Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

GOSPODARSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I DALJE RASTE

2016 06 gospodasrtvo 74

Župan Damir Bajs dodao je kako je od početka kriznih godina postojalo nastojanje za preokretom, međutim trebalo je dugo da dođe do rasta jer on ne dolazi odjednom nego u trendovima.

U maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održana je u utorak 7. lipnja tiskovna konferencija na temu stanja u županijskom gospodarstvu. Tiskovnoj konferenciji su prisustvovali župan Damir Bajs, predsjednik HGK-Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić, te njihovi najbliži suradnici.

Gospodarski čelnici županije podsjetili su kako je 2014., nakon teškog razdoblja koje je započelo još 2008. godine, prekinut negativan trend pada u zapošljavanju, prihodima i investicijama. Ovaj rast se nastavio i u 2015. godini, a brojke su u mnogome bolje i od državnog prosjeka. Podaci FINE-e o rastu i poslovanju poduzetnika Bjelovarsko-bilogorske županije dostupni su odnedavno, i upravo su oni temelj za ocjenu stanja gospodarstva. Međutim, unatoč dobrim tendencijama trebat će još vremena da gospodarstvo županije dođe na razinu i do ukupnih brojki prije same krize.

Predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić napomenuo je doduše kako se ove brojke ne odnose na obrtnike čiji je broj i dalje u padu i trenutno je rekordno nizak, međutim mišljenja je kako obrtnicima treba upravo potpora velike privrede. – Imamo prve pozitivne rezultate tek ove godine u prvih pet mjeseci, i jako želimo vjerovati da će se taj trend nastaviti. Moram zahvaliti županu što su u ovim teškim godinama pomagali obrtništvo u kojem bi rezultati bili još gori da nije bilo tako. Uspjeli smo sačuvati „kostur“ obrtništva, proizvodni obrti se više ne zatvaraju, tako da ono što je ostalo izgleda da stoji na zdravim nogama. Nadamo se povećanju broja obrtnika za 10% ove godine, to je realno očekivanje, i mislim da smo na dobrom putu – zaključio je Goran Grgić.

Jakov Ćorić, predsjednik HGK-Županijske komore Bjelovar, rekao je kako je zadovoljstvo vidjeti ovaj trend rasta. – Bitna stvar je rast investicija za 49%, rast izvoza za 7%, a jedna smo od rijetkih županija koja ima veći izvoz nego uvoz. Ako se ovaj trend nastavi, kroz nekoliko narednih godina naš potencijal mogao bi se i ostvariti, i mogli bismo biti među šest ili sedam najjačih županija u Hrvatskoj. Ono na čemu moramo poraditi svi je izgradnja brze ceste koja je trenutno trn u oku investitora, htjeli mi to priznati ili ne. Također tu su i EU fondovi koje treba iskoristiti za još veći priljev novca, i kad bi se tih nekoliko parametara posložilo, daljnji rast i razvoj su neupitni – rekao je Jakov Ćorić.

Župan Damir Bajs dodao je kako je od početka kriznih godina postojalo nastojanje za preokretom, međutim trebalo je dugo da dođe do rasta jer on ne dolazi odjednom nego u trendovima. Trenutno je on vidljiv i u broju zaposlenih u županiji, čiji broj također raste. – Napomenut ću u svakom slučaju kako ovo i dalje nije stanje s kojim smo mi zadovoljni i na kojem treba stati. Moramo raditi zajedno, značajne investicije tek trebaju pokazati svoj učinak, i kroz narednih nekoliko godina želimo doći među prvih deset županija. Slažemo se da ćemo trebati i pomoć države za to, međutim puno toga smo već napravili i sami, a taj posao planiramo i nastaviti. Ususret Dana Županije, koji se obilježava 8. lipnja ovo su dobre vijesti, koje nam daju poticaj da aktivnosti nastavimo i dalje – poručio je župan Bajs.

Pročitajte još