Crosst.hr

Grad Bjelovar kao poslodavac kroz Program javnih radova zaposlio još 20 osoba

2016 08 javniradovi 55

Program javnih radova – radom za zajednicu i sebe

U četvrtak 1. rujna, u Gradu Bjelovaru potpisani su ugovori sa radnicima koji su odabrani putem natječaja u Programu javnih radova. Ugovori su potpisani na određeno vrijeme i riječ je o 20 osoba koje će obavljati različite pomoćne poslove poput održavanja stolarije, čišćenja okoliša ili soboslikarskih radova. Sve poslove obavljat će u gradskim mjesnim odborima, odnosno iz mjesta kojeg dolaze, pa tako neće biti potrebe za putnim troškovima.

Više o tome rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, istaknuvši da će Grad Bjelovar uručiti potpisane ugovore o radu u Programu javnih radova, a riječ je o pomoćnim poslovima u održavanju objekata, Domova mjesnih odbora, parkova, te ostalih zelenih površina oko mjesnog odbora.
-Ovdje je 20 osoba koje su odabrane putem natječaja u Programu javnih radova. Mislim da smo napravili dobru i korisnu stvar gdje će ovih dvadeset ljudi raditi na određeno vrijeme, točnije tri mjeseca. Postoji mogućnost da se ovi ugovori produže još tri mjeseca, ali to ćemo vidjeti jer to ne ovisi o Gradu Bjelovaru i PU Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Bjelovaru. Sad smo napravili što smo mogli, rekao je gradonačelnik i nastavio da će plaća biti 2.400 kuna neto, te da je Grad Bjelovar preuzeo na sebe obvezu financiranja edukacije, zaštite na radu, zaštite od požara, nabavu potrošnog materijala, i sve drugo što je potrebno kako bi radnici mogli raditi bez ikakvih problema.

Gradonačelnik je zaželio svima uspješan rad, naglasivši da mu je drago da što će biti zaposleni barem na tri mjeseca jer će na taj način riješiti neke od svojih egzistencijalnih problema.

O poziciji Grada Bjelovara kada je riječ o Programu javnih radova, gradonačelnik je istaknuo da se Grad Bjelovar prijavio na prvi otvoreni Program javnih radova Vlade Republike Hrvatske već 2009. godine
-Riječ je o Programu koji Vlada Republike Hrvatske provodi putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a Grad Bjelovar se tu pojavljuje kao poslodavac. Od 2009. godine uključeni smo u Program i do današenjeg dana sa novih 20 potpisanih ugovora zaposlili smo 681 osobu. Trenutno u gradu Bjelovaru traje jedan drugi program, a riječ je o Programu u kući kroz koji je zaposleno šest žena. Ovaj program traje šest mjeseci i zaposlene osobe se brinu o 42 korisnika. Također, moram naglasiti da se kroz navedene programe zapošljavaju dugotrajno nezaposleni branitelji, štićenici Sigurne kuće, žrtve obiteljskog nasilja, ovisnici-apstinenti, Romi, osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene žene i muškasrci te osobe starije od pedeset godina. To su kategorije koje ulaze u ovaj Program i kojima je neophodan posao, naglasio je gradonačelnik Korušec.

Novim zaposlenicima kroz Program javnih radova obratila se i Ruža Hrga, predstojnica Zavoda za zapošljavanje PU Bjelovar.
-Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Bjelovar već dugi niz godina dobro surađuje s Gradom Bjelovarom, a dokaz je i današnje uručenje ugovora novim radnicima. Kao što znate, ovu mjeru provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje i namijenjena je posebnim skupinama nezaposlenih osoba o kojima je gradonačelnik već govorio. Ovaj Program javnih radova se financira iz Eurospkih socijalnih fondova i kao što vidite mjere aktivne politike se nastavljaju, kazala je Hrga i zamolila djelatnike po ovom programu da izvrašavaju svoje zadatke jer Zavod za zapošljavanje će raditi kontrole.
Nove djelatnike u Programu javnih radova pozdravila je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara Vanja Posavac, a nakon toga je gradonačelnik Antun Korušec uručio potpisane ugovore.

Posao kroz Program Javnih radova dobila je i Biserka Lukman iz Patkovca.
-Sretna sam što ću konačno početi raditi. Radila sam 19 godina u INI i ostala sam bez posla. Sada sam već dvije godine na Zavodu za zapošljavanje. Posla nema, u mirovinu ne mogu jer nemam dovoljno ni godina starosti, a ni radnog staža. Živim u Patkovcu, suprug se bavi poljoprivredom i od toga preživljavamo. Sada ću raditi oko uređenja mjesnog doma u Patkovcu i zaista se veselim tome.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.