Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Gradonačelnik Hrebak s mladim robotičarima razvija planove za gradske projekte

2017 8 robot2017 30

Unatoč činjenici da školski praznici još uvijek traju, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak odlučio je obići školske klupe. Povod tome vrijedni su učenici koji postižu odlične rezultate u bavljenju robotikom. Gradonačelnik je tako sa svojom zamjenicom Valnom Bastijančić Erjavec 16. kolovoza posjetio IV. osnovnu školu Bjelovar gdje su ga dočekali ravnatelj škole Nikola Margetić, te učitelj informatike i dodatne nastave robotike Branko Raičković, učiteljica Blaženka Rac, i učenici koji se bave robotikom i koji su dosad osvojili brojne nagrade u natjecanjima iz robotike. Za gradonačelnika su održali prezentaciju svojih dosadašnjih radova i inovacija, i objasnili detaljnije čime se bave nakon redovne nastave.

 • Robotikom se bavimo već dugi niz godina. Učenici na doniranoj opremi uče od početka programirati u nekomercijalnim programskim jezicima i savladavaju to prilično dobro. Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo dobili i domaćinstvo kao regije od Vrbovca do Koprivnice i Virovitice, zbog čega i do nekoliko puta godišnje budemo domaćini regionalnog natjecanja. Slobodno mogu reći da su naši učenici u rangu sa studentima s pojedinih fakulteta, jer oni rade od malih nogu i programiraju u programskom jeziku Python i pojedinim drugim višim programskim jezicima što rezultira lijepim rezultatima u nekoliko disciplina. Jedna od njih je Croatian Makers liga, a tu je i robotsko spašavanje žrtve odnosno natjecanja vezana uz nastavu informatike gdje već deset godina idemo na državna natjecanja. Uključeni smo u još neke STEM aktivnosti poput Lego lige koja osim samog programiranja robota za cilj ima i timski rad i druženje te humaniji pristup robotici – rekao je uvodno o uspjesima učitelj Raičković.

Branko Raičković predstavio je nazočnima i robot čije je djelovanje u samom začetku. Naime, robot se počinje koristiti po prvi put u Hrvatskoj odnosno u regiji, i prvo natjecanje će se održati za mjesec dana u Zagrebu, a na natjecanju će sudjelovati sve zemlje regije. Napomenuo je također kako je dobar dio djelovanja dodatne nastave omogućen zbog suradnje s Udrugom informatičara BBŽ-a s kojom dijele sredstava kao i resurse i znanje.

Mladi robotičari održali su prezentaciju za gradonačelnika, a među njima se istaknuo i Jan Murić koji je ove godine završio osmi razred osnovne škole. Jan je dobio zlatno priznanje na međunarodnoj prezentaciji kao mladi inovator, a za nazočne je predstavio svoj uređaj koji se temelji na mikrobitu, a cilj mu je preko senzora prepoznati izloženost primjerice opasnim plinovima, preko akcelerometra pak prepoznaje pomicanje, o tome obavještava korisnika te tako služi kao alarmni sustav.

 • Napravio sam dosad puno projekata, išao sam na natjecanja iz programiranja algoritama i osvajao prva mjesta na županijskim natjecanjima. Od projekata u robotici po mom mišljenju najbolji mi je projekt Arka, što je zapravo vremenska stanica, i upravo ovaj predstavljeni projekt alarmnog sustava. Na alarmnom sustavu sam radio malo duže od mjesec dana, a ideju da ga napravim dobio sam zbog natječaja koji je bio raspisan u školi Ruđer Bošković – objasnio je Jan Murić.

Ponosan na uspjeh učenika svoje škole, ravnatelj Nikola Margetić najavljuje nastavak održavanja dodatne nastave informatike i borbu za mogućnost korištenja što većeg broja sredstava u nastavi.

 • Čast nam je što smo danas mogli ugostiti vodstvo Grada koje je prepoznalo naš trud i vrijedan rad. Korist od ovakvih projekata je višestruka. Imamo budućnost za naše učenike, i osigurana radna mjesta nastave li se baviti robotikom, a tu je naravno i opći napredak. Mi smo se danas svi ovdje okupili zbog njih, a njihovu predanost i interes možete vidjeti u činjenici da smo lako okupili i pod praznicima sve one koji su bili u gradu. Upravo zbog toga osobno jamčim da ćemo istim interesom i intenzitetom nastaviti i dalje s ovim aktivnostima – poručio je ravnatelj Nikola Margetić.

Gradonačelnik oduševljen zbog činjenice da IV. osnovna škola niže uspjehe na ovom području, istu je odlučio uključiti i u novi projekt. O čemu se točno radi Hrebak je zagonetno prešutio, ali napomenuo je da će se o projektu pričati narednih nekoliko mjeseci, te je najavio i da će škola biti partner u projektu Bjelovar – smart city, pa vjerujemo da će javnost uskoro biti upoznata s detaljima. U međuvremenu Hrebak poručuje da je ovo primjer budućnosti i razvoja našeg grada te da ovakve priče zastupaju premalo prostora u javnosti. Cilj mu je upravo to promijeniti te je stoga i posjetio školu i učenike.

Kada sam stupio na dužnost gradonačelnika nisam ni znao da se ovdje razvija jedna tako kvalitetna priča. Danas na globalnom tržištu, ako želiš biti konkurentan moraš pratiti sve nove tehnologije. Izuzetno mi je drago što sam dobio informaciju da se upravo ovdje u IV. osnovnoj školi postižu tako sjajni rezultati iz robotike i informatike, te da smo jedna od vodećih škola u Hrvatskoj koja ima takve rezultate. Posebno sam ponosan što su naši učenici svoje rezultate imali priliku predstaviti i pred predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović. U masi informacija danas nažalost ovakve vijesti slabo prolaze te smo upravo stoga u suradnji s ravnateljem i učiteljima odlučili dodatno popularizirati ove aktivnosti i način razvoja kod mlađih naraštaja. Mislim da Republika Hrvatska treba ići u ovom smjeru, a ponosan sam i kao građanin i gradonačelnik Bjelovara da i naše škole idu u ovom smjeru. Grad Bjelovar će u bližoj budućnosti također razvijati smart-city tehnologiju, odnosno kako koristiti moderne tehnologije u pospješivanju javnih servisa koje pružamo građanima. Nadam se da ćemo barem na jednoj mikrolokaciji uspjeti u suradnji s učiteljima i ravnateljem dogovoriti jedan projekt koji će doprinijeti brzini razvoja javnog servisa, pri čemu će bitan pečat imati upravo ova djeca. Drago nam je da se od malih nogu ovdje razvija logičko i kreativno razmišljanje, i voljeli bismo tako zaokružiti s osnovnom školom, Tehničkom školom i Visokom tehničkom školom jednu priču cjeloživotnog obrazovanja i da tu djecu čekaju nova napredna radna mjesta. Djeca ovdje rade na naprednim programskim jezicima na kojima se radi i na fakultetima. Grad se ovdje mora uključiti u povezivanju, i razvoju obrazovanja, jer obrazovanje trostruko vraća uloženo. Kao što podupiremo veleučilište i smjer računalstva tako ćemo sigurno barem financijski poduprijeti i rad mladih robotičara, nastojat ćemo im osigurati i još naprednije učionice i organizirati suradnju sa studijem računalstva – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.