20. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Grad Bjelovar predstavio “tax free” model za domaće i strane investitore, kojima će omogućiti komunalni doprinos, komunalnu naknadu i zemljište za jednu kunu

2017 gradpoduzetnici 551

Grad razmatra sve načine kako bi domaće i strane investitore maksimalno rasteretio plaćanja komunalne naknade i doprinosa te troškova zemljišta

 

Obzirom da Grad Bjelovar priprema nove mjere poticaja i potpora za privlačenje investitora na području grada Bjelovara, u srijedu 18. listopada u velikoj vijećnici Grada Bjelovara održana je radionica interaktivnog tipa s predstavnicima Agencije za investicije i konkurentnosti (AIK) iz Zagreba. Na radionici su sudjelovali poduzetnici, predstavnici Tehnološkog parka d.o.o. Bjelovar, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Bjelovar, predstavnici Grada Bjelovara, točnije pročelnici i službenici te  predstavnici Visoke tehničke škole Bjelovar. Teme radionice bile su “Pretpostavke  za  uspješnu  realizaciju  investicijskih  projekata  na  području  Grada Bjelovara”, “Poticaji za investicijske projekte (državna /lokalna razina)”, “Investicije kroz model JPP-a (priprema i provedba javnih projekata kombiniranjem europskih strukturnih i investicijskih fondova s javno-privatnim partnerstvom) – efikasniji i povoljniji način pripreme i provedbe javnih projekata. Radionica je bila namijenjena poduzetnicima s jasnim ciljem, kako poboljšati investicijsku klimu i konkurentnost poduzetnika na području grada Bjelovara.  2017 gradpoduzetnici 31

– Prije nekoliko tjedana smo najavili da želimo ići u smanjenje obaveza i otvaranju vrata Grada Bjelovara prema poduzetnicima. Niti jedan grad u RH neće omogućiti ono, što će Grad Bjelovar s 1. siječnjem 2018. učiniti za svoje poduzetnike. Danas smo okupili više od 50 najvećih bjelovarskih poduzetnika, jer sa njima želimo ostvariti interakciju. Moramo prvo vidjeti kako će oni reagirati na ovaj model koji ćemo im danas predstaviti i predložiti. S nama je i Agencija za investicije i konkurentnost, budući da te modele moramo uskladiti s postojećim zakonskim regulativama, koje nam na neki način omogućuju da skroz idemo u rasterećenje poduzetništva. Danas ćemo predstaviti “tax free” model, gdje ćemo svakom budućem investitoru koji želi doći na područje Bjelovara, investirati i otvoriti više od deset radnih mjesta, omogućiti komunalni doprinos i komunalnu naknadu za jednu kunu te zemljište praktički za jednu kunu. Istražili smo kakvo je stanje u drugim gradovima i saznali da nema grada koji poduzetnicima omogućuje tako nešto. Ovo će sigurno biti udarac na gradski proračun, ali računamo da ćemo kroz prireze, generiranje, otvaranje novih radnih mjesta podignuti zaposlenost u Bjelovaru, te da ćemo kroz idućih nekoliko godina kroz zaposlenost dobiti jedan drugi sekundarni efekt. Cilj nam je dobiti i neku investiciju izvan Bjelovara, a možda i izvan Hrvatske. Jučer smo primjerice bili u Varaždinu. Kada se ulazi prema gradu, imam osjećaj kao da sam na ulazu u Zagreb. Svugdje se nalaze nove hale, vidi se da taj poduzetnički dio raste. Našim pristupom, prema prema poduzetnicima želimo biti još više otvoreniji i svakako povoljniji. Više od toga ne ide i samo moramo vidjeti da li to sve u tolikoj mjeri  možemo i ostvariti. Ono što mi želimo je vrlo jasno, poduzetnike rasteretiti u potpunosti. Da li će to država dopustiti, vidjet ćemo ubrzo. Zanimljivo je da je zadnja prava investicija u Bjelovar došla negdje prije 12 godina, izjavio je gradonačelnik Dario Hrebak.

2017 gradpoduzetnici 12

Ovim potezom Grad Bjelovar želi poslati jasnu poruku, a to je da Bjelovar više nije niti dalje smije biti prepreka za nove, vrijedne investicije. Traba naglasiti kako do sada niti jedan grad u Hrvatskoj nije išao tako radikalno i agresivno prema privlačenju investitora na svoje područje. Drugi dio sastanka bio je radionica na temu javno – privatnog partnerstva, koje je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme poprimilo vrlo negativan prizvuk. Gradonačelnik Hrebak ipak smatra kako javno – privatno partnerstvo ne mora nužno biti lose. Prema njegovom mišljenju treba provesti analizu svih modela partnerstva i vidjeti koji je model najbolji izbor. Tendencija Hrvatske i Europske unije u budućnosti biti će poticanje javno – privatnog partnerstva. Mali mini projekt u tom smislu Bjelovar očekuje vrlo brzo, a riječ je o klizalištu koje će se nalaziti u centru grada. Na taj način istaknut će se odnos javnog i privatnog, što će biti dobar pokazatelj kako stvari funkcioniraju “na terenu”, odnosno u praksi.

