22. svibnja 2018

Gradonačelnik Dario Hrebak: Grad Bjelovar je prijavio 83 milijuna kuna vrijednih projekata, a cilj je prijaviti preko 100 milijuna kuna do kraja godine

Gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak budućnost grada vidi u EU projektima. U nekoliko mjeseci odrađeni su mnogi projekti, mnogi su napisani i prijavljeni na natječaje. Za neke projekte je već stigao pozitivan odgovor, dok se mnogi očekuju. Kako Grad stoji na tom polju, što se sve prijavilo na EU fondove i kojim se smjerom želi ići, na konferenciji za novinare rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak zajedno sa svojim suradnicima koji rade na prijavljivanju projekata na EU i nacionalne fondove, a riječ je o mladim i aktivnim ljudima, Andrei Posarić, Ivani Bekavac, Zdravku Pavecu i Antoniu Dinjaru.

– Idemo vrlo agresivno prema Europskim fondovima, jer mislim da sredstva iz Europskih fondova mogu nadopuniti gradski proračun, rekao je Hrebak i dodao da na projektima radi mlada ekipa i da je posebno zadovoljan njihovim radom te pristupom prema poslu.

Što se tiče konkretnih podataka vezanih za projekte, gradonačelnik je potvrdio da Grad Bjelovar s današnjim danom ima prijavljenih oko 83 milijuna kuna vrijednih projekata.

– Cilj do kraja godine je dosta ambiciozan jer želimo da brojka prijavljenih projekata bude preko 100 milijuna kuna. U zadnjih pet mjeseci, uspjeli smo ostvariti, odnosno realizirati projekt „Asistenti u nastavi“u iznosu od 7,2 milijuna kuna gdje je učešće Grada Bjelovara oko 8 posto. Projekt vezan za uređenje fasade u II. osnovnoj školi i na glavnoj zgradi Dječjeg vrtića je prošao sve faze i sada čekamo potpisivanje ugovora. Dakle, obnavljat će se cijela zgrada II. osnovne škole putem energetske obnove, napravit će se i neki unutarnji popravci te cjelokupno uređenje glavne zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar na Matoševom trgu. U suradnji s Općinom Veliko Trojstvo, planiramo prijaviti projekt „Sanacija odlagališta Grginac“ u vrijednosti 10 milijuna kuna, od čega 9,5 milijuna kuna pokriva Fond i Europska unija, a 500 tisuća kuna Grad Bjelovar. S obzirom da nema takvih mjesta-odlagališta, mogu reći da smo dobili zeleno svijetlo, da je projekt dobar i da će biti realiziran. Tu je i projekt „Program zaželi“ koji je prošao prvu fazu kao i projekt Bjelovarsko-bilogorske županije. Što se tiče tog projekta bili smo jedan od prvih gradova koji se prijavio, a to se pokazalo dobrim jer tko je prvi taj ima prioritet iz razloga što je natječaj obustavljen zbog velikog broja zainteresiranih. Tu očekujemo maksimalni iznos potpore od 10 milijuna kuna. Osim navedenog, tu je i projekt za cestu Stare Plavnice s kojim smo ušli u završnu fazu i za kojeg ćemo dobiti 100%-tan iznos bespovratnih sredstava iz Ministarstva poljoprivrede prema Mjeri 7.2, a ukupnost projekta je 5,2 milijuna kuna. Kao što sam rekao, projekt je u obradi, u završnoj fazi i nadamo se  pozitivnom odgovoru, rekao je Hrebak i dodao da je 34,5 milijuna kuna vrijednost planiranih sredstava koje trebaju dobiti, a ukoliko se ostvari projekt ceste Stare Plavnice, onda će to biti 40 milijuna kuna koje će doći u Grad Bjelovar.

– Mislim da je to za svaku pohvalu, i za to su zaslužni ljudi koji su danas sa mnom. Stoga je i ova tiskovna konferencija, da predstavim ove ljude i da kažem da se može, naglasio je Hrebak i dodao da se vrlo radikalno pristupa Europskim fondovima, da se maksimalno radi, ali do te mjere da moraju uzimati i konzultante koji dodatno rade jer ne bi mogli sve projekte sami odraditi. Želim da Grad Bjelovar ima puno projekata jer projekti su naša sadašnjost i vrijeme je da se Grad Bjelovar orijentira u tom smjeru, ponovio je gradonačelnik i nastavio o apliciranim projektima.

