Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Grad Bjelovar: Aktualni sat o Državnom arhivu, rukometnom igralištu, obećanom klizalištu, naftnom istraživanju, stadionu, uređenju gradskog korza i još mnoga druga pitanja

2017 9 gradskovijećerujanbj 18

U četvrtak 7. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Bjelovara održana je 3. Sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara koja je već tradicionalno započela aktualnim satom, kojeg je predvodio Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća.

2017 9 gradskovijećerujanbj 82

Prvi za riječ javio se Mario Holiček iz HSLS-a, koji je konstatirao kako je Grad Bjelovar dužan osigurati prostor Državnom arhivu u Bjelovaru. Kako ovih dana istječe korištenje prostora u kojem se Državni arhiv trenutno nalazi, vijećnika zanima da li Grad Bjelovar ima rješenje za tu situaciju. Drugo pitanje bilo je vezano je za otvaranje novouređenog rukometnog igrališta. Vijećnik se pita kada će nekadašnje „Partizanovo“, danas novouređeno rukometno igralište biti otvoreno za građanstvo, odnosno kada će ga napokon svi građani moći koristiti.

– Državni arhiv koristi prostorije od biskupije i do 2019. ima potpisan ugovor, nakon čega ne raspolažu s adekvatnim prostorom u koji bi se trebao smjestiti. Grad Bjelovar je svjestan tog problema i prošli smo tjedan imali sastanak sa dva pomoćnika u Ministarstvu kulture, državnim tajnikom. Postoji zajednička volja da se za tu namjenu iskoristi prostor starog zatvora. Time bi zatvor vratili u prvobitno stanje, a riješili problem Državnog arhiva. S treće strane, Konzervatorski ured Grada Bjelovara je također izrazio želju za promjenom prostorija, kako bi imao bolje i adekvatnije radno okruženje. Ministarstvo je tome projektu dalo punu potporu i nas iz Grada zamolilo da ubrzamo cijelu priču. Mi ćemo do 15. rujna, uputiti zahtjev za sufinanciranje izrade dokumentacije za navedeni projekat. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Plan je sredstva potražiti kod EU fondova. Taj projekt bi mogao biti težak nekoliko desetaka milijuna kuna i praktički sve prepuštamo u ruke ministarstva. Grad Bjelovar bi u tom slučaju ostao u posjedu te vrlo vrijedne nekretnine, dok bi ga ministarstvo obnovilo putem adekvatnog natječaja EU fonda.

2017 9 gradskovijećerujanbj 68
Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara

Što se tiče pitanja vezanog za igralište, vi znate da smo krenuli u smjeru razvoja Bjelovara kao pametnog grada. Do kraja ove jeseni ćemo na igralište uvesti nekoliko kamera, senzore za paljenje i gašenje rasvjete, portafon, kompletnu modernu tehnologiju. Kamera će biti direktno spojena sa zaštitarom na porti Gradske uprave koji će direktno „komunicirati“ s građanima, odnosno on će puštati građane na igralište, upravljati rasvjetom, pa ćemo tako i štedjeti na električnoj energiji, odgovorio je gradonačelnik Dario Hrebak.

2017 9 gradskovijećerujanbj 87

Ivan Škalički, HDZ-ov vijećnik postavio je upit vezan za istraživanje ležišta nafte i plina koje se svakodnevno odrađuje na području Bjelovara, odnosno jesu li gradske institucije dobile neke informacije vezano za ovu temu. Škaličkog je također zanimalo zašto tijekom kolovoza za predviđeno vrijeme treninga djece iz Škole nogometa NK Bjelovar, nije bilo dozvoljeno paljenje rasvjete. Rečeno je kako će se svijetla početi paliti tek početkom školske godine, stoga vijećnika interesira zašto je to tako.

INA je ove godine pokrenula dodatna istraživanja ležišta nafte na manjem području Bjelovara i okolnih općina, Kapele i Velikog Trojstva. Veći dio istraživanja odnosi se na Podravinu. Koliko znam dio kod Bjelovara je gotov ili je pri kraju. Planirana je i izrada dvije do tri bušotine na postojećim ležištima, odgovorio je pročelnik Markovinović.

