21. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

FOTO U šumi Lug odana počast hrvatskim žrtvama jugokomunističkog boljševizma – osuđen nacizam, fašizam i komunizam

2019 bjelovar info lug 7

U petak 28. lipnja, na spomeničkom području gubilišta šume Lug u Bjelovaru održan je Spomen na hrvatske žrtve jugo-komunističkog boljševizma, pogubljene u poraću 1945. godine.

Do sada su zabilježena saznanja o 71 gubilištu diljem naše županije s nepoznatim brojem grobnih jama, a upravo je šuma u neposrednoj blizini Bjelovara jedna od najvećih masovnih grobnica. Grobnica u Lugu otkrivena je u ljeto 1992. godine, a mjestom je pijeteta za ukupno 293 ubijena Hrvata.

 1. lipnja 2006. godine u Lugu je završena zajednička grobnica i osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci položeni u grobnicu, a tada im je otkriveno i Spomen obilježje.

Organizatori Spomena na ove žrtve su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar te Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru.

Komemoraciji su stoga prisustvovali i prigodnim riječima se obratili okupljenima, predstavnici udruga, Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i Republike Hrvatske.

Tako je Anita Blažeković, predsjednica bjelovarskog Ogranka Matice hrvatske, naglasila iznimnu važnost ovakvih okupljanja i prenošenja sjećanja na žrtve.

– Ovdje smo se okupili jer tako rušimo onu izreku „pobjednici pišu povijest.“ U toj povijesti nije bilo nijednog slova koje je spominjalo partizanske zločine u ratu i poslije rata, kazala je Blažeković poručivši kako su narodi zapadne Europe završetkom II. svjetskog rata dobili svoje slobodne države i višestranačje, te su ekonomski napredovale, a mi smo ponovno dobili Jugoslaviju i totalitarizam.

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo napomenuo je kako se Hrvatska mora odvojiti od ostataka totalitarizma jer jedino tako može postati suverenom državom.

– Preostaje nam da se odaje počast žrtvama; da se ne zaboravi, da prenosimo i učimo naše buduće generacije koje su ovdje i koje dolaze. Pri tome trebamo nastojati u slozi i bez mržnje, kako se takve strahote nikad ne bi ponovile, obratio se je okupljenima zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan u ime župana Damira Bajsa i u svoje osobno ime pozdravila je ovaj skup, te istaknula kako svaki zločin treba osuditi – bez obzira na ideologiju koju zastupa.

– Žrtvama rata trebamo odati pijetet tako što ćemo omogućiti da njihova imena i okolnosti stradanja budu poznata bez obzira na to kojoj su etničkoj ili vjerskoj skupini pripadale; koju su političku ili ideološku ideju branile. Obaveza svakog društva je osvijestiti da žrtve stradanja nisu naprosto brojevi već ljudi s imenom i prezimenom. To su životi i ljudske sudbine, kazala je Hribljan i nastavila:

– Istinom o počinjenim zločinima želimo osvijestiti da nema opravdanja za zločine, bez obzira pod čijim imenom ili ideologijom su činjeni. Nema opravdanja za zločin ni u jednom sistemu, ni u jednoj ideologiji, zaključila je zamjenica župana.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, složio se je da je zločin, pod bilo kojom ideologijom, apsolutno neopravdan, a kazao je i kako hrvatska povijest naprosto mora biti utemeljena na povijesnim činjenicama.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli okupljenima se  obratio s riječima:

– Nacizam, fašizam i komunizam derivati istog zla, čiji su plodovi mržnja, osveta i smrt, a čija su ostavština masovne grobnice poput ove, poručio je Totgergeli, istaknuvši kako ova žrtva ipak nije bez nagrade. Sloboda koju danas živimo u zemlji koju volimo nagrada je svima onima čija su tijela bačena u jame i čija je krv natopila tlo na kojem stojimo. Zato je davanje počasti ovim žrtvama naša trajna obaveza, zaključio je Totgergeli.

Događaju je prisustvovala i izaslanica predsjednice RH, savjetnica za strateške politike, odnose s Vladom RH i Hrvatskim saborom Mirjana Hrga koja je naglasila kako je bez obzira na međusobna neslaganja, iznimno bitno poštovati našu prošlost.

– Moramo znati svoju istinu i svoju povijest. Zločini bez kazne, kao ovi zločini, su izvori vječitih frustracija, rekla je Hrga te se osvrnula na činjenicu da neki još i danas vrijeme komunizma pokušavaju interpretirati kao vrijeme pravde i slobode.

– To je bilo vrijeme primitivizma u kojem su bez suda ubijani ljudi. Tome mogu aplaudirati samo primitivci i krvnici. Pod petokrakom je učinjeno strašno zlo, a unatoč tome, i danas je neki slave. Izjednačavati komunizam i zlo koje je učinjeno s borbom protiv fašista jednako je užasno, a i tome smo svjedoci, napomenula je Hrga.Nakon govornih riječi, svim okupljenima obratio se mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. Biskup je kazao kako je ovo jedino mjesto na kojem možemo naći razumijevanje i utjehu za ono što se dogodilo prije toliko godina.

– Šuma Lug je mjesto gdje razmišljamo o onome što se dogodilo ljudima koji su živjeli na ovim prostorima za vrijeme II. svjetskog rata, poraća, ali i onoga što se događa nama danas. Ove žrtve kojih se spominjemo danas ovdje u Lugu, sve su to žrtve zla, rekao je biskup i nastavio:

– Kad gledamo žrtve ovdje u Lugu i sve žrtve koje su podnesene za hrvatsku državu, grjehota je neizgrađivati svijest o tome da imamo svoju državu i svoju zemlju na kojoj treba graditi život.

Nakon govora, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak održao je Koncelebriranu Svetu misu, a obilježavanje Spomena na hrvatske žrtve jugo-komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine, završeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u šumi Lug

 • 2019_bjelovar_info_lug_1
 • 2019_bjelovar_info_lug_2
 • 2019_bjelovar_info_lug_3
 • 2019_bjelovar_info_lug_4
 • 2019_bjelovar_info_lug_6
 • 2019_bjelovar_info_lug_7
 • 2019_bjelovar_info_lug_8
 • 2019_bjelovar_info_lug_9
 • 2019_bjelovar_info_lug_11
 • 2019_bjelovar_info_lug_14
 • 2019_bjelovar_info_lug_15
 • 2019_bjelovar_info_lug_18
 • 2019_bjelovar_info_lug_20
 • 2019_bjelovar_info_lug_22
 • 2019_bjelovar_info_lug_23
 • 2019_bjelovar_info_lug_25
 • 2019_bjelovar_info_lug_26
 • 2019_bjelovar_info_lug_27
 • 2019_bjelovar_info_lug_28
 • 2019_bjelovar_info_lug_29
 • 2019_bjelovar_info_lug_31
 • 2019_bjelovar_info_lug_33

 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.