Crosst.hr

(FOTO) Članovi HPD Bilogora Mateja i Davor osvojili Kilimandžaro

mateja i davor

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Bilogora, Mateja Miklik i Davor Senzel, nedavno su sudjelovali u usponu na Kilimandžaro. Unatoč težim uvjetima i velikim fizičkim naporima, ovaj mladi par uspješno je osvojio visinu od 5 895 metara. Osim planinarenjem, Mateja i Davor bave se i bicikliranjem te trčanjem, što im je uvelike pomoglo u svim fazama pripremanja.

2022 01 24 101253
Mateja Miklik i Davor Senzel – Kilimanjaro – Nacionalni park

Uvijek smo željeli iskusiti nešto tako veliko, a najveću potporu nam je pružila Davorova mama koja je na Kilimandžaru bila još 2005. godine. Puno nam je pričala o svojoj avanturi i tako smo krenuli planirati odlazak u Afriku, odnosno Tanzaniju. U nama se rodila jako velika želja i bez obzira na situaciju s koronom i putovanjima, odlučili smo – sad ili nikad. Pronašli smo putničku agenciju iz Osijeka i to je zapravo bio prvi korak. Put avionom je trajao 11 sati u jednom smjeru i na uspon smo krenuli 5. siječnja. Za uspon smo odabrali Machame rutu koja traje sedam dana i prilično je lakša od ostalih. Cijelo vrijeme smo spavali u šatorima, jer u kampovima, osim toaleta nema drugih čvrstih objekata, kaže 26-godišnja Mateja.

2022 01 23 160539
Svu opremu tokom uspona na Kilimandžaro nose nosači

Grupu od 17 planinara pratilo je čak 68 domaćih nosača koji su bili zaduženi za pratnju, nošenje težeg dijela prtljage, prijenosnih toaleta, hrane, stolova, stolaca, agregata za struju, raznih potrepština. Svaki planinar nosio je vlastiti ruksak količine do 40 litara. Zbog zahtjevnosti uspona, bilo je mjesta samo za osnovne stvari poput rezervne odjeće, boca s vodom, energetskih pločica, kabanica, gojzerica.

2022 01 24 102650
Mateja Miklik, članica HPD Bilogora

 U cijeloj priči najvažnija je voda. Rekli su nam da koliku visinu dosegnemo, da toliko zapravo dnevno moramo popiti litara vode. U prosjeku radi se o tri, četiri ili pet litara po osobi. Na taj način su simptomi visinske bolesti puno blaži i čovjek se s promjenama nosi puno lakše. Prvi dan smo prehodali 11 kilometara, većinom kroz džunglu i staza je bilo prilično lagana. Trebalo nam je oko pet sati. Prvi logor smješten je na visini od 2 800 metara, dok se početna točka nalazi na 1 700 metara. Drugog dana smo krenuli na rutu dugu pet kilometara s dosta penjanja i uspona. Tada smo već osjetili laganu pojavu visinske bolesti, s kojom su se neki nosili lakše, a neki teže. Davor i ja smo imali veliku sreću jer smo jedino osjetili  glavobolju. Neke planinare je dosta “lupilo”, pa je bilo mučnina, osjećaja slabosti, vijuganja, dok su neophodne bile i razne tablete. Mislim da je treći dan bio najgori, no na svu sreću nitko od planinara nije želio odustati. U ekipi smo imali bračni par doktora koji su zaista brinuli o svima. S petog na šesti dan hodate po noći i mrklom mraku, jer je smisao na vrh doći u ranim jutarnjim satima kako bi se ulovio predivan izlazak sunca. Zadnja etapa je za mene bila najzahtjevnija. Iskreno, nisam očekivala da će biti baš tako teško. Na sebi sam imala devet slojeva odjeće, dva, tri sloja na nogama, nekoliko pari čarapa i visoke gojzerice. Čovjek je u jednom potpuno drugačijem stanju. Napravite šest, sedam koraka i već morate pauzirati. Zanimljivo je da su članovi grupe čak zaspali hodajući, opisuje Mateja i dodaje kako je zadnjeg dana puhao užasno hladan i neugodan vjetar, dok temperatura nije bila jako niska.  

Prije samog odlaska na Kilimandžaro, bjelovarski planinari preporučuju odlazak na primjerice Triglav ili neku drugu višu planinu, što je odlična priprema za ovako veliku avanturu. Naravno, jednako je važna i dobra psihička priprema, jer bez velike i čvrste volje, odlučnosti i spremnosti u glavi, moguć je odustanak.

2022 01 24 102929
Mateja Miklik i Davor Senzel, članovi HPD Bilogora

Na spavanje u šatoru smo već navikli, jer godinama kampiramo, a Davor je bio i u izviđačima. S tim zaista nismo imali nikakvih problema. Na samom početku uspona doživljaj je zaista jedinstven i neopisiv, no kako vrijeme odmiče i ruta postaje sve zahtjevnija, malo se promijeni pogled na cijelu situaciju. S obzirom da nismo osobe koje se vraćaju na iste lokacije, mislim da na ovaj vrh više nećemo ići. No, tko zna što nam budućnost nosi. Prije Kilimandžara smo proučavali Aconcagu u Južnoj Americi, ali smo ipak odustali. S obzirom da uskoro imamo svadbu, krećemo u obiteljski život i planiramo djecu, moramo napraviti pauzu od zahtjevnijih putovanja. Velika želja nam je jedan dan planinariti zajedno s  djecom. Želimo ih odgajati upravo na taj način, kaže Mateja.

Korisna je informacija znati cijenu puta koja iznosi 21 tisuću kuna po osobi, a tu su i troškovi vize, napojnica za nosače u iznosu 210 dolara po osobi, napojnica za vozača, osiguranje toaleta, tuša i interneta, troškovi PCR testiranja i slično. Kako bi i ostale planinare upoznali s detaljima putovanja, pripremama, organizacijom puta i svim važnim segmentima, ovaj mladi planinarski dvojac uskoro će održati druženje i projekciju u Planinarskom domu Kamenitovac. Naime, želja im je i duge inspirirati na osvajanje Kilimandžara.

2022 01 24 103253

 • 2022-01-24_101253
 • 2022-01-24_102650
 • 2022-01-24_103253
 • 2022-01-23_160539
 • 2022-01-24_103212
 • mateja i davor
 • 2022-01-24_103310

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.