– Imamo 83 milijuna kuna apliciranih projekata. Ovo što sam do sada govorio su planirana sredstva od 40 milijuna kuna koje trebamo realizirati do kraja godine. Od ovih 83 milijuna kuna dodatnih projekata, neki projekti su napisani i za vrijeme bivše vlasti i tu trebamo biti korektni rekao je Hrebak i nastavio da je to projekt „Crna žuna“ koji je jako dobar, vrijednost projekta je 4,7 milijuna kuna, od toga 80 posto pokriva EU.

– Projekt „54+“ je nastao prije dva mjeseca, sami smo ga osmislili i napravili. To je projekt ozvučenja Centralnog gradskog parka za manifestacije koje imaju namjeru probuditi aktivnost kod populacije starije od 54 godine. Projekt je vrijedan milijun kuna bespovratnih sredstava. Ono što ćemo sigurno dobiti u ovih 40 milijuna kuna planiranih sredstava je projekt za tople obroke za socijalno ugroženu djecu u pet bjelovarskih osnovnih škola, a riječ je o 637 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Nakon svih navedenih projekata, gradonačelnik Dario Hrebak je rekao da su ovaj tjedan prijavili sedam projekata.

–  Bili smo pod malim pritiskom ovaj tjedan. Prijavljena su tri projekta Udruge Budem, projekt „City for you“ koji je napravio naš tima i projekt bjelovarske Udruge Burza. Projekti su do milijun kuna bespovratnih sredstava i planiramo da će proći, rekao je Hrebak i dodao da te projekte nisu stavili u 40 milijuna kuna planiranih sredstava do kraja godine.

– Išli smo na to da građanima kažemo što je realno, što može proći i ono što smo prijavili, pojasnio je gradonačelnik i najavio nove projekte, renovaciju starog Zatvora i zgrade kod kružnog toka na ulasku u Bjelovar, točnije na Trgu Hrvatskih branitelja. Zgrada je u državnom vlasništvu i Grad Bjelovar se ponudio u dogovoru s Ministarstvom državne imovine da obnovimo pročelje zgrade. Osobno mi je kao gradonačelniku bitno da ulaz u grad Bjelovar izgleda lijepo, a ne da gledate oronule zgrade na lijevoj i desnoj strani kod kružnog toka. Mislim da je to bitno zbog vizure grada i stoga planiramo ići u obnovu te zgrade. Sada, prvo moramo povući sredstva za projektnu dokumentaciju za ove projekte, a onda slijedi rad i prijava projekta. Što se tiče starog Zatvora, u dogovoru s Ministarstvom kulture, Konzervatorskim uredom ovdje u Bjelovaru i Državnim arhivom planiramo u vrlo skoroj budućnosti aplicirati projekt prema Fondu, vezano za kompletnu renovaciju starog Zatvora čija bi buduća namjena trebala biti da bude centar Državnog arhiva ovdje u Bjelovaru, rekao je Hrebak i dodao da danas prijavljuju za sufinanciranje projektne dokumentacije u iznosu od 500 tisuća kuna.

Hrebak je iznio i projekte koje planiraju aplicirati krajem 2017. godine. Riječ je o uređenju doma u Gudovcu, odnosno energetskoj obnovi fasade.

– Završni projekt, na koji sam osobno ponosan i koji je kruna našeg rada je „Program Life“. Projekt je radio naš tim u suradnji s privatnim konzultantom i aplikaciju projekta poslali smo u Bruxelles. Kao što znate, projekt planiramo napraviti u Velikom Korenovu, dobili smo podršku Gradskog vijeća i vrijednost projekta je 35 milijuna kuna, od toga 64 posto sufinancira Europska unija. Ono što građane sigurno zanima, mi tamo planiramo napraviti pokazni primjer cjeloživotnog obrazovanja vezan za obnovljive izvore energije. Plan je da se izgradi jedan mali bazen 14×8 metara, prvi eko i antialergijski bazen u Hrvatskoj. Osim toga, bit će i jedno malo jezero od tisuću kvadrata za zaštitu ptica i lokalne flore i faune. Ovo je samo jedna uvertira koja kasnije može uroditi sportsko-rekreacijskim kompleksom, a možda danas, sutra i toplicama. Međutim, za početak ćemo biti zadovoljni i ovime. Ako to prođe onda su nam sva vrata otvorena, rekao je gradonačelnik i dodao da je projekt velik i da sigurno ima svoju budućnost jer su već dobili milijun kuna koje su sufinancirale Hrvatske vode.

 Na kraju je gradonačelnik pohvalio i bjelovarski Komunalac koji je putem projekta povukao 200 milijuna kuna, od kojih 10 milijuna kuna daje Grad Bjelovar, 10 milijuna kuna sam Komunalac, a ostalih 180 milijuna kuna kroz četiri godine koliko traje projekt doći će na područje ovog grada. 

