Crosst.hr

Grad Garešnica i Dalmacija eko kreću u realizaciju mikroprojekata na lokalnoj razini

2016 10 garesnica 2

U petak, 14. rujna održan je sastanak sa predstavnicima Grada Garešnice i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija Eko koji su dobili financijska sredstva za provedbu mikroprojekata na lokalnoj razini u sklopu projekta LADDER.

U petak, 14. rujna održan je sastanak sa predstavnicima Grada Garešnice i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija Eko koji su dobili financijska sredstva za provedbu mikroprojekata na lokalnoj razini u sklopu projekta LADDER. Naime, do početka srpnja bile su otvorene prijave za financiranje projekata temeljenih na DEAR (Development Education and Awareness Rising) pristupu, odnosno pristupu kojemu je cilj osvijestiti građane o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva.

Nakon velikog broja pristiglih projektnih prijedloga, nacionalna je komisija odabrala najbolje projekte koji su u skladu s navedenim pristupom. Sljedeći korak bila je evaluacija projektnih prijedloga na europskoj razini gdje su predstavnici različitih organizacija civilnog društva odabrali dva najbolja koji će krenuti u realizaciju. U slučaju Hrvatske, radi se o projektima „The Recycling September in Natura 2000 area“ Grada Garešnice te „YEAH! – Youth employment in Agriculture and Health Promotion“ Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije.

U povodu toga, u petak je u prostorima Hrvatske zajednice županija održan sastanak kojemu su u ime Grada Garešnice nazočili gradonačelnik Velimir Žunac i stručna suradnica za poljoprivredu i EU fondove Tatjana Purkić, a u ime Udruge Dalmacija Eko viša savjetnica u Javnoj ustanovi za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije Jelena Petrov.

Osim što su se upoznali s cjelokupnom dokumentacijom potrebnom za provedbu mikro-projekata na lokalnoj razini potpisani su ugovori čime je i formalno započela provedba projekata Grada Garešnice i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija Eko.
Mikroprojekti na lokalnoj razini će se financirati i sljedeće godine kada će financijska sredstva za realizaciju dobiti tri projekta. Kao i ove godine, javni poziv biti će raspisan sredinom lipnja.

O projektu: EU projekt LADDER traje tri godine, a u njemu sudjeluje 26 partnera i 20 suradnika iz 18 zemalja članica EU i 17 zemalja koje nisu članice EU.

Projekt je utemeljen na DEAR pristupu koji zagovara obrazovanje o razvoju i podizanje svijesti. LADDER u središte stavlja lokalne vlasti kao glavne pokretače obrazovanja o razvoju i podizanja svijesti, odnosno DEAR pristupa. Cilj projekta jest osnažiti lokalne vlasti za njihovu ulogu u procesima održivog razvoja i postizanje aktivnog sudjelovanja građana kroz poticanje provedbe DEAR pristupa. Projekt se financira iz programa Europske komisije „Nedržavni akteri i lokalne vlasti za razvoj: podizanje svijesti javnosti o razvojnim problemima i promoviranje obrazovanja za razvoj u Europskoj uniji“. Ukupna vrijednost projekta je oko 4 milijuna eura, a Hrvatska zajednica županija sudjeluje s iznosom od oko 45 tisuća eura u tri godine.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.