2017 9 gradskovijećerujanbj 151

– Stadion je pod upravljanjem Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima. Nije dozvoljeno paliti svjetla iz jednostavnog razloga, a to je ušteda. Tijekom zime se potroši više struje, pa zato ljeti moramo malo uštedjeti. Za vrijeme ljetnih praznika djeca ne idu u školu pa zbog toga nisu vremenski ograničena. Postoje jutarnji i večernji termini. U ljetnim mjesecima je pak veća potrošnja vode, na što isto moramo misliti. Pomoćno igralište sa umjetnom travom je osvjetljeno. Dugogodišnja je praksa da NK Bjelovar tijekom ljeta ima stadion na raspolaganju cijeli dan. Treneri nam do sada nisu postavljali ovakva pitanja, rekla je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

2017 9 gradskovijećerujanbj 95

Igor Crnomarić (Nezavisni vijećnik) pitao je o najavljenom uređenju gradskog korza. Vijećnika konkretno zanima na koji je način taj projekt zamišljen, kada bi trebao započeti te na koji će ga način Grad Bjelovar realizirati. Slijedeće pitanje odnosilo se na snimanje dokumentarnog filma o bjelovarskim braniteljima Domovinskog rata, odnosno da li će, kada do toga dođe Grad Bjelovar u tom smjeru pružiti pomoć i podršku.

 

–  Ivan Ivančić obavijestio me da je bjelovarski Komunalac pred sklapanjem jednog velikog projekta koji se zove Aglomeracija i teži 200 milijuna kuna europskog novca, a vezan je za izmjenu vodovoda i kanalizacijske mreže. Jedan dio odnosi se i na gradsko korzo. Od ukupnog iznosa, deset posto dati će Komunalac i Grad Bjelovar. Logično je da ako se ide u raskopavanje korza, da tu situaciju odmah iskoristimo za njegovu rekonstrukciju, odnosno uređenje. Korzo ćemo tako obnoviti s iznosom od nekoliko milijuna kuna. Radi se o jednom sveobuhvatnom projektu. Ako sve bude po planu, radovi bi mogli početi tek u rujnu slijedeće godine, ali ćemo tu stavku morati planirati u proračunu za 2018. godinu. Razgovarat će se i sa cehom ugostitelja jer će u tom razdoblju ugostiteljima sigurno pasti promet, no gledajući dugoročnije, oni će od uređenja korza imati veliku korist. Osobno sam za opciju da to ide u tri, četiri, a možda i pet faza. Pitali ste da li će Grad pružiti podršku i pomoć kod snimanja filma o braniteljima. Naravno, u suradnji s udrugama, resornim ministarstvom i ostalima koji će sudjelovati u tom projektu, udružit ćemo snage kako bismo naše branitelje prikazali u pravom svijetlu, kako bi oni zasluženo ostavili i taj trag, rekao je gradonačelnik Hrebak.

 

U projekt Aglomeracija uspjeli smo ukomponirati i druge potrebe na području Bjelovara, pa tako i neke radove što se tiču korza, kako bismo podigli standard naše infrastrukture. U sklopu projekta predviđeno je oko 40-ak lokacija na kojima će se raditi na izmjeni vodovoda i kanalizacijske mreže. Korzo će tako biti među prvima. Početak radova ne možemo mi diktirati, jer ministarstvo odlučuje kada ćemo raspisati natječaj. Do sada smo završili projektnu dokumentaciju, koja je u visini 85 posto financirana sredstvima EU. Sama studijska dokumentacija i natječajni paket vrijede 4,6 milijuna kuna. Projekt Aglomeracija je jedan kapitalni projekt za Grad Bjelovar. Jedan je od 30 na području države koji se pripremaju. Još čekamo ishođenje određenih dozvola, neke smo već dobili, rekao je Ivan Ivančić iz Komunalca.

