Crosst.hr

Gradonačelnik Antun Korušec: Bjelovar je dao svoj stav o činu na Barutanu još 1997.

2017 3 gradbjelovarjosipzima 18

Nakon što su se tijekom jučerašnjeg dana po tom pitanju oglasili HSLS i HDZ, svoju izjavu dao je danas i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec

Ne stišavaju se reakcije nakon odluke Vlade Republike Srbije o podizanju spomenika u Beogradu majoru Milanu Tepiću, koji je odgovoran za dizanje u zrak vojnog skladišta na „Barutani“ 1991. godine. Nakon što su se tijekom jučerašnjeg dana po tom pitanju oglasili u ime HSLS-a saborski zastupnik Dario Hrebak s pismom ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Štiru, te Gradski ogranak HDZ-a Bjelovar, svoju izjavu je 7. ožujka dao i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec.

Građani grada Bjelovara, Grad Bjelovar i gradska uprava su o tom suludom činu dizanja Barutane u zrak dali svoj meritoran stav i svoje mišljenje kroz jednoglasno donošenje odluke na Gradskom vijeću Grada Bjelovara 1997. godine da se taj dan, odnosno 29. rujna, slavi kao Dan Grada Bjelovara. Od 2007. godine na taj dan obilježavamo i kao Dan bjelovarskih branitelja. Proslava je svake godine decentna, lijepa, emocionalna, puna uspomena na Domovinski rat s prikladnim porukama. Ako je Vlada Republike Srbije donesla odluku, onda na nju trebaju reagirati naša Vlada i Ministarstvo branitelja, i to jasno i decidirano. Grad Bjelovar je, kao što sam rekao, o tome već davno jasno dao svoj stav. Taj dan je u Bjelovaru prolivena krv, poginuli su bjelovarski branitelji na lokalitetu „Barutana“ pri eksploziji oko 170 tona eksploziva, jedan branitelj kod bivše vojarne „Božidar Adžija“, i pet civila. Krv je prolivena za slobodu Bjelovara ali i za slobodu Hrvatske. Od ideje da se napravi zlo i da se uništi grad rodila se iskra koja je zapalila slogu i zajedništvo u gradu i državi, čime smo pokazali da sami znamo uljuđeno i civilizirano urediti svoj život i svoju državu, rekao je gradonačelnik Antun Korušec.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.