Crosst.hr

Gradska organizacija SDP Bjelovar održala konferenciju na temu uvođenja Građanskog odgoja

2016 11 sdp1 4

Tema je bila – Građanski odgoj i inicijativa od strane GO SDP Bjelovar za njegovo uvođenje u Osnovne škole na području grada Bjelovara, ali i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije

U ponedjeljak, 31. listopada u stranačkim prostorijama GO SDP Bjelovar održana je konferencija za novinare na temu uvođenja Građanskog odgoja u bjelovarske i županijske osnovne škole.

Na ovu temu, okupljenima se obratio predsjednik GO SDP Bjelovar, Vedran Smešnjak.
– Nakon rezultata parlamentarnih izbora, SDP je pokrenuo projekt restrukturiranja stranačke infrastrukture u vidu što boljeg predstavljanja interesa i stavova naših glasača. Kao dio tog procesa osnovani su do sada “Savjeti za mlade”, “Savjet za veterane” reaktiviran je i “Savjet za obrazovanje”. Kao jedna od prvih mjera i akcija Gradske organizacije SDP Bjelovar je zalaganje za “Građanski odgoj” u našemu gradu, jer smo gledišta da će to doprinijeti razvoju demokracije, socijaldemokracije i građanskih vrijednosti u Bjelovaru. Za sam plan i razradu zadužen je Savjet za obrazovanje GO SDP na čelu s kolegicom Bojanom Hribljan, rekao je predsjednik Vedran Smešnjak.

Više o uvođenju Građanskog odgoja, govorila je Bojana Hribljan,koja obnaša dužnost županijske vijećnice SDP-a i zamjenice predsjednika Županijske skupštine BBŽ, te predstavnica Savjeta za obrazovanje GO SDP Bjelovar.

Tako je Hribljan naglasila da je reaktivacija “Savjeta za obrazovanje, kulturu i sport” u sklopu GO SDP Bjelovar napravljena uvođenjem programa demokratskih i civilizacijskih vrijednosti u školski kurikulum.
– Kako smo nažalost izgubili vjeru u skoru reformu školstva, i ako tome dodamo i ultra-konzervativnu klimu i napad na građanske slobode i privatnost, dovedeni smo do zaključka da se moramo sami pobrinuti za obranu tih prava. Vjeronauk je povlašten izborni predmet i ima prednost pred informatikom i stranim jezikom što govori dovoljno za sebe. Imajući to na umu ” Savjet za obrazovanje ” naše organizacije upućuje zahtjev Gradu Bjelovaru , a time slijedom i našoj Županiji, da u stavke svojih proračuna odrede potrebu uvođenja “Građanskog odgoja ” u osnovne škole kao slobodne aktivnosti. Zašto kao slobodna aktivnost? Građanski odgoj postoji trenutno u školama kao interdisciplinaran i među-predmetni sadržaj, ali učenicima treba omogućiti veću participaciju u zajednici, odgojiti ih u duhu poštivanja različitosti stavova i mišljenja, usmjeriti ih na aktivno sudjelovanje u donošenju informiranih odluka i zaštiti ljudskih prava. Uz nabrojano, “Građanski odgoj” će pomoći razvoju kritičkog promišljanja kod mladih osoba u vidu primanja i korištenja informacija s društvenih mreža, pružiti osnove financijske pismenosti i razviti osjetljivost za vanjske skupine našeg društva kroz volontersku prasku i učenje medijacije sukoba.

Hribljan je također istaknula da je neizostavni dio “Građanskog odgoja” razvitak političke pismenosti koji je od nemjerljive koristi za razvitak lokalne zajednice, što će u krajnjoj liniji omogućiti veću participaciju budućih odraslih građanki i građana u životu našeg grada.
– ” Građanski odgoj” u osnovnim školama obuhvatio bi pete i šeste razrede. Kao model je uzet Grad Rijeka koja je počela s programom ove školske godine. Mi, to jest GO SDP Bjelovar imamo jasno razrađen prijedlog za tu stavku gradskog proračuna koja će biti predočena na Gradskom vijeću. Sigurna sam da će se Grad Bjelovar kao “Grad prijatelj djece” spremno odazvati našemu zahtjevu, zaključila je Bojana Hribljan i još jednom naglasila važnost ovakvog jednog projekta u sve konzervativnijem okruženju u kojem se nalazimo.

Na konferenciji je prisustvovao i predstavnik SDP-a u Gradskom vijeću Nenad Nekvapil koji je novinarima rekao da je na prošlom Gradskom vijeću gradonačelnik Korušec dao svoju podršku inicijativi vijećnika SDP-a za “Građanski odgoj”.
– Sada je samo stvar u tome da se “Građanski odgoj ” stavi u proračun i da s krene s njegovom operacionalizacijom u samim školama.
Nekvapil je ponovio i važnost samog projekta u vidu širenja duha tolerancije, razumijevanja i poštovanja starijih sugrađana. U vidu kontriranja kulturi nasilja i očuvanja slike Bjelovara kao grada koji sve svoje posjetitelje dočekuje raširenih ruku.

Vezano za Građanski odgoj, Bojana Hribljan je dodala i to, da je ovo čisto jedan od oblika opismenjavanja djece za sudjelovanje u život, u sredini u kojoj žive.
– Da iskoriste svoja dječja prava, da se bore protiv nasilja i da razvijaju osjećaj odgovornosti za svoje ponašanje i kao što je već spomenuto budu upoznati s funkcioniranjem lokalne zajednice. Iz ovoga se vidi da u “Građanski odgoj” ne ulaze samo tematske cjeline seksualnog odgoja, vjerskog opredjeljenja, nego i poštovanje temeljnih ljudskih prava i uvažavanje različitosti u mišljenjima i stavovima, kazala je Hribljan i nastavila da će predavači biti birani na dobrovoljnoj osnovi iz postojećeg nastavnog kadra, dok bi Grad Bjelovar iz svojeg proračuna izdvojio sredstva za priručnike i dodatnu edukaciju učitelja, za što se, zbog podrške gradskih institucija, samo čeka osiguranje sredstava iz proračuna za početak provedbe.
Vezano uz samo financijsku stranu govorimo oko 35 tisuća kuna sveukupno, što stvarno nije velik iznos obzirom na višestruke koristi koje ovaj projekt u sebi sadrži, dodala je Hribljan.

Na kraju konferencije, Nenad Nekvapil je naglasio da korištenjem sustava Javne nabave postoji i mogućnost manjih sveukupnih izvedbenih troškova projekta.

Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.