2017 9 gradskovijećerujanbj 28

Što se tiče proslave i obilježavanja Dana branitelja, slažem se da branitelji i svi oni koji su između ostalog i zaslužni, ne samo za slobodnu našeg grada već i cijele države, imaju prednost u tom važnom danu. Sve prijedloge treba uzeti u obzir i razmotriti ih. Činjenica je da na raznim obilježavanjima ima sve manje pripadnika vojnih postrojbi i prijatelja osoba koje su poginule na tim mjestima. Volio bih da se bolje razmišlja o donošenju termina vezanih za protokol i program obilježavanja. Pri tome moramo biti jako pažljivi u obavještavanju javnosti, kako na neke događaje ne bi došli samo oni koji su obavezni, poput vojske, policije, učenika i slično. Taj dan treba podrediti isključivo našim braniteljima. Za sada, ali i za budućnost, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović.

2017 9 gradskovijećerujanbj 104

Iz reda HSLS-a pitanje je postavila i vijećnica Zlatka Pemper. Njezino prvo pitanje odnosilo se na jedno od gradonačelnikovih obećanja tijekom kampanje, a riječ je o najavljenom klizalištu tijekom zimskih mjeseci. Kako se bliži polovica rujna, Pemper smatra da je sa pripremama potrebno polako krenuti. Slijedeće pitanje bilo je usmjereno na najavljeno povećanje cijena u nekim privatnim vrtićima. Vijećnicu zanima može li Grad na neki način utjecati na probleme privatnih vrtića.

2017 9 gradskovijećerujanbj 62

Klizalište je dio našeg izbornog programa i dio je koalicijskog sporazuma. Razgovarao sam sa direktoricom Turističke zajednice i Tvrtkom Hopekom iz Odjela za društvene djelatnosti. Postoje dva model. Jedan uključuje privatnog partnera, a drugi Grad Bjelovar. Još moramo razmotriti koji će biti bolji. Sve u svemu, klizalište će biti. Posljednji Bjelovarski Božić je bio odličan, a na nama je da ga ove godine podignemo na višu razinu, rekao je Hrebak.

 

Svaka institucija ima svoj Upravni odbor, tako i privatni vrtići. Sa iznosom od 893,20 kn Grad sufinancira vrtić za svako dijete sa područja Bjelovara. U DV Pinokio pokriva 60-ero djece, u DV Bubamara isto toliko, u DV Osmijeh 160, te u DV Ciciban 210, što mjesečno iznosi 437,668 tisuća kuna. Na godišnjoj razini to je pet milijuna i 252 tisuće i 16 kuna. Smatrajući da je bilo potrebno da nema lista čekanja za vrtiće, mi smo odobrili povećanje za 30 upisnih mjesta, 15 za privatni vrtić Pinokio i 15 za Bubamaru. Imali su svoje odgovarajuće kapacitete i dozvolu resornog ministarstva za veći broj djece. Za ovu godinu smo predvidjeli povećanje za 321,522 tisuće. Do sada nam je samo jedan vrtić uputio pitanje da li smije na temelju odluke Upravnog odbora povisiti cijenu vrtića. Naš savjet je bio da malo pričekaju, kako bi prvo Grad za slijedeću godinu vidio što može po tom pitanju napraviti. Moj zaključak je da povećanja cijena dječjih vrtića neće biti, pojasnila je zamjenica Valna Bastijančić Erjavec.

2017 9 gradskovijećerujanbj 106

Slijedeći predstavnik HSLS-a bio je vijećnik Bruno Zadro. Putujući prema Tuheljskim toplicama, kaže kako je vrlo često naišao na oznake „izgrađeno sredstvima EU“, „sufinancirano sredstvima EU“. Vijećnik se ovim povodom obratio gradonačelniku i upitao kakva je situacija po ovom pitanju u Gradu Bjelovaru, odnosno postoji li neki operativni plan, radna skupina koja će djelovati na ovom području. Vijećnik je dao primjedbu da početak Sjednice Gradskog vijeća u 15,00 sati nije idealno vrijeme iz više razloga te da gledajući praksu drugih gradova, sjednice počinju ranije, oko podneva.

