ovom području i aktivno nastupiti na slijedećim lokalnim i regionalnim izborima, rekla je uvodno povjerenica Ivana Djedović, a potom nastavila s predstavljanjem povjerenika za grad Bjelovar, Zdenka Kramarića.

Zdenko Kramarić, bivši predsjednik županijskog HSS-a i sadašnji povjerenik HDS-a za grad Bjelovar, rekao je kako smatra da je hrvatsko selo ostalo bez svojih zastupnika u politici, te da svojim djelovanjem stranka želi pružiti alternativu.

– Svojim djelovanjem želimo zaustaviti nasilje nad hrvatskim selom koje se provodi, i dati drugi izbor ljudima istih svjetonazora u gradu i selu. Cilj nam je kroz osnivanje ogranaka pripremiti se za slijedeće lokalne izbore, rekao je kratko Kramarić.

Povod druge teme bio je nedavno potpisani sporazum o suradnji župana Damira Bajsa sa županima Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

– Nije nam potpuno jasno koji je tu interes naše županije. Zanima nas koji su to zajednički projekti Bjelovara i Varaždina. Naš stav je da je trebalo surađivati sa Zagrebačkom i Virovitičko-podravskom županijom. U cilju transparentnosti župan je trebao izvijestiti javnost o sporazumu i objasniti o čemu se tu radi, dati to na raspravu, i također smatramo da je i Županijska skupština trebala raspravljati o zajedničkim ciljevima iz sporazuma, objasnila je Ivana Djedović.

– U političkim teritorijalnim podjelama, ove županije ne čine jednu izbornu jedinicu. Nakon objave potpisa Sporazuma zapitali smo se što su to potpisali župani Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ako se sjetimo plana o stvaranju pet regija iz Kukuriku koalicije, centar jedne od njih je Varaždin. Bjelovarsko-bilogorska po toj je raspodjeli pripala prema slavonskom dijelu, a zapravo je jasno da je i Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko križevačka teritorijalno opredijeljena prema Zagrebu, iznesao je uvodno Branko Hrg, te slijedom toga iznesao kako je upitno da naše dvije županije imaju ikakvih zajedničkih strateških projekata s preostale tri županije iz treće izborne jedinice.

Hrg je također nastavio kako je ovaj sporazum potencijalno i opasan upravo zbog eventualnog budućeg nastojanja stvaranja regija, pri čemu bi se mogao smatrati gotovo temeljnim dokumentom. Samim time napomenuo je kako ne planira mirno gledati kako se županije vuče u smjeru koji im nije prirodan.

– Baš me zanima kako će se netko iz Krapinsko-zagorske županije zalagati za izgradnju brze ceste od Farkaševca do Bjelovara, te nadalje do Virovitice, ako je njihov interes cesta Čakovec – Varaždin – Krapina – Zagreb, ili pruga od Čakovca preko Varaždina do Zagreba. Naš je stav da se župani trebaju povezivati strateški s onim područjima s kojima možemo ostvariti zajedničke projekte, dodao je Branko Hrg te zaključio kako osuđuju ovakvo djelovanje u tišini i smatraju da je neprihvatljivo.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *