Crosst.hr

Grad Bjelovar dodijelio 32 stipendije za studente akademske godine 2016./2017.

2017 1 stpendije2017 22

Grad Bjelovar trenutno stipendira 31 „starog“ studenta te, uz 32 novih studenata, u Proračunu Grada Bjelovara za 2017. godinu osigurano je 450.000,00 kuna za ukupno 63 stipendije

U srijedu, 4. siječnja 2017. godine u Gradu Bjelovaru potpisani su ugovori sa 32 studenta koja su ostvarila pravo na stipendiju Grada Bjelovara temeljem provedenog natječaja. Ugovore sa studentima potpisao je gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec.

Naime, riječ je o nova 32 studenta koja su ostvarila pravo na korištenje stipendije Grada Bjelovara. Stipendija iznosi 800,00 kuna mjesečno i primat će je deset mjeseci u godini.

Grad Bjelovar trenutno stipendira 31 „starog“ studenta te, uz 32 novih studenata, u Proračunu Grada Bjelovara za 2017. godinu osigurano je 450.000,00 kuna za ukupno 63 stipendije.

Osim za stipendije Grad je osigurao i 300.000,00 kuna za studentske kredite za podmirenje kamata odobrenog kredita za vrijeme dok korisnik redovito upisuje narednu godinu te godinu dana nakon stjecanja apsolventskog statusa korisnika.

Tako je u Proračunu Grada Bjelovara u 2017. godini osigurano 750.000,00 kuna za stipendije i kredite.

Više o tome rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, istaknuvši da Grad Bjelovar već duži niz godina stipendira studente koji žive na području grada.
– Temelj za realizaciju stipendija na području grada Bjelovara je pravilnik o stipendiranju studenata na području grada, a to znači da nema nikakvo diskreciono pravo gradonačelnika ili dodjela stipendija mimo kriterija. Sve je utemeljeno na pravilniku prema kojem vrednujemo i bodujemo sljedeće parametre: uspjeh u školi, socijalni status, godina studiranja, samohrani roditelj, deficitarno zanimanje, izvan nastavne aktivnosti ili laureati na natjecanjima. Dakle, to je jedna kompletna slika koja daje određeni broj bodova i prema kojoj se određuje mjesto na rang lista potencijalnih kandidata za dodjelu stipendija. Sve je objektivno i vrlo utemeljeno. Svaki podnositelj zahtjeva može podnijeti prigovor i nakon rješavanja prigovora utvrđujemo konačnu rang listu, rekao je gradonačelnik i naveo da je za akademsku 2016./2017. godinu pristiglo 43 zahtjeva za dodjelu stipendija, a Grad Bjelovar će dodijeliti 32 stipendije.

Što se tiče starih, ali aktivnih stipendija, gradonačelnik je istaknuo da je riječ o trideset i jednoj stipendiji.
– Na današnji dan imamo 63 studenta koja stipendiramo. Dodjela stipendija u Gradu Bjelovaru počela je 2000./2001. godine i do danas je dodijeljeno 377 stipendija plus 32 stipendije koje danas potpisujemo. Što se tiče iznosa stipendija, to je 800 kuna mjesečno i dodjeljuje se deset mjeseci u godini. To je praksa kao i u drugim gradovima. Osim stipendija Grad Bjelovar ima i drugu varijantu, a to su studentski krediti koje smo uveli 2006./2007. godine. Na današnji dan imamo aktivnih 24 studentska kredita, a ukupno s prethodnim godinama dodijeljeno je 84 kredita, rekao je gradonačelnik Korušec i dodao da Grad Bjelovar na godišnjoj razini izdvaja oko 750 do 800 tisuća kuna za studentske stipendije i kredite.

Vezano za stipendije i ugovore, gradonačelnik je dodao da je Grad Bjelovar ugradio i neke pogodnosti, a to je da studenti mogu diplomirati dvije godine nakon odslušanog zadnjeg semestra.
– To znači da nisu dužni diplomirati u apsolventskom roku već godinu dana nakon apsolventskog roka. Za ozbiljne studente to je sasvim dovoljno da diplomiraju i da završe fakultet koji pohađaju, kazao je gradonačelnik i poručio studentima da uče, da diplomiraju i završe studij.

Budući stipendista Grada Bjelovara je Mateo Horvat, student treće godine poduzetništva u Virovitici. Mateo je zadovoljan što će imati stipendiju kako bi mogao nastaviti studiranje, jer nažalost roditelji su nezaposleni.
– Živim u stanu kao podstanar, jer Virovitica nema Studentskog doma i stipendija će mi uvelike pomoći za plaćanje troškova stana. Sada sam treća godina, ali želim nastaviti dalje i velika sam optimista da ću nakon završenog fakulteta naći posao u Hrvatskoj i ostati ovdje, jer zaista ne želim ići iz svoje zemlje, rekao je Mateo Horvat.

Stipendiju Grada Bjelovara dobila je i Marija Brajković, studentica novinarstva u Koprivnici. Ona je također istaknula da je treća godina i da planira nastaviti dalje u Varaždinu. Što se tiče stipendije, i Mariji će dobro doći za plaćanje stana.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.