Mi smo svakako orijentirani prema EU fondovima. Oko 250 tisuća kuna bilo je namijenjeno za dokumentaciju za EU fondove za ovu godinu. Mi smo tu stavku već potrošili. Na rebalansu proračuna taj ćemo dio podići na milijun kuna. Mislim da je to dovoljan znak, odnosno pokazatelj u kojem smjeru želimo ići. Upravo smo dobili sredstva za energetsku obnovu II. osnovne škole u Bjelovaru i glavne zgrade Dječjeg vrtića. Do kraja godine planiramo iz EU fondova izvući oko 30 milijuna kuna. Radimo na principu da o pripremanju projekata ne govorimo, već onda kada smo dobili rješenje da su odobreni i da će biti realizirani. Mislim da je to konkretno prema građanima. Bjelovaru nedostaje još više kvalitetnih projekata. Moram pohvaliti naš EU tim koji se bacio u petu brzinu, a uskoro ćemo angažirati i vanjske konzultante, pošto su dvije zaposlenice na porodiljnom dopustu i to se jako osjeti, pojasnio je cijelu stuaciju Hrebak.

2017 9 gradskovijećerujanbj 26

Vezano za termin održavanja Sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara. Predlažem da prvo svi Klubovi vijećnika dostave prijedloge kako bismo mogli sazvati Međustranačko vijeće, jer o tim temama treba razgovarati i na tim sastancima. Postoje argumenti i za jutarnje, večernje i termine u sredini dana. Ako gledamo prosjek drugih gradova i općina, to bi bili poslijepodnevni sati. Mogućnosti za izmjene ima, moramo sjesti i razgovarati, rekao je Ante Topalović.

 

Milijun kuna nalazi se na Odjelu za gospodarstvo plus 250 tisuća kuna koje smo predvidjeli za neke vanjske intelektualno konzultantske uslugu, ako ćemo ih trebati. To je jedan od načina da dobijemo lager projekata. Konkretno, na Odjelu za gospodarstvo imamo još negdje tri projekta u visini oko dva i pol milijuna kuna, rekla je Sonja Novak, pročelnica za gospodarstvo.

2017 9 gradskovijećerujanbj 111

HDZ-ovog zastupnika Borisa Abramovića više je zanimala tema prometa na gradskom korzu. Osim znaka koji korzo označava isključivo pješačkom zonom, postavljen je i znak kojim se na korzu zabranjuje promet automobila u oba smjera, osim dostave u vremenskom razdoblju od 16,00 do 17,00 sati te od 22,00 do 07,00 sati. Vijećnika zanima da li je u suradnji s mjerodavnim službama moguće dogovoriti da se na korzu promet motornim vozilima ukloni u potpunosti, osim dostava u dozvoljenom vremenu. Također, Abramovića zanima da li se uz pješake korzom mogu kretati i biciklisti, naravno sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Regulacija prometa na korzu je riješena postojećim tablama. Postoje iznimke u slučaju financijskih institucija. Radi se o dostavi, odnosno prema rješenju je dopušteno biti do 30 minuta, no istina je da se to pravilo često ne poštuje. Prometna policija je do sada, u ovom djelu godine ispisala oko 150 tisuća kuna prekršaja. Izdano će biti novo prometno rješenje koje se radi u sklopu izrade Izmjene prostornog plana. Podloga za prostorni plan biti će analiza Prometnog fakulteta iz Zagreba. Prema tome će se postaviti nova regulacija prometa i parkiranja u Bjelovaru. Izmjena prostornog plana trebala bi biti završena negdje sredinom slijedeće godine. Moguće je da se korzom kreću i biciklisti, pješaci, vozila po potrebi. Prema onome o čemu smo razgovarali s ljudima s fakulteta, postoje rješenja. Gledali smo neke primjere dobre prakse u Austriji. Rješenja postoje i biti će realizirana i implementirana kada krenemo s rekonstrukcijom korza, odgovorio je Ivica Markovinović, pročelnik za Komunalne djelatnosti i prostorno uređenje.

2017 9 gradskovijećerujanbj 113

Nenada Nekvapila iz SDP-a zanima što se točno događa sa zonom Veliko Korenovo. Kako se u nekim krugovima spominje izgradnja toplica, negdje „Life projekt“ odnosno zimski natkriveni bazeni, vijećnik se obratio gradonačelniku tražeći pojašnjenje na tu temu. Drugo pitanje i prijedlog otišao je u smjeru besplatne wi-fi mreže na području cijelog grada, barem za početak dijela, točnije užeg centra.

2017 9 gradskovijećerujanbj 13

Nije svrha wi-fia da bude na području cijeloga grada. Centar je bitan zbog turista, studenata, školaraca i ostalih ljudi koji ovdje doista obitavaju. Ostali će koristiti wi-fi u svojim kućama. Što se tiče zone Veliko Korenovo, ja sam isto ostao šokiran. Bili smo u Ministarstvu državne imovine jer je bio raspisan natječaj upravo za takve zone od strane Ministarstva gospodarstva. Planirali smo s EU timom i konzultantima pripremiti projekt i povući oko 30 milijuna kuna kako bismo mogli osigurati infrastrukturu u zoni Veliko Korenovo. Nažalost, dogodilo se to postoji jedna zakonska odredba o kojoj u tom trenutku nitko nije vodio računa. Prema njoj, u krugu 20 kilometara od zone morate imati popunjenost 66,6 posto. Nama u prosjek ulaze i Čazma, Veliko Trojstvo, Oštar zid u Bereku, zone koje su potpuno prazne. Zajedno sa tim zonama naš prosjek pada na 30 posto, dok je popunjenost zona bez njih u Bjelovaru oko 40 posto. Morat ćemo vidjeti koji dijelovi zona nikad neće biti popunjeni. Najveća boljka koja nam ruši prosjek je Pevec koji se statistički još uvijek vodi kao dio zone, a prosjek nam ruši barem za 10 posto. Stav ministarstva je jasan. Prvo treba popuniti postojeće zone, a onda graditi nove. Zbog svih tih okolnosti, ne možemo biti sigurni da će zona Korenovo biti u funkciji do kraja našeg mandata. Postotak koji trebamo nadoknaditi je oko 26 posto, što je puno, rekao je bjelovarski gradonačelnik.

 

Bjelovarsko bilogorska županija zadužena je za realizaciju i unapređenje Interneta na svom području. Kako se radi o puno općina i gradova, Bjelovar će taj posao propustiti kako bi ga Županija objedinila. Cilj je postići brzi Internet tamo gdje ga još nema, da se dostigne brzina od 100 MB. Najveći interes postoji naravno u Bjelovaru i izrađena je prethodna Studija opravdanosti. Radi se o jako velikoj investiciji za Grad Bjelovar, negdje oko deset milijuna eura za gradnju infrastrukture za uvođenje brzog Interneta na području cijeloga grada. Gradsko vijeće će trebati donijeti odluku, hoće li Grad Bjelovar sam ići u taj projekt ili u suradnji primjerice s T-comom, nekom drugom firmom. Projekt će se financirati iz Europske unije, odgovorio je Ivica Markovinović, pročelnik za Komunalne djelatnosti i prostorno uređenje.

 

Izmjenama Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi došlo je do famoznog članka 34., gdje se govori upravo o tome da iskoristivost zona mora biti 66 posto. Po tom pitanju nismo zadovoljili, rekla je pročelnica Sonja Novak.

Višnja Biljan iz HDZ-a svoje je pitanje uputila bjelovarskom gradonačelniku. Zanima ju da li se provode postupci javne nabave u kojem dva ili više naručitelja provode određene postupke zajedničke nabave, što je omogućeno člankom 189. Zakona o javnoj nabavi. U slučaju da se ne provode, vijećnicu zanima kada Grad Bjelovar to namjerava učiniti, jer postoje jedinice lokalne samouprave koje to već rade. Time se postižu značajne uštede na mnogim poljima. Slijedeći pitanje bilo je upućeno pročelniku za Komunalne djelatnosti i prostorno uređenje, a riječ je o stanju ulica u mjesnom odboru dr. Ante Starčević, od kojih je većina u dosta lošem stanju. Vijećnicu zanima, ako se planira raditi obnova, kada bi to stanari spomenutog dijela grada mogli očekivati.

Pitanje vam je skroz na mjestu. Osobno najviše volim raditi u miru i tišini i ništa ne najavljivati na velika zvona. Tek dok krenemo u realizaciju, onda se malo pohvalimo. Prije mjesec dana smo krenuli sređivati financije. O tome će više reći pročelnica. Objedinjavanje javne nabave nama je u fokusu i s time krećemo s prvim danom u 2018. godini s kojim bi u funkciji trebala biti i Centralna riznica. Uveli smo i Internet banking. Kako ste i sami naveli, u tom pogledu, moguće su značajne uštede, pojasnio je Hrebak.

 

– Istina je da su ulice u dijelu kojeg ste naveli loše, ali tamo još ima puno radova na izmjenama instalacije, pa moramo pričekati da se prvo odradi taj dio. Od Bogovićeve do Livadićeve ulice će se od kraja mjeseca početi uređivati. Ugostiteljima smo ostavili da prežive ljeto i čekali jesensko razdoblje. Nastavak prema IV. osnovnoj školi još ima izmjenu kanalizacije ili vodovoda, kaže pročelnik Ivica Markovinović.

 

Grad Bjelovar provodi objedinjenu javnu nabavu za prijevoz učenika osnovnih škola s područja grada Bjelovara. U tijeku su pripremne radnje za uvođenje lokalne riznice. Naš plan je da se tijekom slijedeće godine svi proračunski korisnici uključe u riznicu, a samim time će se provoditi i objedinjena javna nabava za sve, rekla je Mirela Bašić, pročelnica za financije u Gradu Bjelovaru.

HSS-ov vijećnik Branko Roksandić osvrnuo se na projekt Bjelovarski doručak, pohvalio ga i upitao hoće li se on nastaviti provoditi i dalje.

2017 9 gradskovijećerujanbj 183
Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara

Bjelovarski doručak je isključivo gradski projekt, projekt svih nas i Grada Bjelovara. Zdrav, domaći i prirodan proizvod od kojeg imamo višestruku korist, Bjelovar, naši poljoprivredni proizvođači i naša djeca u školama i vrtićima koja će jesti lokalne i zdrave proizvode. Poljoprivreda je trenutno na niskim granama u RH. Mi u Bjelovaru smo zato ponosni što je takva inicijativa krenula od nas. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj. Poljoprivredne smo proizvođače udružili iz razloga što nitko ne proizvodi sve. Netko se bavi voćem, netko, povrćem i slično. Nakon dugo vremena smo se pojavili na nacionalnoj televiziji, priča se o nama u dobrom smislu. Mnogi će ovaj projekt, siguran sam pokušati pokrenuti u svojim krajevima. Na ovome nećemo stati, nastavljamo dalje, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

2017 9 gradskovijećerujanbj 234

Jasna Višnjević iz HNS-a Liberalni demokrati postavila je dva pitanja, ne samo u svoje ime, već i u ime građana Bjelovara. Vijećnica je rekla kako su građani, točnije vlasnici nekretnina na svoje adrese dobili obavijesti od Grada Bjelovara da će od 1. siječnja 2018. godine obveze plaćanja komunalne naknade spomeničke rente i poreza na kuće za odmor zamjenjuje porez na nekretnine. Kako je najavljena privremena odgoda poreza na nekretnine, Jasnu Višnjević zanima što da građani rade s tim obrascima koji su im poslani koji bi trebali biti dostavljeni do 31. listopada 2017. godine. Drugo pitanje usmjereno je na asfaltiranje prilaznog puta mjesnog doma na Križevačkoj cesti te jesu li riješeni imovinsko pravni odnosi sa vlasnikom čestice Ivanom Čipčićem. Ukoliko nisu, vijećnicu zanima u kojoj su fazi rješavanja. Višnjević je u pisanom obliku predala upit, odnosno prijedlog građana koji je dobila na svoj e-mail, a radi se o prometu u centru grada, odnosno Franjevačkoj ulici za koju se prije nekoliko godina tražila suglasnost da postane jednosmjerna, zbog prometnog preopterećenja automobilima, šleperima, autobusima. U tom slučaju, na cesti bi se mogle izraditi i biciklističke staze, koje bi bile kvalitetnije i funkcionalnije od sadašnjih.

Temeljem promjene Prometne studije imati ćemo rješenja i za ovaj dio grada, odnosno Franjevačku ulicu. Moramo dobiti suglasnost više institucija, Grad Bjelovar ne može sam sudjelovati u tome. Najvjerojatnije će dakle i taj prijedlog ući u razmatranje, odgovorio je pročelnik Markovinović na temu prometa u Franjevačkoj ulici.

 

Mjesni dom na Križevačkoj cesti svakako će biti dovršen. Projekt je uvršten u proračun. Odnosi se na uređenje galerije, sanitarnog čvora, opkop oko doma. Asfaltiranje će dakako doživjeti svjetlost dana, ali ovisi o slučaju Čipčić na jedan način. Spomenuti slučaj će sigurno biti riješen na jedan mirni način, bez sporova. Tu nema neriješenih imovinsko pravnih pitanja. On ima svoju parcelu, mi imamo svoju. Imovinsko pravno gledajući to je čista stvar, ali on nije poštivao ugovor i mi to moramo riješiti, rekla je Sonja Novak, pročelnica Odjela za gospodarstvo.

2017 9 gradskovijećerujanbj 227

Prema uputama Ministarstva financija, sve pravne i fizičke osobe koje su zaprimile te obrasce upućuju se i nadalje da ih ispunjavaju i kao takve dostave nadležnom upravnom odjelu do predviđenog roka, točnije 31. listopada. Prikupljeni podaci koristit će se za potrebe izračuna poreza kada se njegova primjena konačno definira, ali i za usklađivanje s podacima u već postojećoj evidenciji, rekla je Željka Vizi voditeljica Odsjeka za naplatu komunalnih i drugih gradskih prihoda.

2017 9 gradskovijećerujanbj 129

Nenada Mrzlečkog iz HDZ-a zanimali su detalji izgradnje u Poslovnoj zoni jug, posebice dijela nakon pruge. Obzirom na skoru gradnju istočnog kraka bjelovarske obilaznice i njezinog povezivanja s Bilogorskom ulicom, zanima ga izgradnja infrastrukture, konkretnije u ulici 29. rujna koja se nalazi uz prugu. Na toj lokaciji trenutno nema ni javne rasvjete ni oborinskih kanala, pa vijećnik želi čuti konkretan plan izgradnje.

Gradnja istočne obilaznice je najavljena, možda je izvođač radova već i izabran, nisam siguran. Izgradnja bi trebala krenuti već ove ili slijedeće godine. Vrijednost je negdje između 50 i 60 milijuna kuna. Priključne ceste na obilaznicu su obaveza Grada Bjelovara. Ima ih nekoliko, a nama je najvažnija ona za teretni promet koja se veže na zonu istok, točnije gdje se nalazi PZC Gašpar. Postoji ideja da sa Hrvatskim cestama pokušamo dogovoriti razmjenu teritorija. Ceste bi u tom slučaju preuzele građevinske radove u svoju nadležnost, a Grad bi preuzeo dio gotovih i uređenih državnih cesta na održavanje. Po pitanju tih projekata imamo 14. rujna dogovoren sastanak u Hrvatskim cestama, pa ćemo nakon toga znati više, kazao je pročelnik Markovinović.

2017 9 gradskovijećerujanbj 223

Nenad Martinovski iz HDZ-a upitao je o besplatnim udžbenicima za djecu na području grada Bjelovara. Interesira ga kojom bi dinamikom Grad Bjelovar mogao školarcima omogućiti tu stavku.

Za ovu godinu besplatne udžbenike nismo imali u proračunu, ali ih, kao što je i sam gradonačelnik najavio namjeravamo osigurati u slijedećoj. Cijena kompleta za učenika određenog razreda nije naravno identična. Tako cijena kompleta udžbenika za prvi razred osnovne škole nije ista kao za onaj u osmom razredu. Izračunali smo da bi nam za ovu školsku godinu bilo potrebno tri milijuna i 750 tisuća kuna, jer je u osnovne škole na području grada upisano 3070 učenika. Hoćemo li plan izvršiti za slijedeću godinu ovisi o resornom ministarstvu, a veže se uz kurikularnu reformu. Čim se nešto u nastavnom planu mijenja, slijedi i izmjena udžbenika, rekla je Bastijančić Erjavec.

2017 9 gradskovijećerujanbj 231

SDP-ova vijećnica Ela Naranđa predložila je sufinanciranje školskog pribora i opreme u ovoj školskoj godini, kada već nije uspio omogućiti besplatne udžbenike. Pitanja su bila usmjerena na fazu provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi u gradskim tvrtkama, daljnje procedure i sankcije za one kod kojih su pronađene nepravilnosti te je vijećnica upitala zašto se u 3. osnovnoj školi nastava još uvijek odvija u dvije smjene, dok su sve ostale škole prešle na jedno-smjenski rad ili barem za učenike od prvog do četvrtog razreda.