2017 gradpoduzetnici 7

– Agencija za investicije i konkurentnost je Vladina agencija koja vodi brigu o ulagačima, pomaže investitorima u Republici Hrvatskoj. Danas ćemo poduzetnicima predstaviti mjere koje mogu koristiti iz Zakona o poticanju ulaganja, kada investiraju u bilo koju djelatnost koja je pokrivena spomenutim zakonom. S Gradom ćemo razgovarati o mogućnostima poticanja investicija koje Grad Bjelovar može ponuditi, kao i o privlačenju investicija u grad. Sve mjere koje Grad Bjelovar želi provesti moraju biti usklađene prema važećem zakonu i propisima. Grad sasvim sigurno, u nekom dijelu poduzetnike može osloboditi određenih nameta. Primjerice, jedan poduzetnik može primiti ograničeni iznos potpore. Prema jednom poduzetniku to je 200 tisuća eura. Međutim, Zakon o poticanju ulaganja omogućava potpore koje zavise o visini ulaganja. Ako je iznos ulaganja veći, ako je područje na kojem se ulaže manje razvijeno, iznosi potpore mogu varirati u postotocima. Teško je reći koliki taj iznos može biti. Zakon o poticanju ulaganja koji je sada na snazi je vrlo stimulativan za poduzetnike. Investitor po jednom zaposleniku može dobiti primjerice potporu između tri i devet tisuća eura potpore. Također, postoji i mogućnost da u slijedećih deset godina poduzetnik bude oslobođen PDV-a. Sve to ovisi o raznim segmentima i parametrima. Što se tiče zemljišta, ono do sada nije bilo uključeno u oblik potpore, ali nadolazećim izmjenama zakona zakup zemljišta također će biti mjera potpore. Što se tiče mjera, domaći i strani ulagači su u jednakom položaju, znači nema razlike, pojasnila je Božica Lapić, pomoćnica ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost te dodala kako u Hrvatskoj postoje jako dobri primjeri privlačenja investitora, odnosno firme koje su Hrvatsku prepoznale kao poželjnu destinaciju za rad i ulaganje. Osim na državi, puno toga “leži i na leđima” jedinica lokalne samouprave, koja poduzetnicima također treba izaći u susret, baš kako to namjerava učiniti i Grad Bjelovar.

 2017 gradpoduzetnici 79

– Ovakvi su zaokreti u politici Bjelovara, moram priznati sada viđeni po prvi puta. Takav stav treba pozdraviti i podržati. Kao što je gradonačelnik naglasio, Bjelovar već godinama nije imao veći investiciju. Ipak imamo dobre firme u građevinarstvu, niskogradnji, proizvodnji drveta, vafla i keksa, elektorinstalacijama, stočarstvu, proizvodnji jaja. Kada gledamo, manje više u svim smo se sektorima izdigli. Da li će se dogoditi neki veći pomace i hoće li doći do nekog većeg rasta, to je upitno. Gradonačelnik je spomenuo primjer Varaždina. Taj grad to sve intenzivno radi zadnjih 15 godina. Varaždin ipak ima neke druge preduvjete koje Bjelovar nema. Kod nas se jedno vrijeme nešto radilo, bilo je pomaka, ali nažalost dosta toga je stalo. Izolirani smo prometom i to je najveći nedostatak koji imamo. U Bjelovaru se sa razvojem gospodarskih zona trebalo krenuti davno prije. No, bolje ikad nego nikad, rekao je Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar.

2017 gradpoduzetnici 82

– Mislim da je sektor poljoprivrede za Bjelovar jedan od najvažnijih sektora. Sva ova nastojanja koja su zamišljena svakako su dobrodošla. Mene kao poduzetnika zanimaju samo konkurentnost i odgovornost, jer sve ove ideje bez dobre konkurentnosti neće dati rezultate. Koliko nama proizvodnih objekata stoji, upravo iz nedostatka konkurentnosti. Mediji nas u zadnje vrijeme izvještavaju kako u Hrvatsku dolaze proizvodi lošije kvalitete, nego što dolaze u primjerice Njemačku, Austiju i druge razvijenije zemlje. Zašto oni to mogu raditi? Upravo zato jer je država dozvolila taj pravilnik. Ukoliko Grad Bjelovar zaista pokrene ovaj program, mislim da se ne mora bojati zbog udarca na proračun. Neće se ništa izgubiti, samo se može dobti. Mi se svi zajedno za to moramo izboriti, poručio je predsjednik udruge za tov i uzgoj junadi Baby-Beef Toni Raič.

 • 2017_gradpoduzetnici_10
 • 2017_gradpoduzetnici_12
 • 2017_gradpoduzetnici_13
 • 2017_gradpoduzetnici_16
 • 2017_gradpoduzetnici_24
 • 2017_gradpoduzetnici_26
 • 2017_gradpoduzetnici_29
 • 2017_gradpoduzetnici_31
 • 2017_gradpoduzetnici_39
 • 2017_gradpoduzetnici_40
 • 2017_gradpoduzetnici_42
 • 2017_gradpoduzetnici_44
 • 2017_gradpoduzetnici_51
 • 2017_gradpoduzetnici_54
 • 2017_gradpoduzetnici_55
 • 2017_gradpoduzetnici_58
 • 2017_gradpoduzetnici_60
 • 2017_gradpoduzetnici_63
 • 2017_gradpoduzetnici_65
 • 2017_gradpoduzetnici_68
 • 2017_gradpoduzetnici_69
 • 2017_gradpoduzetnici_73
 • 2017_gradpoduzetnici_75
 • 2017_gradpoduzetnici_79
 • 2017_gradpoduzetnici_82

 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.