27. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Grad Bjelovar osigurao treću godinu pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju

3. Godina projekta „SINERGIJOM DO USPJEŠNE ZAJEDNICE“

Grad Bjelovar osigurao 35 pomoćnika u nastavi i 2 stručno-komunikacijska posrednika za 39 učenika

U dvorani Visoke tehničke škole Bjelovar u srijedu, 15. veljače održana je uvodna konferencija projekta „Sinergijom do uspješne zajednice“. Radi se o projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda kojim je Grad Bjelovar osigurao treću godinu zaredom pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Konferenciji su nazočili zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković, pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode Mirela Bašić, te predstavnici partnera u projektu, ravnateljica II. Osnovne škole Bjelovar Davorka Bačeković-Mitrović i ravnatelj IV. Osnovne škole Nikola Margetić.

– Mi smo u ovom projektu dvaput godišnje obavezni informirati javnost o svojim aktivnostima kroz projekt. Grad Bjelovar skrbi o ukupnom školstvu tako da financiramo predškolski odgoj, pet osnovnih škola, Visoku tehničku školu i sufinanciramo studij ekonomije Ekonomskog fakulteta iz Rijeke, a u 2017. godini za to planiramo izdvojiti ukupno nešto više od 30 milijuna kuna. Osim redovnog rada škola financiramo i projekte naših škola, a kako bismo poboljšali standard obrazovanja prijavljujemo se i na projekte Europske unije. Jedan od njih je i projekt „Sinergijom do uspješne zajednice“. Prethodnih godina smo osiguravali na različite načine pomoćnike u nastavi, a pred tri godine počinjemo s prijavom na Europski fond gdje iz godine u godinu osiguravamo sve veći broj pomoćnika. Ove godine osigurali smo 35 pomoćnika u nastavi i 2 stručno-komunikacijska posrednika za 39 učenika. Vrijednost ovog projekta je 1.837.000,00 kuna, od čega 1.688.000,00 kuna dobivamo od Socijalnog fonda, rekla je zamjenica Lidija Novosel.

Cilj projekta je inkluzivno obrazovanje učenika, razvijanje empatije kod ostale djece, poboljšanje obrazovnog uspjeha kod djece s teškoćama u razvoju i ostvarenje njihovog punog potencijala, te pomoć u radu učiteljima -zapošljavanjem osoba koje su se prethodno nalazile na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Grad ovdje ima ulogu davanja stručno-tehničke podrške, kako je rekla zamjenica Novosel, i zbog toga je zahvalila svim partnerima u projektu odnosno osnovnim školama i njihovim zaposlenicima na dobroj suradnji u ostvarenju ovog projekta.

– II. Osnovna škola je u ovom projektu od prve godine otkako je Grad odlučio krenuti s financiranjem projekta iz europskog fonda. Imamo osam pomoćnika u nastavi koji su doista već postali dio našeg kolektiva, jer tijekom godina nastojali smo zbog navika djece i prema zahtjevima roditelja zaposliti iste asistente. Oni su doista dragocjena pomoć našim učiteljima, ali pomažu i učenicima u socijalizaciji, te se stoga nadam i nastavku ove uspješne suradnje. Zahvalni smo Gradu Bjelovaru što nas prate u ovom projektu, ali i ostalim našim projektima, rekla je u ime osnovnih škola ravnateljica II. Osnovne škole Davorka Bačeković-Mitrović.

Sonja Ištvanović, stručno-komunikacijska posrednica, rekla je kako je posrednicima i pomoćnicima također lakše raditi s istom djecom duže vremena, puno im to znači, te joj je drago što je moguće uzeti to u obzir pri zapošljavanju unutar projekta.
-Kad se susrećem sa svojim kolegama vidim da su to sve ljudi koji su se unijeli u taj posao i zadovoljni su njime. Kad se susretnemo razgovaramo o našoj djeci s kojom radimo, i mi zajedno s njima rastemo i na osobnom polju. Prošli smo edukaciju koja nam je omogućila da što bolje pomognemo djeci, ali često smo im i psihološka pomoć. Moram naglasiti i da je suradnja između učitelja i ostatka stručne službe i nas asistenata zaista izuzetno dobra. Pomažemo jedni drugima, surađujemo i savjetujemo se, i mislim da ovaj projekt treba nastaviti na bilo koji način, poručila je Sonja Ištvanović.

S tim se složila i Adriana Krog, učenica 7. razreda koja je korisnica projekta.
– Moja asistentica Mihaela Sokolović je stvarno dobra, i ne bih je dala za ništa na svijetu. Trpi moje suze, sve mi pomaže, i tu je uz mene. Kao druga majka mi je, a ponekad se s njom slažem i bolje nego s majkom. Pomaže mi u savladavanju gradiva koje je sada već teže s obzirom da sad idem u 7. razredu i imam više predmeta, i tu su kemija i fizika. Učitelji su jako dobri prema meni i mojoj asistentici, i uvijek mi izađu u susret, objasnila je Adriana Krog.

Povezani članci

newsend_hgk