2017 9 gradskovijećerujanbj 147

Razmišljali smo o tome, ali u proračunu nije bilo stavke predviđene za tu nakanu. Realno gledajući, to smo mogli staviti u rebalans proračuna, ali bi bilo bedasto kojih 200-injak tisuća kuna potrošiti jer sam siguran da su roditelji do početka škole već sve pribavili. Za slijedeću godinu ćemo prije i detaljnije razmatrati tu mogućnost i potrebu, a što se tiče besplatnih školskih udžbenika, znate i sami da smo ih obećali. Kupovati ćemo ih i nadokupljivati, a učenike, roditelje i nastavnike zamoliti za razmjenu u onom periodu od četiri godine koliko traje postojeći set. Mislim da je takav način jako dobar, jer učenike potičemo na solidarnost. Ministarstvo malo kasni s izmjenom udžbenika za slijedeću školsku godinu što bi nam moglo poremetiti planove, ukoliko udžbenici ne izađu. Zamislite da primjerice slijedeće godine potrošimo oko četiri milijuna kuna za knjige koje ćemo slijedeću godinu morati baciti u smeće. Vidjet ćemo situaciju na vrijeme, rekao je Hrebak.

2017 9 gradskovijećerujanbj 151
Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara

Naš je plan bio u iznosu od 300 tisuća kuna pomoći roditeljima u obliku paketa sa deset bilježnica po djetetu i odgovarajućim priborom. Htjeli smo da bilježnice imaju edukativni sadržaj, vezan u grad Bjelovar. Taj nam projekt nažalost nije prošao, ali kao i prošlih godina, obiteljima s minimalnom zajamčenom naknadom sufinanciramo udžbenike u visini 50 posto, ostalih 50 daje Centar za socijalnu skrb. Takvih je 180 korisnika. To iznosi 120 tisuća kuna, pojasnila je zamjenica gradonačelnika te dodatno govorila o dvosmjenskom radu škola.

 

U dvije smjene još uvijek rade III. i IV. osnovna škola. U III. OŠ još nije moguće napraviti jednosmjenski rad jer za to nedostaje prostora. Grad Bjelovar u planu ima proširenje školskog prostora. Kako se radi o velikim sredstvima, mi moramo pričekati adekvatan natječaj određenih ministarstava i EU fondova. Zbog manjka prostora, u školi nema ni mogućnosti za produženi boravak. Učenici koji polaze predmetnu nastavu, imaju i veći broj sati u tijeku dana, dok razredna nastava ima nešto manji. Kada bi učenici predmetne nastave nastavu pohađali samo u popodnevnim satima, oni bi primjerice započeli s nastavom u 13,00 sati i završavali u 19,00. Ta sva djeca jednako se žele baviti i sa sportom, pohađati Glazbenu školu i slično. Stoga, stavljanje predmetne nastave samo u popodnevnu smjenu nije dobra odluka, rekla je zamjenica.

2017 9 gradskovijećerujanbj 191

Postupak provjere vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma je još uvijek u tijeku. Razlog tomu je što su tijekom srpnja i kolovoza institucije koje izdaju svjedodžbe i diplome koristile godišnji odmor. Mi zasada imamo izvješće samo jedne tvrtke, a riječ je o Tehnološkom parku. On ima dva zaposlenika i isprave su vjerodostojne. Nadamo se da ćemo tijekom listopada i studenog okončati postupak provjere i imati krajnje rezultate, odnosno informacije. Vezano za poduzimanje određenih mjera i sankcija protiv osoba kod kojih se pronađu neke nezakonite radnje, trebali bismo pričekati da prvo postupak provjere završi. U slučaju da netko nema vjerodostojnu svjedodžbu ili diplomu, za nju se odmah mora podnijeti prijava Općinskom državnom odvjetništvu koje pokreće kazneni postupak, istaknula je Nikolina Raknić Ristić, voditeljica Jedinice za unutarnju reviziju u Gradu Bjelovaru.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.