Crosst.hr

GRAD BJELOVAR: Pomoć žrtvama obiteljskog nasilja putem projekta SIGURNA KUĆA

2020 12 28 projekti 28

U posljednje tri godine Grad Bjelovar povukao je novac iz europskih fondova za projekte vrijedne oko 150 milijuna kuna. Jedan od njih je i projekt „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ čija je vrijednost 1.496.675,55 kuna, a za koji je Europski socijalni fond odobrio financiranje u stopostotnom iznosu.

U ponedjeljak 28. prosinca u dvorištu Gradske uprave na uvodnoj konferenciji za novinare bilo je više riječi o ovom projektu koji će se provoditi tijekom 24 mjeseca i to na razini četiri županije. Nositelj projekta je Grad Bjelovar.

– Projektom “Sigurna kuća – podizanje  kvalitete  psihosocijalne podrške i boravka” bit će podignuta razina psihosocijalne podrške i kvalitete usluga koje imamo prema osobama kojima takav oblik podrške jako puno znači, dakle žrtvama obiteljskog nasilja. Mislim da sa milijun i pol kuna možemo učiniti puno toga. Ugrožene skupine, odnosno žene koje su doživjele neki oblik obiteljskog nasilja moraju biti zaštićene. Hvala svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta. Vjerujem da ćemo kroz financiranje iz Europskog socijalnog fonda napraviti dobar rezultat. U suprotnom, Grad Bjelovar iz svog proračuna ne bi mogao izdvojiti tako velik iznos, rekao je bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak.

Na ovaj način počinje uspostava novog modela pomoći žrtvama obiteljskom nasilja na području četiri kontinentalne županije u suradnji sa partnerskim udrugama, Iris iz Bjelovarsko – bilogorske županije, Hera iz Koprivničko – križevačke, Delfin iz Požeško – slavonske te SOS iz Virovitičko – podravske županije. Riječ je o modelu kojim će biti uspostavljen inovativan pristup podrške ciljanoj skupini projekta, točnije razvojem postojećih usluga i implementacijom novih usluga psihosocijalne pomoći za žrtve obiteljskog nasilja i osvještavanjem javnosti o potrebama žrtava obiteljskog nasilja, jačanjem  stručnih kapaciteta partnera kroz supervizije i osposobljavanje za povećanje kvalitete pružanja usluga žrtvama obiteljskog nasilja, kao i unaprjeđenje kvalitete usluga psihosocijalne podrške i rada udruga kroz nabavu opreme i adaptaciju prostora.

2020 12 28 projekti 36

– Projekt se već provodi nekoliko posljednjih mjeseci, a trajat će do travnja 2022. godine. Kroz projektne aktivnosti namjeravamo uključiti 180 osoba iz ugroženih skupina. U tu brojku se ubrajaju bivše i buduće korisnice, ali i 16 počinitelja nasilja koji trebaju proći određene psihosocijalne tretmane. Dodatno ćemo raditi i na senzibilizaciji ove jako važne teme koja je u našem društvu još uvijek nedovoljno zastupljena. Pred nama su tako različite kampanje, okrugli stolovi, obilježavanje Nacionalnog dana borbe nasilja nad ženama. Također, jedan od ciljeva je ojačati partnersku suradnju između udruga, učiti i uspostaviti još bolju sigurnost te podršku za naše korisnike. Pripremamo i uvođenje SOS telefonske linije, tako da će i taj dio biti dodatno na usluzi svima onima koji su u potrebi. Važno je naglasiti da zajedničkim snagama idemo u smjeru poboljšanja usluge Sigurne kuće u Bjelovaru, pojasnila je voditeljica projekta Andrea Novaković, ispred tvrtke BDC koja je ujedno i koordinator projekta.  

Visok broj slučajeva nasilja u obitelji, prema podacima Ministarstva pravosuđa u Republici Hrvatskoj u 2018. godini za prekršajna djela nasilja u obitelji okrivljeno je 9 646 osoba, od čega 7 864 muškaraca i 2 188 žena, što ukazuje na problem nedovoljne razvijene  psihosocijalne podrške žrtvama te na nedostatnost socijalnih usluga upravo na lokalnoj razini.

2020 12 28 projekti 41

– Osnovna aktivnost naše udruge su SOS telefoni i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja. SOS telefon djeluje 18 godina i osnovan je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Dakle, u ovom dijelu imamo itekako puno iskustva. Smisao predstavljenog projekta je jedan vid međuresorne suradnje i to kroz institucionalni sustav. U Hrvatskoj postoji još šest županija koje nemaju Sigurnu kuću, tako da će ovaj projekt sasvim sigurno doprinijeti organiziranju i poticanju otvaranja skloništa. Udurga Hera je također u postupku osnivanja Sigurne kuće na području Koprivničko – križevačke županije. Mi moramo provoditi usluge za koje se pokazuje potreba, istaknula je Marina Švagelj Jašić, koordinatorica Udruge Hera iz Križevaca.

U superviziju, stručne edukacije i kreativne radionice projekta bit će uključeno 20 stručnjaka i djelatnika skloništa koji pružaju izravnu pomoć i podršku žrtvama obiteljskog nasilja, a bit će osposobljeno i 12 volontera za savjetovališta. U elementu jačanja stručnih kapaciteta, projektom je predviđena razmjena iskustva s kolegama iz Austrije i Slovenije. Kampanja senzibiliziranja  javnosti o problematici obiteljskog nasilja provodit će se organizacijom okruglih  stolova u svakoj od četiri županije, radijskim emisijama te kontinuiranim objavama o aktivnostima projekta u medijima. Također, bit će izrađen i javnosti predstavljen Vodič za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja.

2020 12 28 projekti 46

– Na godišnjoj razini imamo oko 70 osoba kojima u Sigurnoj kući pružamo pomoć i podršku. Prostorije su dosta istrošene jer se u njima posljednih 13 godine odvija nečiji život. Pored poboljšanja međusobne suradnje, velika nam je motivacija uređenje prostorija u skloništu kako bi boravak naših korisnika bio kvalitetniji i bolji. Najvažnija adaptacija biti će vezana za kupaonicu koja nije renovirana od 2007. godine. U cijelu ovu priču smo krenuli sa željom da se podržavamo, povežemo i učimo jedni od drugih, rekla je voditeljica Sigurne kuće Bjelovar i Udruge Iris iz Bjelovara, Iskrica Strčić.

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.