Crosst.hr

GRAD BJELOVAR ponovno uskače u pomoć gospodarstvenicima – Nove mjere za pomoć ugostiteljima vrijedne više od milijun kuna

2020 10 6 gradbjelovar1 61

Grad Bjelovar donio je nove mjere za pomoć lokalnim ugostiteljima o čemu je više riječi bilo na konferenciji za novinare u utorak 6. listopada u središnjem bjelovarskom parku na kojoj su bili prisutni predstavnici bjelovarskih ugostitelja.

Naime, na samom početku krize uzrokovane koronavirusom, još u ožujku Grad Bjelovar je među prvim gradovima u Hrvatskoj priskočio u pomoć gospodarstvenicima s mjerama teškim oko osam milijuna kuna. S obzirom da dolaze sve hladniji dani, a mjere koje najavljuje nacionalni Stožer civilne zaštite ne idu na ruku ugostiteljima, Grad je u dogovoru s njihovim predstavnicima odlučio dodatno pomoći u ovim teškim trenucima.

Jedna od glavnih mjera je ukidanje poreza na potrošnju, radi kojega se u gradsku blagajnu slijevalo oko 800 tisuća kuna na godinu. Uz to, Grad Bjelovar neće određeno vrijeme naplaćivati zauzimanje javne površine za ugostiteljske terase te će sufinancirati i grijalice za terase. Grad Bjelovar te će mjere stajati više od milijun kuna.

2020 10 6 gradbjelovar1 78 1

 

– Kada smo donijeli prvi set mjera, mnogi su nam rekli da smo ludi. Grad Bjelovar smatra da ćemo svi postati beskorisni, ukoliko nam propadne ono najvažnije, a to je gospodarstvo, odnosno poduzetništvo. Danas se nalazimo u situaciji u kojoj je ugostiteljstvo praktički na izdisaju i zbog toga ugostiteljima želimo dati podršku koliko god to trenutno možemo. Do 30. lipnja slijedeće godine niti jedan ugostitelj u Bjelovaru neće morati plaćati naknadu za gradsku terasu. Također, spremni smo do iznosa od tri tisuće kuna po jednom ugostitelju sufinancirati nabavku grijalica kako bi bjelovarski ugostitelji cijelu zimu držali terase. Sve terase kojima smo omogućili dodatno širenje, do daljnjega će funkcionirati na taj način. Još jedna mjera je izuzetno bitna, a to je ukidanje poreza na potrošnju. Svjestan sam da sve ove mjere neće biti dovoljne za totalni opstanak, no njih smo donijeli iskreno i od srca, u nadi da će u jednom dijelu ipak smanjiti problematiku kod ugostitelja. Za sve gradske manifestacije tijekom slijedeće godine, Grad Bjelovar će bjelovarskim ugostiteljima i lokalnim OPG-ovima smanjiti iznos naknade za 50 posto, za korištenje štandova, kućica i šankova. Sve ostale gradove pozivam da se također uključe u proces spašavanja svojih ugostitelja. Bjelovar je jedan od svega dva ili tri grada u Hrvatskoj koji imaju najveći broj kafića po borju stanovnika. Moram istaknuti da mi je drago vidjeti da postoji jasan dijalog između ugostitelja, lokalne samouprave, Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Vrlo sam zadovoljan brzinom reakcije Vlade RH u prvom valu pandemije, a vjerujem da će i daljnji koraci biti dobri. Ustrajat ću u ostvarenju svojih prijedloga i zahtjeva. Prilično sam siguran da do ponovnog zatvaranja države neće doći, već da će Hrvatska napraviti svoj vlastiti model. Ono što rade Češka, Francuska, Irska i Španjolska je ponovni povratak u lockdown. Mislim da smo dovoljno pametni, disciplinirani i razumni da tako nešto izbjegnemo, istaknuo bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak.

Porez na potrošnju do sada je iznosi tri posto, a više se neće naplaćivati čim prođe zakonski potrebna procedura koja podrazumijeva 30 dana javnoga savjetovanja te Odluku Gradskoga vijeća. Za sufinanciranje terasa će biti raspisan Javni poziv u prvom kvartalu 2021. godine, nakon razmatranja i donošenja Odluke na Gradskome vijeću. Rebalansom Proračuna za to će se osigurati ukupno 80 tisuća kuna.

– Jedino sa ovakvim potezima i mjerama možemo vjerovati da će ugostitelji preživjeti ovo teško razdoblje. Moramo imati model uz koji možemo sačuvati sva radna mjesta na što apeliramo od samog početka. Bez toga neće biti ni naših gradova. Puno toga će izgubiti smisao života i svakodnevice. Grad Bjelovar to prepoznao i zaista je pohvalno da ne reže granu na kojoj sjedi. Do prvog svibnja slijedeće godine ugostitelji će biti na velikim mukama. Što se tiče nošenja maski u ugostiteljskim objektima, one će se morati nositi pri samom ulasku i izlasku, tijekom kretanja po prostoru i pri odlasku na toalet. Za vrijeme sjedenja za stolom, maske gosti neće morati nositi, otkrio je Marin Medak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja RH.

– Sve navedene mjere nisu velike, ali one ljudima daju nadu za opstanak i zadržavanje radnika. Biti poduzetnik u Hrvatskoj nije nimalo lako, no na nivou grada i županije se vide jako dobri koraci prema naprijed. To je rezultat dobre politike koju je Grad Bjelovar počeo primjenjivati. Mi očekujemo pomoć Vlade RH i za poljoprivrednike, kao i za proizvođače. Cijela ova situacija jako teško pada svima koji se nalaze u raznim granama gospodarstva i poduzetništva. Ako se na to ne reagira odmah sada, biti ćemo u velikim problemima. Po tom pitanju nisam preveliki optimist, rekao je Jakov Ćorić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Bjelovar.

– Poznato je da Grad Bjelovar dugi niz godina dobro surađuje sa Obrtničkom komorom, pa to i domaćim ugostiteljima. Još bolja komunikacija i suradnja ostvarena je dolaskom Darija Hrebaka na mjesto gradonačelnika. Politika koju Grad Bjelovar provodi, sada donosi puno veće mogućnosti. Prošle godine smo imali sto obrta više nego što je to bilo 2018. godine. Ove godine imamo 30 obrta više, od čega se 19 odnosi na Bjelovar. Dakle, porast vidimo i dalje, ali u manjem obimu, što je i razumljivo, s obzirom na krizu koja sada vlada. Ukidanje poreza na potrošnju za ugostitelje je predloženo još prije dosta godina, a do realizacije je došlo tek sada. Taj potez nas jako raduje, rekao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_61
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_39
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_51
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_48
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_58
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_66
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_73
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_76
 • 2020_10_6_gradbjelovar1_81

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.