Crosst.hr

Gradski vijećnici prihvatili poslovno i financijsko izvješće tvrtke KOMUNALAC d.o.o za 2017.

2018 foto bjelovar info gradskovijece 79

Jedna od tema održane sjednice Gradskog vijeća bilo je i Poslovno i financijsko izvješće Uprave društva Komunalac d.o.o. Bjelovar za 2017. godinu. Izvješće od ukupno 60 stranica je nazočnim vijećnicima predstavio predsjednik Uprave Ivan Ivančić.

Ivančić je podsjetio kako postoji dio negativnog utjecaja od starije odluke Gradskog vijeća o tome da se usluge ne smiju širiti s postojećeg prostora grada Bjelovara i osam okolnih općina. Uz negativne demografske trendove, to je opseg financijskih rizika s kojima se društvo nosi. Poslovni rizici nisu pak izraženiji u odnosu na ostala trgovačka društva. Poslovna strategija višestrano je analizirana i pokazala je kako je dobro donešena, posebno vezano uz društvenu korist. Poslovanje je stabilno uspostavljeno nakon odvajanja Vodnih usluga. Ostvarene su i investicije.

– Trgovačko društvo djeluje po principu neprofitnosti, već pokrivamo troškove funkcioniranja sustava uz niske cijene naplate usluga. Cijene u primjeni su od 2006. godine, uz sve negativne okolnosti. Nažalost, zbog negativnih trendova financijskih rizika smanjen je broj usluga. S druge pak strane država nam je nametnula standard skupljanja i zbrinjavanja otpada za koji nije osigurala infrastrukturu. Međutim, ovdje nismo jedini takav slučaj, objasnio je okolnosti Ivančić.

– U 2017. ostvareno je 21.664.000 kuna prihoda, dok je ukupan rashod 21.628.000 kuna. Dobit je 35.511 kuna. Prosječna bruto plaća isplaćena po zaposleniku prošle godine iznosila je 5.752 kn, što iznosi prosječno 4.386 kuna neto plaće u odnosu na sve zaposlenike. Nažalost one nisu rasle od 2010. godine, što u odnosu na stabilnost poslovanja i dobit smatramo autogolom, zaključio je Ivančić.

Za raspravu se prva javila vijećnica Horvatić koju je zanimalo objašnjenje podatka o visokim sudskim i odvjetničkim troškovima te troškovima nagodbe i o čemu se točno radi.

Vijećnik Nenad Nekvapil iz SDP-a napomenuo je kako je njegovo pitanje išlo u istom smjeru kao i vijećnice Horvatić. Uz to je dodao da je zadovoljan radom Komunalca međutim podsjetio je kako se ne može u potpunosti složiti s poslovanjem društva zbog činjenice kako Trojstveni Markovac zajedno s još nekim područjima grada još uvijek nema ni kanalizaciju dok drugi kvartovi imaju potpuno razvijen komunalni sustav.

Vijećnik HSLS-a Bruno Zadro napomenuo je kako temu diskutira kao građanin, i kao takav ima pozitivno mišljenje o radu društva. Isto tako, zna da se većina građana slaže s njegovim mišljenjem, te da je to jedno od rijetkih društava koji imaju pozitivno javno mnijenje.

Postavljena su i pitanja, je li se Komunalac javio na natječaj za kupnju kamiona, čija subvencija iznosi 80%, te što će se dogoditi sa odlagalištem Doline i sanacijom otpada nakon što krene odvoz otpada u CGO Piškornicu prema odluci Vlade RH. Također, ponovno je postavljeno pitanje hoće li doći do korekcije cijena za odvoz komunalnog otpada, a vijećnika Željka Pavlekovića iz stranke Damir Bajs Nezavisna lista zanimalo je i prema nadležnosti Komunalca postoji li pravilnik o rasporedu namirnica i zašto popuštaju standardi razmještaja namirnica po tržnici pa se mliječni proizvodi i svježe meso pojavljuju na dijelovima tržnice gdje je predviđena prodaja povrća, a prostora na mliječnom dijelu tržnice ima.

Vijećnik Davorin Posavac prema komentarima građana prenio je molbu da se izuzme skupljanje otpada iz užeg centra grada u jutarnje vrijeme kad se ide na posao i tijekom školske godine kad je dodatna gustoća prometa oko škola zbog prijevoza djece u školu.

Zadnja u raspravi bila je vijećnica HNS-a Jasna Višnjević koja je pohvalila izviješće i njegovu pripremu od strane predsjednika Uprave. Iznesla je nadu kako će se napraviti još jedno reciklažno dvorište, sortirnica, kompostana, ali kako prihvaća ovo izvješće s obzirom na to da su iza Komunalca teške godine krize i odvajanja društva pa je dobit koja je ostvarena dobra iako bi jasno svi voljeli vidjeti veće iznose.

2018 foto bjelovar info gradskovijece 80 1

Predsjednik gradskog vijeća Ante Topalović rekao je kako je potrebno osigurati rast plaća i briga o kvalitetnim zaposlenicima da ih se i zadrži. Dodao je kako je možda vrijeme da se počne razmišljati o povećanju kapaciteta i proširenju usluga Komunalca prema drugim firmama. Također je napomenuo kako je potrebno razmišljati i dalje od toga te u okolnim državama pronaći primjere kako iskoristiti otpad koji u današnje vrijeme donosi sve više novaca, pritom misleći na primjere bio-plinskog postrojenja i brojne druge.

