Crosst.hr

Gradonačelnik Antun Korušec najavio ulaganja u Gornje Plavnice i ulaganja u druge Mjesne odbore

2016 12 gornjeplavnice2016 2

Grad Bjelovar se širi u prigradskim naseljima

U ponedjeljak ujutro je konferenciju za novinare u Mjesnom odboru Gornje Plavnice održao Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik. On je govorio o izgradnji doma u Gornjim Plavnicama koji će služiti svim stanovnicima.
– Ovdje su značajne investicije, a želimo o njima govoriti kako bi javnost znala o čemu se radi, rekao je Antun Korušec.

Osim gradonačelnika na konferenciju je došao i Slobodan Žganjer, predsjednik Mjesnog odbora Gornje Plavnice, te članovi Vijeća Mjesnog odbora Gornje Plavnice. U ime izvođača radova ”Česma usluge” došao je Željko Ščrbašić i Ivan Ščrbašić, nadzorna inženjerka Ljubica Carek, te predsjednica Gradskog Vijeća Grada Bjelovara Vanja Posavac i zamjenice gradonačelnika.

– Realizirajući stratešku odrednicu i viziju ove Gradske uprave Grada Bjelovara da investiramo i razvijamo prigradska naselja što je moguće više, kao sam centar grada, odnosno kao mjesto Bjelovar, mi smo se odlučili za više investicija u Mjesnom odboru Gornje Plavnice. Za izgradnju doma u Gornjim Plavnicama godinu dana smo čekali raspisivanje natječaja iz programa Ruralni razvoj mjera 7, koja se točno zove Temeljne usluge i razvoj sela u ruralnim područjima. Taj natječaj nikako nije raspisan i nije do današnjeg dana. Mi smo donijeli odluku, jer smo predviđali da će tako biti i da u ovu investiciju idemo i da je financira Grad Bjelovar iz svog proračuna kroz dvije godine. Započeli smo radove 2016. godine i nastavljamo 2017. Investicija izgradnje doma je milijun petsto tisuća kuna. Radi se o domu koji će imati 248 metara kvadratnih. Imat će veliku salu, čajnu kuhinju, dvije manje prostorije za rad DVD-a i prostoriju za rad Vijeća Mjesnog odbora i sanitarni čvor. Sve će biti prilagođeno osobama sa invaliditetom. Mi ćemo na ovoj lokaciji dobiti jedan moderan dom koji će služiti za sve mještane Gornjih Plavnica, za sva društvena, kulturna, zabavna, dakle za sva javna zbivanja koja će se odvijati na ovom području. Građevinski se dio očekuje do kraja svibnja, a paralelno već pri kraju građevinskih radova vršit će se postupak nabave opreme, namještaja, unutrašnjeg uređenja, što mora brzo biti kompletirano kako bi dom bio u punoj funkciji. Ovo nije jedina investicija u Gornjim Plavnicama. Prošle godine smo u Gornjim Plavnicama uredili prometnicu u dužini 3 km i 300 metara, vrijednu 2 milijuna i 800 tisuća kuna. Proširili smo prometnicu, uredili bankine, odvodne jarke i u cijeloj dužini presvukli novi asfaltni sloj. Tako smo dobili jednu novu modernu prometnicu vrijednu dva milijuna i 800 tisuća kuna. U 2015. godini uredili smo ovdje središte, asfaltirali ga, napravili komunikacijske pješačke staze prema školi i prema crkvi, izgradili parkiralište ispred groblja, stazu unutar groblja, i to je investicija vrijedna 250.000,00 kn. Također prošlih godina je uređena škola, priključak na gradski vodovod, zamjena ili popravak dotrajale stolarije, uređenje pročelja, sve skupa je 200.000,00 kuna za uređenje škole. Kad sve zbrojimo unazad tri godine, to je 4 milijuna i osamsto tisuća kuna.

Što smo dobili?
– Sigurno bez umanjivanja postigli smo podizanje kvalitete života mještana u Gornjim Plavnicama, podigli vrijednost nekretnina, parcela oranica, površina, unaprijedili sigurnost prometovanja i izlaska na glavne magistralne pravce svih mještana i koji dolaze ovdje. S nama su danas predsjednik uprave i član uprave Komunalca i Vodnih usluga, gospodin Ivan Ivančić i Josip Heged. Dakle, u okviru izgradnje vodovodne mreže podsustava istok i zaključenog ugovora, napravljeno je 17 kilometara vodovodne mreže. I to u naseljima Tomaš, Gornji Tomaš, Prespa i Mala Ciglena, a istovremenu u okviru tog podsustava jedan dio izgradnje vodovodne mreže odnosi se na podsustav Sjever; to su Gornje Plavnice i Ulica Milana Šuflaja. Tu je izgrađeno 382 metra vodovodne mreže, u Gornjim Plavnicama 182 metra, a u podsustavu Zapad, u Prgomelju izgrađeno je 294 metra vodovodne mreže. Ukupno, točnije sve zajedno je 17 kilometara vodovodne mreže, i ta investicija je 6 milijuna i 100 tisuća kuna. Na današnji dan imamo izgrađeno 98 posto vodovodne mreže. Od 160 kilometara kanalizacijske mreže, na današnji dan imamo izgrađeno 75 posto, rekao je gradonačelnik Korušec i nastavio da je sve ovo naveo jer se radi o vrijednim investicijama i dio te investicije odnosi se i na mjesto Gornje Plavnice.
– Nadam se da su mještani Gornjih Plavnica zadovoljni kao i predsjednik i članovi Vijeća Mjesnog odbora Gornje Plavnice. Nadam se da smo svi zajedno napravili dobar posao.

Što se tiče daljnjeg ulaganja, gradonačelnik je rekao da je za iduću godinu planirano ulaganje u Mjesne odbore bez komunalne infrastrukture preko pet milijuna kuna.
– Vjerujem u ono što je rekao ministar financija i predsjednik vlade da će dio novca biti namiren iz državnog proračuna. Pokazali smo građanima da držimo do naših obećanja, istaknuo je Korušec i dodao da će Grad Bjelovar i dalje ulagati u svoje Mjesne odbore.

Slobodan Žganjer, predsjednik Mjesnog odbora Gornje Plavnice zahvalio se gradu na ulaganjima.
– Gornje Plavnice imaju svake godine sve više stanovnika, a to je pokazatelj da se grad sve više razvija na ovu stranu i stoga je važno ulagati kako bi mještani imali bolje uvjete. Zahvalan sam gradu i mi ćemo dati sve od sebe da pomognemo s naše strane. Dok nije bilo mjesnog doma, nije bilo društvenih aktivnosti. Nalazili smo se po kućama i lokalima, da bi minimalno društveno djelovali. Ovdje imamo sve, škola je blizu, imamo Konjički klub Bjelovar, gdje jašu osobe s posebnim potrebama. Sada ćemo imati i dom koji će moći koristiti osobe s invaliditetom. Kada pogledamo unazad, bilo je teško, svakako smo se snalazili. Imamo nekoliko udruga, ali nismo imali prostora. Sada je to druga priča i mogu reći da smo jako zadovoljni s Gradom Bjelovarom i vjerujem da će se ta suradnja nastaviti, rekao je Slobodan Žganjer, predsjednik MO Gornje Plavnice.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.