Crosst.hr

(FOTO) Nova Rača: Crkva je oštećena u potresu, mise se do daljnjeg neće održavati u crkvi – bjelovar.info

2021 01 7 crkva novarača 38

U četvrtak 7. siječnja, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, biskup bjelovarsko – križevački mons. Vjekoslav Huzjak i načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić obišli su crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači koja je pretrpjela oštećenja uslijed potresa. Riječ je o župnoj crkvi oštećenoj u jakom potresu koji je 29. prosinca pogodio središnji dio Hrvatske, a uvelike se osjetio i u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

– Razorni potres koji je zadesio gradove i mjesta u susjednim županijama prouzročio je veliku tragediju, ljudske žrtve i materijalnu štetu. Bjelovarsko – bilogorska županija odmah je priskočila u pomoć, ne samo sa 250 tisuća kuna koje smo uplatili već i putem naših službi, HGSS-om, vatrogascima, naših tvrtki i građana koji su se organizirali u rekordnom vremenu. Isto tako, Opća bolnica Bjelovar primila je pacijente sa područja pogođenog potresom. Upravo to je ono što moramo cijeniti. Zajedništvo i podrška u iznimno teškim situacijama. Na svu sreću, nitko na području naše županije nije ozlijeđen za vrijeme potresa. Materijalna šteta postoji, ali nije toliko velika. Nažalost, teža oštećenja vidljiva su na jednoj od najstarijih crkvi na području ovog dijela Hrvatske, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači koja ima istaknute templarske oznake. Trenutno se u ukupno dvije župe ne mogu održavati vjerske svečanosti. Županija će temeljem dogovora sa općinama, u slučaju potrebe proglasiti elementarnu nepogodu. To je preduvjet za dobivanje pomoći od strane države. Crkve su dio naše povijesti i kulture te im mora biti omogućeno održavanje vjerskih svečanosti. Sve koji imaju štetu, pozivam da se jave u svoje općine i gradove, istaknuo je župan Damir Bajs.

– Kao biskupija vodimo računa o cijelom prostoru biskupije i svim crkvenim objektima koji su nastradali u potresima. Oštećenja na crkvi u Novoj Rači i Staroj Ploščici su velika i morati će biti kvalitetno sanirana. Inženjer je crkvu u Novoj Rači pregledao, još čekamo mišljenje statičara koji će ju uskoro detaljno pregledati. To nije pretjerano zahtjevan posao i vjerujem da će biti odrađen u narednim danima. Također, postoji još nekoliko oštećenih objekata izvan Bjelovarsko – bilogorske županije, a koji pripadaju našoj biskupiji. Spomenička kulturna baština je jako važna za naše društvo, daje nam kulturni identitet i zbog toga mora biti sačuvana, sigurna i funkcionalna. Povijesno kulturni vid spomeničke baštine koju crkva čuva vezan je za stručni rad i stručne poslove, kao i financije bez kojih ne možemo. U tom dijelu nastojimo povezati sve mogućnosti koje postoje u biskupiji, župni, društveno – političkim strukturama. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i u razdoblju koje je pred nama, posebno putem EU fondova. Što se tiče biskupije, mi ćemo poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo oštećenu kulturnu baštinu obnovili, a postojeću očuvali na ispravan način. U 58 župa imamo oko 50 crkvi kojima je potrebna temeljita obnova. Prekjučer sam bio u Sisku i Petrinji. Ići ću opet, jer nastojimo maksimalno pomoći u prikupljanju potrebnih stvari. U kontaktu smo sa obitelji kojoj će naša biskupija pomoći izgraditi novu kuću. Dalje ćemo pomagati sisačkom biskupu u procesu obnove crkve. U njegovoj nadležnosti je oko desetak crkvi koje su potpuno srušene i izvan upotrebe. Na ovu strahotu i tragediju ne smijemo brzo zaboraviti. Gledajući situaciju na tom području, suosjećamo sa svima koji su ostali bez svojih domova, koji su ozlijeđeni, bolesni i koje je snašla velika nepogoda. Moraju znati i osjećati da nisu sami, da smo mi uz njih u riječima, molitvama, pomoći i djelima. Danas je pravoslavni Božić i znam da mnogi vjernici na području Petrinje, Siska, Gline i okolice slave u tuzi i razmišljanju što im donosi budućnosti. Želim im čestitati Božić uz želju da pronađu snagu i vjeru, poručio je biskup bjelovarsko – križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

– Katedrala u Bjelovaru je sigurna te ju je odmah nakon potresa obišao inženjer kako bi utvrdio stvarno stanje cjelokupnog prostora. Oštećenja su vidljiva jedino na spojevima između katedrale i nekadašnjeg samostana, sadašnjeg župnog dvora. Statički poremećaji ne postoje, što znači da ju vjernici mogu posjećivati, poručio je biskup Vjekoslav Huzjak.

– Oštećenja su zaista velika zbog čega mise ne smijemo održavati. Došlo je do puknuća tornja, osobito su oštećeni lukovi crkve i mjesta ispod kora. Unutrašnjost crkve pretrpjelo je najveća uništenja. Mise će do daljnjega biti organizirane u drugim župama, nedjeljom i blagdanima u crkvi Svetoj Katarini u Nevincu, a radnim danima sam osposobio dvoranu tu, u župnom dvoru kako bi vjernici mogli dobiti duhovnu hranu, pojasnio je Josip Starčević, župnik župe Uznesenja blažene Djevice Marije.

Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači izgradili su templari 1312. godine, da bi ju kasnije dovršili Ivanovci. Crkva je nadograđivana sedam puta i sadašnji oblik potječe iz 1782. godine.

– Oštećenja su zabilježena i na kapelici u Slovenskoj Kovačici izgrađenoj 1913. godine, zgradi Hrvatske pošte, zbog čega trenutno radi poštanski ured u Bulincu, a imamo oštećenje i na zgradi Općine Nova Rača. Za poštu je upitno hoće li se moći sanirati, jer su se urušili krov i stropovi. Javilo se i 26-ero mještana koji imaju određena oštećenja na svojim objektima. Sve koji imaju potrebu neka se jave u Općinu Nova Rača, jer neki kontaktiraju 112 koji ih onda preusmjeri na naše brojeve. Naravno, organizirali smo prikupljanje pomoći za stanovnike potresom pogođenih područja, prehrambene namirnice i higijenske potrepštine. Trenutno prikupljamo crijep za područje Sisačko – moslavačke županije kojeg će u narednim danima dostaviti firma Invest gradnja iz Bjelovara, rekao je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

 • 2021_01_7_crkva_novarača_14
 • 2021_01_7_crkva_novarača_19
 • 2021_01_7_crkva_novarača_21
 • 2021_01_7_crkva_novarača_25
 • 2021_01_7_crkva_novarača_31
 • 2021_01_7_crkva_novarača_34
 • 2021_01_7_crkva_novarača_38
 • 2021_01_7_crkva_novarača_46
 • 2021_01_7_crkva_novarača_51
 • 2021_01_7_crkva_novarača_57
 • 2021_01_7_crkva_novarača_61
 • 2021_01_7_crkva_novarača_76
 • 2021_01_7_crkva_novarača_84
 • 2021_01_7_crkva_novarača_89
 • 2021_01_7_crkva_novarača_93
 • 2021_01_7_crkva_novarača_101
 • 2021_01_7_crkva_novarača_108
 • 2021_01_7_crkva_novarača_109
 • 2021_01_7_crkva_novarača_118

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.