– Jedini moj prigovor je što je dobit veća pa je na nju plaćen i veći porez. Naime, svrha Komunalca nije da ostvaruje dobit već da djeluje uslužno, pa je tako dobit mogla biti utrošena primjerice na donaciju nekom sportskom klubu. Međutim, plaćeni porez ipak nije toliko velik, a ipak smo u plusu tako da sam zadovoljan, zaključio je Topalović, te dodao kako se slaže s prijedlogom vijećnika Posavca i da bi se trebalo naći mjesta za korekciju vremena odvoza otpada iz užeg centra, kao i pranja i čišćenja korza primjerice za vrijeme služenja svete Mise.

Za riječ se javio i gradonačelnik Dario Hrebak koji je napomenuo kako mu je drago vidjeti da Komunalac i dalje dobiva pohvale za rad i od oporbenih i od vladajućih vijećnika. Pobliže je objasnio investicije Komunalca rekavši kako će u narednih godinu dana otprilike 50 milijuna kuna biti uloženo neovisno i aglomeraciji.

Vezano uz odluku Vlade napomenuo je kako će se gasiti sva odlagališta otpada u županiji, osim Dolina koje će kratkoročno ostati odlagalište. Tamo će se prijaviti projekt reciklažnog centra, u iznosu od otprilike 30 milijuna kuna. Otvorit će se novih 25 do 30 radnih mjesta. 6 milijuna kuna odobreno je za ulaganje u kante za otpad, a odobren je i neovisan projekt edukacije građana „Odvoji po boji“.

2018 foto bjelovar info gradskovijece 55

– Očekuje nas jako puno projekata i investicija, međutim na natječajima za kamione neće biti odobreno 80% već 30% što je dosta problematično međutim idemo u to, i idemo u priču podizanja standarda gospodarenja otpadom. Želimo posložiti sortirnicu, kompostanu ili bio-plinsko postrojenje jer ćemo tako zbrinjavati 90% otpada a preostalih 10% bi išlo u Piškornicu, i do tad se nadamo da ćemo to i uspjeti i da nas tada taj odvoz neće snaći nespremne. Međutim do korekcije cijene će doći i cijena će porasti jer smo trenutno 20% jeftiniji od prve slijedeće najjeftinije općine u Hrvatskoj. Predloženo poskupljenje će biti nešto ispod 50% međutim s obzirom da je većina gradova u Hrvatskoj cijene povećala za 100%, nadam se da ova odluka kad dođe na glasanje u Gradsko vijeće neće biti predmet demagogije i populizma već da će biti prihvaćena jer znamo što se sve radi i da je poskupljenje opravdano, zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Nastavno na pitanje vijećnice Horvatić predsjednik Uprave Komunalca Ivančić je rekao kako se radi o ovršnim prijedlozima koji se rješavaju na godišnjoj bazi, i kojim se štiti javna imovina, a cijene su određene prema odvjetničkoj tarifi. Međutim već nakon godinu dana dolazi do zastare tako da se brzo ulazi u akciju. Troškovi nagodbe s Gradom datiraju iz davnih 2000-ih godina, međutim radi se o knjigovodstvenom zatvaranju koje je preostalo za učiniti.

Što se tiče odgovora vijećniku Nekvapilu Ivančić je tražio preispitivanje stava s obzirom na to da kanalizacija ipak spada pod djelokrug Vodnih usluga d.o.o. Međutim Ivančić je napomenuo kako su projekti kandidirani za sufinanciranje i planovi su napravljeni, a traži se financiranje kako ne bi ovisilo u potpunosti samo o Komunalcu.

Poziv za kandidiranje nabavke i zamjene vozila je ispunjen i kandidirana su četiri vozila, ali tražen je preduvjet da se zna točno o kojoj stopi sufinanciranja se radi kako bi se adekvatno pripremili za tu investiciju. Po pitanju otkupa otpada Ivančić je zaključio kako se opet radi o dosta lošoj politici s državne razine jer burza otpada funkcionira jedino za papir, dok sav ostali odvojeni otpad koji se prikupi čak se plaća da ga otkupe. Zato je prihod od prodaje jedino od papira.

NOVI CJENIK ODVOZA OTPADA: fiksni i varijabilni dio koji će ovisiti o tome koliko često će se kante iznositi na odvoz

2018 foto bjelovar info gradskovijece 79

Ivančić je dodao kako je napravljen novi cjenik odvoza otpada. Postojat će fiksni i varijabilni dio koji će ovisiti o tome koliko često će se kante iznositi na odvoz. Fiksni dio će biti oko 34 kune a kalkulacija je kako će svako iznošenje kante za odvoz papira koštati oko 5 kuna. Ovisno o tome će raditi izračun računa, i zbog toga se trenutno čipiraju kante.

Što se tiče Gradske tržnice Ivančić je napomenuo kako je ta tema konstantna borba. Naime, navedeni problem je evidentiran i radi se o nelegalnom plasmanu proizvoda, međutim naplata kazne nije moguća jer kontrolom inspekcije Komunalac dobiva kaznu za taj čin jer je legalizirao prostor kao mjesto na kojem se nešto prodaje. Time je Komunalac u pat-poziciji što navedeni prodavači znaju i zlorabe sistem.

Nažalost, ljetno doba odvoza otpada kreće ranije zbog vremenskih okolnosti, pa stoga dolazi do tog „sudara“ s prometom koji se odvija u centru grada, međutim po tom pitanju ne može se ništa napraviti jer odvoz mora krenuti ranije, a ostatak godine u normalno vrijeme odvoza većina je ljudi u to doba već na svom radnom mjestu pa nema toliko problema.

2018 foto bjelovar info gradskovijece 84

Poslovno i financijsko izvješće Uprave društva Komunalca d.o.o. doneseno je s 4 suzdržana glasa vijećnika SDP-a i Nezavisne liste Damira Bajsa.

2018 foto bjelovar info gradskovijece 85

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.