26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

HITTNER RASTE I DALJE

2016 07 hittner2016 58

Bjelovarska tvrtka Hittner završila sa halom od 1300 m2, te najavila početak izgradnje nove hale od 1600 m2 u listopadu 2016. godine

Bjelovarska tvrtka Hittner završila sa halom od 1300 m2, te najavila početak izgradnje nove hale od 1600 m2 u listopadu 2016. godine

Tvrtka Hittner održala je završnu konferenciju o projektu „Hittner – novi pogon“ u četvrtak 14. srpnja. Radi se o projektu proširenja proizvodnog kapaciteta, koji je djelomično financiran Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007.-2013.

-Prije tri godine ukazala nam se potreba za povećanjem proizvodnje i za novim strojevima za obradu metala. U tom trenu smo krenuli u izradu projekta čiji su dijelovi bili izgradnja nove hale od 1300 m2, te kupnja četiri nova stroja za obradu metala i kompresor. 1. kolovoza 2014. potpisali smo s Ministarstvom poduzetništva Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Izgradnja hale završena je u srpnju prošle godine, a kompletan projekt dovršili smo u srpnju ove godine kad smo nabavili i posljednji potreban stroj. Ukupna vrijednost projekta tako je iznesla 10,6 milijuna kuna, od čega su 4,06 milijuna bespovratna sredstva, a ostatak je financiran vlastitim sredstvima tvrtke Hittner bez dodatnih zaduženja – rekao je zamjenik direktora Dinko Turk.

Pokazatelji koji se nakon završetka prikazuju dosad su povećanje ukupnog prihoda tvrtke od 43%, povećanje broja zaposlenika za 30 djelatnika, povećanje produktivnosti po djelatniku od 15%, a porast izvoza u planiranom postotku prema projektu očekuje se do kraja ove te u narednim godinama. Tu su i novi kupci iz zemalja članica EU, što znači da će projekt u potpunosti ispuniti svoja očekivanja i prije očekivanog roka od 2018. Navedeni je rast pak potaknuo novi projekt izgradnje još jedne nove proizvodne hale, površine 1640 m2, sa termo lakirnicom i linijom varenja po najvišim ekološkim standardima, istaknuo je Dinko Turk. Planirani početak novog projekta je u listopadu ove godine.

-Taj projekt znači isto nova zapošljavanja i nove tehnologije, a tu moramo doseći eruopski nivo konkurencije. Da bismo bili konkurentni moramo imati osnovne temelje za to, a to su tehnologija i ljudi. Upozoravali smo već pred nekoliko godina da ćemo se naći u situaciji deficita po pitanju stručnog kadra, i trenutno nam se to događa. To su razni profili metalne struke. Dio mladih ljudi koje obučimo odlaze u inozemstvo, a ponovo popuniti ta mjesta sa stručnim kadrom je gotovo nemoguće. I dalje upozoravamo na pomanjkanje stručnog kadra, i uputili smo to i u školstvo, barem ovo naše iz bližeg okruženja. Također nam ne ide u prilog i prekid subvencija za zapošljavanje. Unatoč tome, idemo naprijed s novim projektom s obzirom na ekspanziju i na etabliranje na europskom tržištu – poručio je direktor Stjepan Hittner, rekavši kako trenutno planiraju i osvajanje azijskog tržišta koje je od velikog potencijala za njihove proizvode.

Slične objave