Crosst.hr

(FOTO) U IV. osnovnoj školi otvoren „Bjelovarski robotički centar“

2022 06 28 robotica 93

U utorak 28. lipnja, u IV. osnovnoj školi Bjelovar održana je početna konferencija EU projekta „Bjelovarski robotički centar“, kao i otvorenje stalnog postava robotičke učionice. Projekt je vrijedan 2.175.373,25 kuna, a financira se u visini 85 posto iz Europskog socijalnog fonda te 15 posto putem sredstava Ureda za udruge Vlade RH.

2022 06 28 robotica 87
Bjelovarski robotički centar

Ovaj hvalevrijedan projekt provodi Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije, dok su ulozi partnera IV. OŠ Bjelovar i Veleučilište u Bjelovaru. Idejni začetnici, odnosno autori projekta su Marina Balen i Branko Raičković.

Naime, riječ je o projektu koji je prošao na javnom pozivu za Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Udruga informatičara BBŽ jedna je od najstarijih strukovnih udruga na području županije i za nekoliko mjeseci obilježava 25 godina kontinuiranog djelovanja.

2022 06 28 robotica 45
Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara BBŽ

Tijekom svih tih godina, naši su učenici, sudionici i kolege ostvarili jako puno uspjeha, što je jasno vidljivo iz zabilježenih rezultata i provedenih projekata.  Sve što radimo, radimo za sadašnjost i budućnost i mislimo da smo u tome uspješni. Projekt „Bjelovarski robotički centar“ iznimno je važan i značajan za razvoj ljudskih potencijala i doprinos prema stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja u STEM području, istaknuo je Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara BBŽ.

U ime partnera, sudionicima se obratio ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar.

2022 06 28 robotica 47
Nikola Margetić, ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar

Drugog dana nakon što sam počeo raditi ovaj posao, u našoj školi održan je jedan događaj vezan upravo za robotiku. Od tada do danas stvorili smo brand koji s današnjim danom doživljava procvat. Bračnom paru Balen i gospodinu Branku jedino mogu reći veliko hvala što su nas odabrali za partnera, rekao je Nikola Margetić, dodavši kako je beskrajno sretan jer će djeca putem ovog projekta moći puno naučiti, razvijati se i rasti.   

Ovom prilikom predstavljeni su ciljevi projekta i projektne aktivnosti koje će uslijediti u narednom razdoblju. Tako će biti organizirana studijska putovanja, edukacije za članove udruge, razne radionice i predavanja za širu populaciju, ljetna i zimska škola robotike, dva Robo dana s ciljem popularizacije STEM-a i predstavljanje postignuća, kao i radionice u osnovnim školama.

2022 06 28 robotica 7
Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj Veleučilišta u Bjelovaru

STEM je iznimno bitan od samog početka osnovne škole. Mi na VUB-u već sada trljamo ruke, jer se nadamo da će  ovdje biti generirati naši budući studenti. Gradonačelnik Hrebak gotovo svakodnevno govori i podsjeća koliko je razvoj i prisustvo STEM-a u današnje vrijeme nezaobilazno, poručila je Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj Veleučilišta u Bjelovaru.

Bjelovarski gradonačelnik, u svome je obraćanju istaknuo značaj projekta za lokalnu i regionalnu sredinu te podršku u provedbi svih aktivnosti. Posebno je naglasio važnost projekta za razvoj ljudskih potencijala i doprinos stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja u STEM području.

2022 06 28 robotica 56
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara

Dakle, ovo je najveći robotički centar kojeg ima jedna osnovna škola u Hrvatskoj i mislim da je time sve rečeno. Nakon završetka projekta, u IV. OŠ ostat će sva kupljena oprema. Zamislite jednu osnovnu školu koja na raspolaganju ima milijun kuna vrijednu informatičku i robotičku opremu. Meni su se prije pet godina smijali kada sam rekao na koji način vidim daljnji razvoj našeg grada. Naime, poduzetničke zone danas više nisu ogromne livade, već uredi u kojima su djelatnicima dovoljni struja, Internet i informatička oprema. Smiju mi se i kada kažem da danas u Bjelovaru u IT sektoru radi 500-injak osoba. Poznato je da oko 90 posto naših studenata posao pronalazi kroz najviše tri mjeseca, kazao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, dodavši kako su posloženi svi segmenti za izgradnju nove PŠ IV. OŠ za 560 učenika.

Uz Grad Bjelovar, veliku podršku provedbi projekta pružila je i Bjelovarsko – bilogorska županija.

2022 06 28 robotica 60
Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije

Upoznavši Branka Raičkovića, shvatila sam koliko je taj čovjek važan za cijelu našu županiju. Naša najveća vrijednost su ljudi koji svoje slobodno vrijeme, pored onoga što rade na nastavi, dodatno volonterski ulažu u obrazovanje i odgoj djece. Kako bi djecu postavili na kvalitetne noge, s njima moramo raditi od malih nogu i kroz odgojno – obrazovni sustav im pružiti maksimum. Sretna sam što je ovdje riječ o informatici koja je budućnost mnogih generacija, poručuje Marija Jungić, zamjenica župana.  

Ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH pohvalio je iskorak kojim se vodi udruga, zajedno s partnerima.  Naglasio je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo primjenu aktivnosti projekta u svim osnovnim školama na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

2022 06 28 robotica 68
Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja

Velik je ovo iskorak na području odgoja i obrazovanja u STEM području,  a nadam se i vjerujem da će nositelj projekta i njegovi partneri svojim aktivnostima opravdati povjerenje i pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju. Jedan od strateških ciljeva ministarstva je uvesti cjelodnevnu nastavu u sve hrvatske osnovne škole. Ona bi kvalitativno i kvantitativno povećala broj sati boravka djece u školama, a siguran sam da bi kroz takav pristup bili osigurani i bolji rezultati. U ovom slučaju moram pohvaliti sve razine suradnje. Lijepo je vidjeti zajedništvo u cilju ostvarenja boljeg obrazovanja i budućnosti djece. Bjelovar zaista može biti odličan primjer drugim gradovima, smatra Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja.

2022 06 28 robotica 89
Učenici IV. osnovne škole Bjelovar u bjelovarskom robotičkom centru

Nakon prezentacije projektnih aktivnosti svečano je otvoren Bjelovarski robotički centar, jedan od najsuvremenijih centara u ovom dijelu Hrvatske. Centar su otvorili Momir Karin i Marija Jungić. Prilikom obilaska centra predstavljena je kompletna nabavljena oprema vrijedna gotovo milijun kuna.

2022 06 28 robotica 82
Pepper

Sudionici su imali prilike vidjeti specijaliziranu opremu koja će se koristiti u aktivnostima, dok su veliku pozornost privukli humanoidni roboti Pepper i Nao.

2022 06 28 robotica 81
Nao
 • 2022_06_28_robotica_28
 • 2022_06_28_robotica_45
 • 2022_06_28_robotica_7
 • 2022_06_28_robotica_47
 • 2022_06_28_robotica_56
 • 2022_06_28_robotica_60
 • 2022_06_28_robotica_68
 • 2022_06_28_robotica_89
 • 2022_06_28_robotica_82
 • 2022_06_28_robotica_75
 • 2022_06_28_robotica_81
 • 2022_06_28_robotica_77
 • 2022_06_28_robotica_87
 • 2022_06_28_robotica_79
 • 2022_06_28_robotica_91
 • 2022_06_28_robotica_92
 • 2022_06_28_robotica_93
 • 2022_06_28_robotica_97

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.