Crosst.hr

Grad Bjelovar će i ove godine podijeliti 1070 poklon bonova umirovljenicima

2016 12 gradumrovljenici 21

Poklon bon u iznosu 100 kuna dobit će bjelovarski umirovljenici koji primaju mirovinu do 1.500,00 kuna

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević u utorak, 13. prosinca, primio je predstavnike Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika.

Riječ je o tradicionalnom prijemu predstavnika umirovljenika vezano za podjelu „Božićnice“ u vrijednosti 100 kuna. Poklon bon u iznosu 100 kuna dobit će bjelovarski umirovljenici koji primaju mirovinu do 1.500,00 kuna (bez HV, policije, poljoprivrednika, obrtnika i međunarodnih ugovora). Ovu Božićnicu u vrijednosti 100 kuna dobit će umirovljenici prema popisu umirovljenika na području Grada Bjelovara koji je dobiven od Hrvatskog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranja RH, središnje službe Zagreb.

Povodom ovog prijema, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel pozdravila je predstavnike umirovljenika i dodala da je prema reviziji proračuna gradova i općina koju je proveo nezavisni portal gradonačelnik.hr, od ukupno 428 općina i 128 gradova, Grad Bjelovar se nalazi na visokom 11 mjestu po izdvajanjima za socijalu, a na prvom je mjestu od velikih gradova koji imaju više od 30 tisuća stanovnika.
– Ovaj podatak pokazuje da je Grad Bjelovar izuzetno socijalno osjetljiv te da vodi brigu o svojim sugrađanima koji iz različitih razloga žive na socijalnom minimumu. Tako će Grad Bjelovar u 2016. godini utrošiti oko 3,5 milijuna kuna u programe socijalno zdravstvenih potreba i to u različite vrste pomoći, od pomoći u novcu, pomoći stanovanja za korisnike zajamčene minimalne naknade prema podacima Centra za Socijalnu skrb, pomoći u plaćanju režijskih troškova, u nabavi ortopedskih pomagala, didaktike, u financiranju Pučke kuhinje oko 250 tisuća kuna godišnje, financiranje Crvenog križa, financiranje Humanitarnih organizacija i udruga, financiranje besplatnih udžbenika za djecu čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade i financiranje Sigurne kuće. Poseban dio u ovom djelu proračuna čini populacija umirovljenika, ljudi treće životne dobi koji su zaslužni za ovaj grad i jedan od načina da im pomažemo su financijske dotacije za njihove potrebe, tu je naarvno i briga o njima i njihovom životu. Iz proračuna izdvajamo i za kupnju karata za naše sugrađane iznad 65 godina starosti, sufinanciramo dnevni boravak za umirovljenike koji smo uredili u prostorijama Matice umirovljenika, financiramo redovan rad Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika na području Grada Bjelovara, a posebnu pomoć dajemo i pod-sekciji Matice umirovljenika, našim Bjelovarskim slavujima. Kako se približava vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana Grad Bjelovar će tradicionalno darivati naše sugrađane-umirovljenike s Božićnicama u iznosu od 100 kuna, rekla je Lidija Novosel zamjenica gradonačelnika.

Novosel je također istaknula da će prema popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za ovu godinu Božićnicu dobiti 1070 umirovljenika.
– Ovo su umirovljenici čije su mirovine manje od 1.500,00 kuna, a koji su mirovinu stekli iz radnog odnosa. Iako je riječ o malom iznosu, nadam se da ćemo barem malo razveseliti naše umirovljenike u ove pred-blagdanske dane, rekla je Novosel i dodala da će Grad Bjelovar i dalje pomagati svojim sugrađanima treće životne dobi.

Gradu Bjelovaru na financijskoj podršci zahvalio je i Josip Crnogaj, predsjednik Matice umirovljenika.
– Da nema pomoći od grada, ne bi mogli funkcionirati. Svaki dan u Dnevnom boravku ima oko 50-ak članova koji se dođu družiti, igrati šah, gledati televiziju, čitati novine i tako se zabavljaju. Imamo sve osim računala da možemo koristiti internet, a i to ćemo nabaviti. Stoga se zahvaljujem Gradu na pomoći i želim svim ljudima, ali posebno umirovljenicima puno zdravlja, dug život, čestit Božić, Sretnu Novu 2017. godinu i da se vidimo iduće godine.

Ispred Sindikata umirovljenika zahvalila se predsjednica Ana Široki.
– Pozdravljam sve umirovljenike i zahvaljujem se Gradu Bjelovaru na velikoj podršci u svim akcijama. Što se tiče ove Božićnice, drago mi je da će to dobiti naši umirovljenici kojima je to najpotrebitije. Nažalost, nismo imali popis umirovljenika koji imaju mirovinu manju od 1.500,00 kuna, pa je bilo onih koji su to iskorištavali. Sada je sve prema popisu, istaknula je predsjednica Ana Široki i još jedanput se zahvalila Gradu Bjelovaru, ali i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na stalnoj podršci umirorvljeničkoj populaciji.

Čestitke povodom nadolazećih blagdana uputila je i predsjednica Sindikata umirovljenika.

Na prijemu u Gradu Bjelovaru nazočio je i član Hrvatske stranke umirovljenika, Ivan Kerekeš. On je također pozdravio sve u ime Hrvatske stranke umirovljenika i podsjetio da stranka ima svoje predstavnike u Gradskom vijeću koji rade na tome da uvjeti umirovljenika budu kvalitetniji i bolji.
– Stranka djeluje među udrugama i naši članovi se nalaze u Matici umirovljenika i Sindikatu umirovljenika. Nastojimo na neki način da to okupljanje što bolje funkcionira s ciljem da se popravi stanje umirovljeničke populacije. Zaslugom Grada Bjelovara i gradonačelnika umirovljenici imaju dnevni boravak u kojem se druže, što je za njih najvažnije. Također je važno da se Udruge ujedine, da zajedno rade i da zajedno nastupaju, kazao je Kerekeš i zahvalio se Gradu Bjelovaru na prijemu i podršci, te uputio čestitke svim ljudima, a posebno umirovljenicima za nadolazeće blagdane.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.