Crosst.hr

Garešnica je bila domaćin 2. Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ

2016 09 gares manjine 256

Ovogodišnju smotru nacionalnih manjina otvorio župan Damir Bajs

U subotu 17. rujna, u Garešnici je održana 2. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije u školsko-sportskoj dvorani Srednje škole August Šenoa, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ovogodišnju smotru manjinskog stvaralaštva BBŽ organizirala je Koordinacija nacionalnih manjina BBŽ, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – pododbor Garešnica i Grad Garešnica.

Na ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji naših manjina nastupila je srpska, češka, mađarska, romska i po prvi puta predstavnici Nijemaca i Austrijanaca sa svojim zborom, te Hrvatski Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice. Ukupno je bilo 250 sudionika. Osim bogatog kulturno-umjetničkog programa, predstavljena je bila i gastro-ponuda. Svaka manjina imala je svoj izloženi štand s tradicionalnim jelima, te rukotvorinama karakterističnim za svaku nacionalnu manjinu.

2. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije otvorio je župan Damir Bajs naglasivši da je naša županija bogata s nacionalnim manjinama.
– Mi smo županija s najvećim brojem nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i to je zapravo naše zajedničko bogatstvo. Povijest i kultura i sve ono što je iza toga skrito pokazuje da i manjina i većina moraju zajedno surađivati, ali i da mogu jedni druge nadopunjavati. Naši krajevi pokazuju da je tome tako. Pohvalio bi sve one koji su doprinijeli da smo danas ovdje i da pokažemo sve ono čime bi se mogli dičiti. Ne samo jedni drugima nego i predstavnicima većinskog naroda, dakle Hrvatima. Ovo je druga manifestacija po redu, prošle godine domaćin je bila češka nacionalna manjina, a u duhu dobre suradnje želja je da svake godine bude druga manjina domaćin, rekao je župan Damir Bajs na otvorenju 2. Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ u Garešnici.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.