Crosst.hr

Grad Bjelovar: Cijena vrtića smanjena na 500 kuna, nećemo stati na ovome, radit ćemo da boravak u vrtićima bude jedan od najboljih u Hrvatskoj

2019 grad prirez 8

Isti dan kad je najavljeno smanjenje prireza, u Gradu Bjelovaru je održana je konferenija za medije na kojoj je bjelovarski gradonačelnik zajedno s koalicijskim partnerima najavio i sniženje cijena vrtića; naime cijena će se s dosadašnjih 600 kuna spustiti na 500 kuna kao najveću cijenu koju roditelji mogu platiti.

Tako je gradonačelnik Dario Hrebak rekao da je cijena niža već od ovog mjeseca.

– U godinu u pol dana smanjena je cijena vrtića sa 750 na 500 kuna. U proračunu su osigurana sredstva i sve smo dogovorili s ravnateljima vrtića. Idući tjedan, točnije 15.1. potpisujemo ugovor o popodnevnoj smjeni u svim vrtićima na području grada Bjelovara.  Svi vrtići na području Bjelovara će kroz nekoliko mjeseci od potpisivanja ugovora imati i besplatnu popodnevnu smjenu. Otkako smo preuzeli Grad, nikad nije bilo više ulaganja u infrastrukturu i općenito u rad vrtića. Grad Bjelovar je odlučio dodatno sufinancirati cijenu boravka djeteta u vrtiću. Vrtići će u roku od sljedećih 6 mjeseci, zajedno s nama, ponovno sjesti i vidjeti gdje su eventualno moguće uštede s obzirom na količinu ulaganja koja će ući što kroz gradski vrtić, što kroz privatne vrtiće putem ovog jednog projekta. Zajedničkim partnerstvom ćemo dalje vidjeti kolika su to financijska sredstva, a ono što je sigurno je da smo postigli dogovor da od 1.1.2019. godine cijena vrtića bude za sve roditelje u gradu Bjelovaru, po djetetu 500 kuna ili manja; ovisno o socijalnom statusu roditelja. Nećemo stati na ovome, već ćemo doći do te razine da će boravak, cijena i standard djece u vrtićima biti jedan od najboljih u Hrvatskoj, naglasio je Dario Hrebak.

Ante Topalović u ime koalicijskog partnera HDZ-a istaknuo je:

– Ako malo izračunamo našu mjeru kroz vrtić, za obitelj s troje djece će ta ukupna potpora biti oko 50 tisuća kuna. Ako uzmemo u obzir da je dijete u vrtiću od prve godine pa do početka školovanja, te ako je razlika 250 kuna za većinu bjelovarskih obitelji mjesečno; to godišnje ispadne oko 3 tisuće kuna – puta 6 godina, to je 18 tisuća kuna po jednom djetetu, i jednoj obitelji. Mislim da je to jedna iznimno kvalitetna mjera, ja sam osobno na njoj puno inzistirao i to je jedan od najvažnijih segmenata s kojim ja mjerim zadovoljstvo sebe i svoje stranke u ovoj našoj koaliciji. Nije nam cilj smanjivanje standarda ni smanjivanje plaća zaposlenima u tim vrtićima- upravo suprotno; ali postoji uvijek prostora za racionalizacijom nekih operativnih troškova vrtića. Grad u potpunosti pokriva razliku od tih 100 kuna mjesečno po djetetu u svim privatnim dječjim vrtićima, kod gradskog dječjeg vrtića sve na neki način i završi u Gradu. Mi u proračunu imamo dovoljno sredstava do otprilike polovice godine na ovaj način; kad vidimo u kojem smjeru to ide i postoji li prostora za uštede na vrtićima, onda ćemo vidjeti hoće li se rebalansima proširiti taj potreban iznos na još toliko koliko treba. 

U ime ABB-a, Zdenka Henc je najavila kako i njena stranka priprema novu mjeru.

– Iznimno mi je drago kada možemo s koalicijskim partnerima predstaviti ovakve odluke. Želim samo napomenuti da i ABB priprema jednu mjeru populacijske politike i nadam se da ćemo vam je uskoro predstaviti, a vezana je upravo uz mlade obitelji, i to obitelji s više djece. Svi znamo da su djeca naša budućnost.

Valna Bastijančić Erjavec u ime HSS-a,  istaknula je kako se ova odluka odnosi i na dadilje.

– Ovo smanjenje cijene participacije koju smo odlučili da bude najviša do 500 kuna, ostatak do ekonomske cijene namiruje Grad Bjelovar; ovo je samo još jedna od mjera koje provodimo zajedno s našim partnerima, gradskim te privatnim vrtićima na području grada Bjelovara. Prisjetimo se još naših projekata, a to je Rano održavanje na vodi kroz projekt plivanja, što također financira Grad i naše klizanje, također financirano iz Grada Bjelovara. Sve ove mjere su za boljitak djece u vrtićima i da im omogućimo ono što možda i ne bi prošli sa svojim roditeljima. Kada govorimo o partnerima, tu su i obrti dadilja koje smo do sada po djetetu sufinancirali s 400 kuna, odluka je da od ove godine i njima povećamo za 100 kuna jer mislimo da je tako u redu i da moramo i njima malo dodati. Mi ćemo i dalje na različitim drugim projektima raditi s našim vrtićima.

Ravnateljica Gradskog vrtića Anna Lauš rekla je kako Gradski vrtić pohađa 470 djece, od kojih dio spada pod socijalnu kategoriju. 

– Mi imamo socijalnu kategoriju; imamo od 150 do 500 kuna, najveći dio roditelja ipak plaća 500 kuna.

Ravnateljica privatnog vrtića Ciciban Senka Ivanušec rekla je:

Od 1.1.2019. godine participacija roditelja, kao što je i najavljeno, u dječjem vrtiću Ciciban biti će 500 kuna. Kada napravimo analizu unatrag dvije godine, sa 750 kuna je to zapravo jedno veliko olakšanje za roditelje. Naša ekonomska cijena je ostala ista, 1650 kuna, razliku od 100 kuna će namiriti Grad. Ovim putem se zahvaljujemo Gradu Bjelovaru, suradnja je oduvijek bila dobra i naravno da idemo u tom smjeru. Također, i mi smo kao privatan vrtić uključeni u projekt Ministarstva gdje želimo poboljšati i pružiti što kvalitetniju uslugu djeci rane i predškolske dobi. To znači da će nam se kroz projekt omogućiti i kupnja didaktike – što zapravo i u kojim segmentima ćemo vidjeti kroz samu realizaciju projekta, on je tek u završnoj fazi gdje ćemo dobiti smjernice. Mi imamo socijalnu kategoriju koja je do sad bila 450 kuna, a sada ćemo razmotriti hoće li se još s tih 450 kuna nešto smanjiti, zaključila je Ivanušec.

 2019 grad prirez 4

 

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.