Crosst.hr

GRAD BJELOVAR uvijek u pomoći svojim sugrađanima nastavlja financirati rad Pučke kuhinje

2017 2 bjelovar pucka 36

Grad Bjelovar je i ove godine potpisao Ugovor o dodjeli novca za troškove prehrane s Pučkom kuhinjom Župe svetoga Antuna Padovanskog

Grad Bjelovar je i ove godine potpisao Ugovor o dodjeli novca za troškove prehrane s Pučkom kuhinjom Župe svetoga Antuna Padovanskog.

Ugovor su 3. veljače u maloj vijećnici Grada Bjelovara potpisali gradonačelnik Antun Korušec i fra Tonio Vučemilović, gvardijan franjevačkog samostana.

Novcem osiguranim iz proračuna oko 60 korisnika bjelovarske Pučke kuhinje dnevno će dobiti jedan kuhani obrok.
– Rad našeg Caritasa i Pučke kuhinje ne oživi samo za velike blagdane, nego je on svakodnevan, a kroz odličnu suradnju s Gradom Bjelovarom skrbimo za najpotrebitije građane. Grad nas smatra bitnim partnerom u karitativnom djelovanju, i o tome govori i ovo potpisivanje Ugovora. Sredstva odlaze na rad naše pučke kuhinje koja radi već 12 godina. Prošle godine smo opremili našu kuhinju i zaposlili kuhara, tako da smo omogućili korištenje kuhinje većem broju korisnika. Grad nas financira sa 250.000 kuna, i uz sredstva Župe i donatora možemo organizirati normalan rad. Ovom prilikom zahvaljujem svim volonterima i dobročiniteljima, a nadasve upravo Gradu i njegovim čelnicima, rekao je fra Tonio Vučemilović.

Dijana Bertić Frančić rekla je kako je velika razlika u korištenju gotove hrane kako su ju nekad dopremali u pučku kuhinju, i kuhanja hrane kako to čine od polovice prošle godine. Novac je sada dostatan za dvadeset korisnika više, i za plaću kuharu koji je tamo zaposlen.
– Korisnicima smo omogućili i tuševe kako bi se imali gdje tuširati, i dodatne prostorije za pranje veša. To je bila zamisao naših voditelja i smatramo da je novac koji je od donatora u to uložen doista dobro utrošen. Predviđene su i spavaonice, ali još nisu osposobljene. Za svu dosadašnju pomoć želim zahvaliti svima koji su nam u tome pomogli, Gradu Bjelovaru koji uvijek pomaže, i ovim putem zahvaljujem i svim volonterima i voditeljima što svojim radom doprinose funkcioniranja Caritasa, dodala je Dijana Bertić Frančić.

– Izražavam svoje osobno zadovoljstvo i zahvalu pater Toniu što nastavljamo projekt koji je potreban građanima Bjelovara koji su se našli u situaciji da ne mogu živjeti bez ovakve pomoći. Hvala i gospođi Dijani Bertić Frančić koja sudjeluje već dugi niz godina u radu Caritasa. Projekt Pučke kuhinje i suradnja s Gradom Bjelovarom traje od 2004. godine, unutar kojeg je razdoblja Grad izdvojio ukupno 2 milijuna i 506 tisuća kuna. Time želim reći da smo svih ovih godina bili socijalno osjetljivi prema našim građanima, a ne da nas hvalim, i da sve institucije koje su mogle voditi Caritas vjerojatno to ne bi obavljale tako osjetljivo i s ljubavlju kao Caritas Župe svetog Antuna Padovanskog. U programu socijale Grada Bjelovara za 2017. godinu u proračunu je osigurano 4.121.000,00 kuna, među kojima su između ostalog i sufinanciranje i financiranje stanovanja, plaćanje računa, jednokratne pomoći, darivanje djece, i program novorođenog djeteta. Ova i brojna druga izdvajanja su nas smjestila u poziciju socijalno osjetljivog grada, te smo u 2016. od 128 gradova 11. u Hrvatskoj po visini izdvajanja novca za socijalu, a 1. među velikim gradovima koji imaju iznad 30.000 stanovnika. U Bjelovaru ne smije i neće biti gladno nijedno dijete, nijedna odrasla osoba kojoj je ta vrsta pomoći potrebna. Ti standardi su uspostavljeni i tako će i ostati. Moram reći, da nema divnih ljudi u Caritasu i u Župi svetog Antuna Padovanskog, ništa od ovog ne bi bilo u ovoj mjeri i na ovako human način moguće. Stoga vam svima hvala, i nastavit ćemo vam biti potpora, poručio je nazočnima gradonačelnik Antun Korušec uoči potpisivanja Ugovora.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.