Crosst.hr

Grad Bjelovar – Osigurani školski obroci za 496 djece

2016 09 bjelovar djeca 70

U Ministarstvu socijalne politike i mladih u Zagrebu potpisan je ugovor vezan uz projekt – Djetinjstvo bez gladi financiran od strane Fonda europske pomoći za najpotrebitije

„Djetinjstvo bez gladi“ projekt je kojim se osiguravaju školski obroci djeci koja si ih ne mogu priuštiti. Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a njime će se osigurati obroci za 496 djece na području Grada Bjelovara. Ugovor je s Ministarstvom socijalne politike i mladih 29. kolovoza potpisao gradonačelnik Antun Korušec, a na tiskovnoj konferenciji 7.rujna u maloj vijećnici Grada Bjelovara sa suradnicima i zamjenicama o tome je obavijestio javnost. Partneri u projektu su sve osnovne škole Bjelovara, čiji su ravnatelji također nazočili tiskovnoj konferenciji.
-Grad Bjelovar je kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva za razvoj odabrao razvoj odgoja i obrazovanja na svom području. Kao potvrda stoji i proračunska brojka za 2016. godinu, u kojoj se za obrazovanje planira utrošiti 36.672.000,00 kuna, što je 25,5% proračuna. Osim toga javljamo se i na razne natječaje i javne pozive, te smo ostvarili sredstva za sufinanciranje obnove škola, te za zapošljavanje pomoćnika u nastavi. Jedan od natječaja bio je i navedeni za osiguravanje školskih obroka. Mislim da ćemo na taj način osim djeci pomoći i školama i roditeljima u školovanju djece. Dosad smo iz svojih prihoda osigurali prehranu za 164 učenika čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade. Godišnje je to iznosilo 185.000,00 kuna. Prošle školske godine nismo se mogli javiti na natječaj, ali smo kao partner Udruzi tjelesnih invalida sudjelovali u projektu „Smanjimo nejednakosti“ unutar kojeg se osigurala prehrana za još 221 učenika. Ove godine prijavili smo se na natječaj u partnerskom odnosu sa svih pet osnovnih škola, i za prijavljenih 496 djece osigurano je 637.000,00 kuna – rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Škole su definirale uvjete, te tako osigurane obroke dobivaju djeca čiji roditelji imaju stalnu minimalnu zajamčenu naknadu, djeca dugotrajno nezaposlenih roditelja, djeca višečlanih obitelji, djeca samohranih roditelja, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca koja pripadaju skupini relativno siromašnih obitelji. Ukoliko se tijekom godine pokaže potreba za osiguranjem dodatnih obroka, Grad će osigurati i ta sredstva. Koliko takva pomoć znači školi i učenicima rekla je ravnateljica III. Osnovne škole Bjelovar Goranka Preskočil.
-Zahvaljujem se Gradu Bjelovaru i voditeljici projekta Andrei Posarić u ime svih bjelovarskih škola, i nadasve u ime djece i njihovih roditelja. U našoj školi nažalost pojavila se potreba za 67 obroka više no što je bilo osigurano prošle godine. To su uglavnom djeca roditelja koji su nezaposleni i relativno siromašni. Nadam se da ćemo ovaj projekt uspješno provesti. On će iziskivati dosta posla u školama, ali imamo izvrsnu suradnju s Gradom Bjelovarom i neće biti problema za provođenje projekta – rekla je ravnateljica Goranka Preskočil.

Nakon predstavljanja projekta, gradonačelnik Antun Korušec potpisao je i sporazume s ravnateljima pet bjelovarskih osnovnih škola.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.