Crosst.hr

Grad Bjelovar: Najavljeno postepeno skidanje prireza, sada je smanjen s 12 na 9 posto

2019 grad prirez 3

U srijedu 9. siječnja je u Bjelovaru održana konferencija za novinare na kojoj je bjelovarski gradonačelnik zajedno s koalicijskim partnerima najavio snižavanje prireza s 12 na 9 posto.

Za prave odluke najbolji je početak godine što je potvrdio i gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare vezanoj za smanjenje prireza.

– Htjeli smo vidjeti kako će završiti 2018. i kao što smo tvrdili, Grad će završiti godinu u jednom blagom plusu. Sjetite se da je Gradsko vijeće odobrilo podizanje kredita kako bi nadomjestili ona sredstva koja nisu stigla od države. Međutim, veliki dio sredstava je uplaćen, drugi dio očekujemo idućeg tjedna. Možemo biti zadovoljni kako je i na koji  način Grad Bjelovar završio godinu, naglasio je Hrebak i nastavio:

–  Kada smo vidjeli kako se puni proračun, a potaknuti optimizmom s državne razine, odlučili smo, iako imamo dosta europskih projekata, da treba napraviti hrabre poteze kako bismo svi zajedno dali svoj obol ovom jačanju gospodarstva na području Hrvatske. Prvi preliminarni podaci kažu da se gospodarstvo Grada Bjelovara oporavlja brže nego što se je to očekivalo, brže i od nekih drugih gradova. Prihod nam se je povećao i što kroz porez kroz dohodak, što kroz neke druge poreze gdje se vidi da je gospodarska aktivnost na području Grada Bjelovara jača nego zadnjih nekoliko godina. Iako nam je proračun nategnut, mi smo odlučili da idemo korak dalje, i znate i sami da sam često bio putem društvenih mreža pozvan, da idemo u skidanje prireza. Naš koalicijski sporazum nije uključivao skidanje prireza, međutim mi smo prije 6 mjeseci rekli da smo gotovo 80%  našeg koalicijskog sporazuma ispunili i da bi trebalo razmišljati o tome da napravimo novi koalicijski sporazum proširen s novim projektima koje će naša koalicijska vlast odraditi do kraja mandata. Idemo postepenim skidanjem prireza, da vidimo kako će se puniti proračun tijekom 2019. godine, idemo u skidanje prireza za 25%, odnosno 3% poena, rekao je gradonačelnik i nastavio:

– Zašto ne više; rastegnuti smo što se tiče europskih sredstava, treba to sve izbalansirati. Smatram da trebamo biti hrabri i odvažni, ali naravno da ćemo tijekom ove godine dalje rasterećivati gradsku upravu, dalje smanjivati njene troškove – smanjivati troškove plaća, broj zaposlenika. Naravno da će smanjenje prireza dugoročno možda značiti još dodatnu gospodarsku aktivnost na području Grada i još bolje punjenje proračuna; i to je ono čemu se mi svi nadamo. Od 2001. se prirez u Bjelovaru nije ni smanjivao niti dizao-nije se ni mogao dizati jer je maksimalan koji zakon dopušta, dakle 12%. Ukupni prirez u 2018. godini je iznosio preko 10 milijuna kuna, što bi značilo da će ovo koštati gradsku blagajnu negdje 2,5 milijuna kuna, ako se doista provede u 2019. godini.

Na nekoj prosječnoj plaći od 4 tisuće i 106 kuna, ispada da bi građanima bila veća plaća za nekih 13 kuna; to nije puno i to je pod uvjetom da se prirez ukine u potpunosti, rekao je Hrebak.  

U ime koalicijskog partnera HDZ-a, Ante Topalović je rekao:

– Prirez je iznimno bitan prihod Grada Bjelovara i velik dio proračuna Grada, na drugu stranu; naši sugrađani baš i neće osjetiti ovu mjeru, ali to je isto jedan pozitivan pomak prema tome da naši sugrađani imaju ipak ponešto veću plaću. Jednim dijelom rastu gradski prihodi i kroz taj prirez, ali i kroz druge porezne aspekte koje Grad Bjelovar dobiva. Prosječna plaća u Gradu Bjelovaru je od 2017. do 2018. porasla, tako da će i taj iznos prireza biti nešto veći jer prirez ne raste proporcionalno linearno nego eksponencijalno, kako raste i plaća. Nadam se da je to jedna od kapi u moru koja će možda biti dovoljna da i naši sugrađani više razmišljaju o tome da je doista Bjelovar grad u kojem se isplati ostati živjeti i osnovati svoju obitelj. Ono što je važno spomenuti; mi smo ove godine planirali financirati udžbenike, kako sada stvari stoje, zahvaljujući Vladi gospodina Plenkovića koja je predložila proračun za ovu godinu, očito je da će udžbenici za osnovnoškolce biti financirani na drugi način, kroz drugi model.

U ime ABB-a, Zdenka Henc je istaknula:

– Svi znamo kada je prirez uveden, da je to bilo upravo sa svrhom da se izgradi infrastruktura u gradu Bjelovaru, ono što nismo mogli iz nekih drugih izvora. Obzirom da su se sada stvorili uvjeti gdje možemo ta sredstva povući iz drugih izvora, donijeli smo odluku za smanjenjem prireza. To je samo prvi korak, međutim svaki korak koji je pozitivan i koji povećava standard građana je za pozdraviti. Želim naglasiti da to nije ono gdje ćemo stati; ići ćemo i dalje pa ćemo vidjeti kako će nam se proračun puniti, tako ćemo i donositi odluke.

U ime HSS-a, Valna Bastijančić Erjavec je kazala:

– Sve ove mjere koje kroz godinu i pol našeg mandata provodimo je zapravo u cilju da grad Bjelovar bude grad po mjeri čovjeka. Sva ona ulaganja u vrtiće, škole, visoko školstvo, u prostore za igranje i druženje mladih i djece, od mogućnosti povećavanja zapošljavanja, od projekta tax free; sve su ovo naši glavni ciljevi, naglasila je zamjenica Bastijančić Erjavec.

 

Vezano za ovu temu, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić je dodao:

– Vrlo nam je važno slušati mišljenja građana grada Bjelovara, njihova razmišljanja, i kao i svaki put do sada smo to uzeli u obzir i kanimo to provesti u djelo. Od 2014. do 2018. godine, povećanje zaposlenosti je za 600 djelatnika više, Grad Bjelovar prijavio je europske fondove u visini od 136 milijuna kuna, privatne investicije u 2018. godini od strane gospodarstvenika su više od 100 milijuna eura. Sve su ovo preduvjeti koji su stvoreni da bi mogli donijeti ovu odluku za skidanje prireza za 25%. Ovo je jedna dobra odluka, slušat ćemo mišljenja građana i dalje ih provoditi, poručio je zamjenik Brajdić.

Za sam kraj, gradonačelnik je zaključio:

–  Grad Bjelovar zajedno s koalicijskim partnerima radi sve da bi bio daleko prepoznatljiviji, diferincirajući se od svih drugih gradova; kako bi neki poduzetnik prepoznao sva ta naša nastojanja, od digitalizacije, zadržavanja ljudi, smanjenja cijena vrtića… sve ovo što smo radili praktički godinu i pol dana, sve ima za cilj da se Bjelovar pokaže kao gradi koji radi drukčije i kojim se upravlja drukčije. Bjelovar je grad koji nema afera u smislu gradske uprave i koalicijskih partnera.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.