18. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Garešnica je bila domaćin 2. Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ

2016 09 gares manjine 256

Ovogodišnju smotru nacionalnih manjina otvorio župan Damir Bajs

U subotu 17. rujna, u Garešnici je održana 2. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije u školsko-sportskoj dvorani Srednje škole August Šenoa, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ovogodišnju smotru manjinskog stvaralaštva BBŽ organizirala je Koordinacija nacionalnih manjina BBŽ, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – pododbor Garešnica i Grad Garešnica.

Na ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji naših manjina nastupila je srpska, češka, mađarska, romska i po prvi puta predstavnici Nijemaca i Austrijanaca sa svojim zborom, te Hrvatski Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice. Ukupno je bilo 250 sudionika. Osim bogatog kulturno-umjetničkog programa, predstavljena je bila i gastro-ponuda. Svaka manjina imala je svoj izloženi štand s tradicionalnim jelima, te rukotvorinama karakterističnim za svaku nacionalnu manjinu.

2. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije otvorio je župan Damir Bajs naglasivši da je naša županija bogata s nacionalnim manjinama.
– Mi smo županija s najvećim brojem nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i to je zapravo naše zajedničko bogatstvo. Povijest i kultura i sve ono što je iza toga skrito pokazuje da i manjina i većina moraju zajedno surađivati, ali i da mogu jedni druge nadopunjavati. Naši krajevi pokazuju da je tome tako. Pohvalio bi sve one koji su doprinijeli da smo danas ovdje i da pokažemo sve ono čime bi se mogli dičiti. Ne samo jedni drugima nego i predstavnicima većinskog naroda, dakle Hrvatima. Ovo je druga manifestacija po redu, prošle godine domaćin je bila češka nacionalna manjina, a u duhu dobre suradnje želja je da svake godine bude druga manjina domaćin, rekao je župan Damir Bajs na otvorenju 2. Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ u Garešnici.

Slične objave