– Ovim projektom izmijenit će se jedan veliki dio naše kanalizacijske i vodovodne mreže, i to je za svaku pohvalu jer bilo koji milijun kuna da dođe na područje grada, to je generator za nova radna mjesta, naglasio je Hrebak.

Hrebak je također istaknuo da je dolaskom na mjesto gradonačelnika obećao da će aktivno krenuti u povlačenje sredstava iz EU fondova, i to je pokrenuo, ali s naglaskom da povlačenje sredstava iziskuje i početna sredstva u gradskom proračunu.

Ovo neće biti lako. Ovo će biti veliki udarac za likvidnost gradskog proračuna, i stoga ćemo ići u kredit u kunama na godinu dana s 2 posto kamate za projekte koji će nam proći. Trebat će nam sigurno 6-7 milijuna kuna vlastitog novca, a možda i više ako prođe projekt “Program life“, pojasnio je Hrebak koji nije zaboravio ni građane i njihovo mišljenje o zaduživanju Grada, naglasivši da će građani pristati na kamatu od 2 posto na godinu ako se radi o povlačenju preko 50 milijuna kuna gotovih novaca u grad Bjelovar.

– Ovo nije jednostavno, bit će teško, moramo paziti na svaku kunu i to je veliki udarac za gradski proračun, zaključio je Hrebak na konferenciji za novinare na kojoj je najavio veliki broj projekata i pohvalio djelatnike tima koji su prema njegovim riječima u potpunosti pokrili europskim novcem svoje četiri plaće.

Andrea Posarić iz gradskog tima za projekte rekla je da će danas prijaviti četiri projekta i to prema Ministarstvu regionalnog razvoja, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

– Projekti se odnose na sanaciju vlage u II. osnovnoj školi (područnoj), na sanaciju fasade u V. osnovnoj školi te dogradnja III. osnovne škole, odnosno Područne škole u Gudovcu. Do kraja godine, Grad će aplicirati još nekoliko projekata, a neki od njih bit će vezani i za energetsku obnovu zgrada, kazala je Andrea Posarić.

 

O projektima obrazovanja u Gradu Bjelovaru brine Zdravko Pavec koji je ujedno i voditelj  programa „Pomoćnika u nastavi“.

– Kao tim odlično surađujemo, a to je najbitnije za provedbu projekata i pravdanju sredstava koje smo dobili. Takvim tempom nastavit ćemo i dalje, a ovim većim brojem projekata osigurat ćemo još veći priljev sredstava u proračun Grada Bjelovara.

U pisanju i provedbi projekata sudjeluje i Ivana Bekavac. Ona je također istaknula neke od projekata, kao što je izgradnja projekta fekalne kanalizacije u Radničkom naselju koji je pri kraju i koji je sufinanciran od Ministarstva regionalnog razvoja, te projekt u svrhu izgradnje reciklažnog dvorišta gdje očekuju potpisivanje ugovora od strane Fonda za energetsku učinkovitost, odnosno sredstva za izradu projektne dokumentacije.

– Ostvarili smo sredstva po tom Javnom pozivu i očekujemo potpisivanje ugovora. Kad se izradi projektna dokumentacija i ishoduje građevinska dozvola, imamo i preduvjete za prijavu na Kohezijski fond za izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta. Osim tih projekata, tu je i projekt izgradnje Društvenog doma u naselju Kupinovac koji je u postupku evaluacije kao i pješačko-biciklistička staza s oborinskom odvodnjom Lepirac-Gornje Plavnice. Projekti su prijavljeni u svibnju ove godine i očekujemo rezultate, rekla je Ivana Bekavac.

Antonio Dinjar je novi član Gradskog tima za izradu projekata koji je do sada radio u Upravnom odjelu za financije.

– Radio sam na projektima na provedbi nacionalnih EU projekata ispred Upravnog odjela za financije. Istaknuo bi provedbu projekata i naglasio da je to iznimno zahtjevan i bitan dio koji uključuje ne samo službenike već i veliku angažiranost izvođača i dobavljača, te izvoditelja radova i nadzora, a s ciljem da projekt bude proveden onako kako je prijavljen, naglasio je Antonio Dinjar.

Prema riječima gradonačelnika i djelatnika tima za projekte, Grad Bjelovar ima vrlo ambiciozan cilj, a to je preko 100 milijuna kuna vrijednosti projekata i ako se ostvari barem 50 milijuna kuna, to je veliki iznos koji će za 40 posto povećati proračun Grada Bjelovara koji je 120 milijuna kuna.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *