Crosst.hr

Hrebak na Bajsove optužbe odgovorio: Vi ste zaposlili sve svoje vlakić koalicije

2022 25 1 Gradsko Vijece Bajs Hrebak

Na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara, održanoj u utorak 25. siječnja, pod 2. točkom Dnevnog reda raspravljalo se o donošenju Odluke o dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Bjelovara.

Kako bi objasnio cijelu tematiku, gradskim vijećnicima se prvo obratio gradonačelnik Bjelovara. 

Iz ITU mehanizma očekujemo oko 200 milijuna kuna. Kako bismo osnažili cijelu priču, Grad Bjelovar je potpisao ugovore sa dodatne četiri općine, a u pitanju su Općina Štefanje, Veliko Trojstvo, Rovišće i Kapela. Također, osnovali smo koordinacijsko i partnersko vijeće te u nadležnom ministarstvu odradili niz sastanaka. Jedan od uvjeta je da Grad Bjelovar mora imati ustrojen ITU odjel. Riječ je o zasebnom, nezavisnom tijelu koje će se baviti projektima vezanim za ITU mehanizam. Da pojasnim, projekte će pripremati sadašnji EU tim, zajedno sa ostalim stručnim službama Grada Bjelovara, dok će ITU odjel biti svojevrsna poveznica između ministarstva i Gradske uprave. Nova radna mjesta za ITU odjel se do objave natječaja neće otvarati, već ćemo u okviru postojećih kapaciteta odabrati najiskusnije službenike koji će privremeno odrađivati poslove. Odabir novih službenika izvršit će se putem javnog natječaja, pri čemu ćemo se voditi stručnim referencama. Ipak moramo imati dobar tim za trenutne projekte vrijedne 600 milijuna kuna. Nedavno smo poništili natječaje za tri radna mjesta u Gradskoj upravi, jer nitko od kandidata nije prošao pismeni dio, a bilo je i onih koji se nisu odazvali. Eto, toliko o tome kako se unaprijed zna tko će dobiti posao u Gradu Bjelovaru. Mi tražimo najbolje stručne ljude, jer na EU projektima ne može raditi bilo tko. ITU mehanizam je itekako važan za Bjelovar, ponajviše u strateškom smislu. Na njega možemo prijaviti sve projekte koje ne možemo na ostale natječaje. Primjerice, u ovim trenucima razmišljamo o obnovi Gradske tržnice Bjelovar i izgradnji podzemne garaže. Glavni projekt je pri kraju i projektira ga Komunalac. Ukoliko ga nećemo imati gdje prijaviti, prijava će ići upravo na ITU mehanizam, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak nakon čega je uslijedila rasprava. 

Prva za riječ javila se Sabina Oltra – Botinčan (Damir Bajs NL). Vijećnica je pojasnila načine na koji su neki drugi gradovi u Hrvatskoj riješili ustrojstvo ITU odjela, odnosno odsjeka. 

2022 01 25 gradsko vijece 68
Sabina Oltra – Botinčan (Damir Bajs NL)

Grad Rijeka je osnovao ITU posredničko tijelo u sklopu Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, dok Grad Split ima Odsjek za provedbu ITU mehanizma, osnovanog u sklopu Službe za međunarodne i EU projekte, baš kao i Grad Pula. Isključivo zbog racionalizacije troškova, zanima me postoji li mogućnost da se i u Gradu Bjelovaru osnuje odsjek pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, upitala je gradska vijećnica. 

Odgovorio je gradonačelnik Hrebak. 

2022 01 25 gradsko vijece 72
Dario Hrebak, bjelovarski gradonačenik

Upravo to pitanje smo postavili i mi. S obzirom da navedeni gradovi imaju puno više osnovanih odjela od nas, mislim da su se ipak našli u boljem položaju. Nažalost, mi ITU odjel ne možemo staviti u Upravni odjel za gospodarstvo, jer se u njemu nalazi EU tim, što dovodi do sukoba interesa. Dakle, ITU odjel će kontrolirati rad našeg EU tima. U ovom trenutku Grad Bjelovar ima 75 djelatnika, a kada smo preuzeli vodstvo bilo ih je 93. Iz navedenih razloga, cijelu priču moramo odraditi onako kako sam naveo. Iako još uvijek ne znamo točan broj djelatnika, mislim da će biti jedno pročelničko i dva mjesta za službenika, rekao je Hrebak.

