Crosst.hr

HORKUD Golub Bjelovar slavi 135. rođendan – Nastupi i događaji u 2022. godini

2022 01 11 golubasi 3

Bjelovarski HORKUD Golub ove godine slavi 135. godina postojanja, zbog čega je društvo svoju obljetnicu započelo zahvalom upućenom osobama koje redovito prate trud i rad svih sekcija tijekom proteklih godina. Kako i sami predstavnici kažu, objave u medijima i putem društvenih mreža uvelike su zaslužne što građani Bjelovara, kao i Bjelovarsko – bilogorske županije bivaju obaviješteni i informirani o brojnim aktivnostima Golubaša. Tim povodom, u utorak 11. siječnja u prostorijama HORKUD-a Golub održana je konferencija za medije i druženje s novinarima.  

– U prvom redu želim se zahvaliti svima koji nas prate, o nama pišu i u cilju informiranja javnosti posjećuju naše događaje. Bez medija, mi nikako ne bismo uspjeli postići vidljivost kakvu imamo. Godina 2019. je bila naša najbolja godina, tijekom koje smo imali 60-ak događanja, od nastupa naših folkloraša, mješovitog zbora, velikog tamburaškog orkestra i povijesne sekcije koja se dijeli na pučke pjevače i sekciju za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo. Zbog pandemije koronavirusa, 2020. je bila najlošija i tada smo uspjeli održati svega desetak događaja. U tom periodu do izražaja su najviše došle članice tekstilno rukotvorne sekcije. Prošla godina je po pitanju epidemiološke situacije bila nešto povoljnija, pa smo 2021. završili sa 36 raznih nastupa. S obzirom da okupljamo članove svih generacija, ponovno smo pokrenuli mali folklor i u toj sekciji zasada imamo dvadesetak mališana starosti između četiri i šest godina. Napravili smo plan aktivnosti, nastupa i događaja u 2022. godini, a ponajviše se tiču obilježavanja 135 godina našeg rada, otkrio je Hrvoje Pokos, predsjednik HORKUD-a Golub. 

 

KOJI NAS PROGRAMI OČEKUJU?

Ukoliko će epidemiološka situacija dozvoliti, Golubaši će u ožujku održati svoj poznati maskenbal pod nazivom “Ples pod maskama”, u travnju slijede “Korizmeni napjevi”, krajem svibnja veliki svečani koncert, dok bi krajem lipnja ili početkom srpnja članovi trebali nastupiti u Bugarskoj. Kolovoz će biti rezerviran za “Marijanske napjeve”, a rujan za događaje vezane za obilježavanje Male gospe i to u crkvi u Zvijercima. Za listopad Golubaši pripremaju veliki nastup “Golub i prijatelji”, nakon čega slijede pripreme za božićne nastupe, obilježavanje blagdana Svetog Stjepana i prikaz tradicionalnog šaljivog kupleta “Slatki jadi gospojice Karoline”. 

– U radu HORKUD-a Golub trenutno sudjeluje 150 članova. Naš najmlađi član ima četiri, a najstariji 80 godina. Do sada je članarina za sve mjesečno iznosila 10 kuna, dok smo početkom ove godine cijenu za zaposlene povisili na 20 kuna. Nezaposlene osobe, umirovljenici, studenti i učenici ostaju na 10 kuna. Mislim da su ti iznosi i više nego prihvatljivi. Naše društvo je vlasnik većeg broja nekretnina. S jedne strane nam to stvara prednost, no s druge strane i teret, iz razloga što moramo plaćati račune. To predstavlja financijski teret koji nas dosta tišti, kaže Pokos. 

Tijekom posljednjih deset godina, Golubaši su dobrim dijelom iz vlastitih financijskih sredstava, ali i uz pomoć donacija poduzeća te podrške Grada Bjelovara uspjeli obnoviti određene segmente, poput folklorne dvorane i asfaltiranja dvorišta. Ono što je također potrebno renovirati je tzv. upravna zgrada koja je u dijelu dvije trećine u vlasništvu HORKUD-a Golub, a u trećini pod Udruženjem obrtnika grada Bjelovara. 

2022 01 11 golubasi 1
Hrvoje Pokos, predsjednik HORKUD-a Golub

– Obrtnici su me protekle godine upozorili na mogućnost prestanka njihovog rada, jer je država najavila gašenje ili spajanje udruženja. Dakle, pitanje je opstanka trećine te zgrade koja je u derutnom stanju, kako iznutra, tako i izvana. U tom slučaju, mi ne znamo da li ćemo moći i s kime ćemo morati pregovarati o obnovi. Društvo se financira iz članarina, putem projekata od strane Grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, programa ministarstava te Zajednica udruga u kulturi Bjelovar i BBŽ, a dobar dio iznosa dolazi od rada restorana Golub. S obzirom da su zadnje dvije godine bile teške za ugostitelje, za restoran smo morali pokazati više sluha i shvatiti problematiku. U narednom razdoblju svakako se planiramo prijavljivati i na EU natječaje. Najveći troškovi odnose se na naše voditelje, a tu su i režije te popratni troškovi poput prijevoza, smještaja tijekom putovanja, ističe predsjednik HORKUD-a Golub. 

O nadolazećim aktivnostima sekcije za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo više je govorila tajnica HORKUD-a Golub. 

2022 01 11 golubasi 2
Marija Ježek, tajnica društva HORKUD-a Golub Bjelovar

– U suradnji sa Ozljem, Kladarima i Đurđevcom pripremamo tradicionalnu izložbu pisanica, ali i čipke na drot koja je od strane Ministarstva kulture RH preventivno zaštićena na period od četiri godine. Naravno, mi ćemo se truditi da ta zaštićenost postane trajna. Kao što i sami vjerojatno znate, redovito surađujemo s Gradskim muzejom Bjelovar, Narodnom knjižnicom Petar Preradović, gospođom Silvijom Sittom koja nam uvelike pomaže. U ovoj sekciji najviše sudjeluju starije žene koje imaju veliko iskustvo i znanje. Na vrhuncu pandemije koronavirusa one su bile glavne nositeljice našeg predstavljanja, poručila je Marija Ježek, tajnica društva HORKUD-a Golub Bjelovar.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.