Situaciju je dodatno pojasnio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara. 

2022 01 25 gradsko vijece 38
Davor Sušak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara

ITU odjel biti će provedbeno tijelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Dok se ne izradi strategija, biti će sklopljen sporazum temeljem kojega navedeno ministarstvo dodjeljuje sredstva za rad službenika, informatičku opremu, prostor i ostalo. Zapravo je riječ o poslovima koji su preneseni na Grad Bjelovar. Puno je bolje da se oformi novi odjel, jer bi u slučaju kojeg ste predložili bili puno teže, kompliciranije raditi, ističe pročelnik Davor Sušak.

 Očekivano, oštrije kritike ubrzo su stigle iz glavnih redova oporbe.

2022 01 25 gradsko vijece 53
Vijećnik Damir Bajs (NL Damir Bajs)

Veliki gradovi koji imaju puno više novca ITU mehanizam su organizirali kroz odsjeke, a ne odjele. Zanima me da li Grad Bjelovar ima akt koji “dopušta” osnivanje novih odjela. Mi kao vijećnici u to zapravo nemamo uvid. Osnivanje novog odjela je jedna jako velika stvar, donosi zapošljavanje novih djelatnika, nove plaće, troškove i drugo. Činilo mi se kako je možda riječ o nekom koalicijskom dogovori između HDZ-a, HSLS-a, možda i ABB-a. U ovom trenutku ne znam da li bih digao ruku za donošenje odluke, jer smo na primjeru drugih gradova u Hrvatskoj vidjeli da je za ITU mehanizam moguće osnivanje odsjeka, rekao je Damir Bajs (NL Damir Bajs). 

 Istom mjerom, uzvratio je i gradonačelnik Dario Hrebak. 

2022 01 25 gradsko vijece 18
Gradonačelnik Dario Hrebak uzvratio vijećniku Bajsu

Ukoliko bi netko trebao najmanje govoriti o plaćama, broju zaposlenih, racionalizaciji, to ste upravo vi. Kolegica koja dolazi iz vaše stranke je postavila jako dobro i pametno pitanje, za razliku od vas koji ovako dobru priliku želite u potpunosti ispolitizirati i to na sebi svojstven način. Recite, koji od navedenih velikih gradova ima ITU mehanizam u komunalijama, financijama, gospodarstvu, kulturi ili obrazovanju? Pričate o velikim troškovima. Pa što i da jesu, kada neće predstavljati nikakvo dodatno opterećenje za gradski proračun. Vi se brinete za pretjerana zapošljavanja i pričate o kupovini koalicijskih partnera, a u Županiji ste ih zaposlili sve žive. Imajte barem malo obraza i na ovakvim temama povucite ručnu. Mislite da se mi nismo savjetovali i tražili stručna mišljenja, da mi to sve radimo, eto tako iz zabave ili dosade? Sasvim je jasno da se s EU fondovima i natječajima nije za zezati. Najmanji rizik predstavlja upravo osnivanje novog odjela. Vi svoje šape na Gradu Bjelovaru nemate, a da je suprotno, već biste zaposlili popriličan broj svojih ljudi. Mi smo za ITU mehanizam ispitali sve moguće opcije, a vi si dopuštate raditi pomutnju bez ikakvih razloga. Neću vam dopustiti da izvrćete neistinu. Pametujete o nekim stvarima, no sa svojim spinovima nećete ništa postići. Mi smo dobili koliko smo dobili, a vi ste poslani u ropotarnicu povijesti, poručio je gradonačelnik Bjelovara.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.